Ugniagesiai švenčia ne tik šv. Florijono dieną, bet ir Lietuvos ugniagesių sporto federacijos 20-ties metų sukaktį.

Renginys prasidėjo Šv. Mišiomis Marijampolės Šv. Vincento Pauliečio bažnyčioje. Iškilmingą šventės atidarymą pradėjo Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos reprezentacinio pučiamųjų orkestro koncertas. Vėliau pagrindinis veiksmas persikėlė į Vilkaviškio gatvę, kur vyko Lietuvos Respublikos ugniagesybos Sporto B pogrupio čempionatas. Kovinio išsidėstymo rungtyse varžėsi apskričių ugniagesių komandos. Nugalėtoja tapo Marijampolės apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos komanda.

Ugniagesiai ne tik demonstravo savo sportinius įgūdžius, bet ir demonstravo gaisrinę ir gelbėjimo techniką. Didelio susidomėjimo sulaukė aukštalipių pasirodymas. Daugeliui buvo smalsu pažiūrėti, kaip buvo karpomas automobilis ir gelbėjamas jame įstrigęs žmogus. Savo gaisrinės saugos žinias gyventojai ir miesto svečiai galėjo patikrinti viktorinose. O pavargę nuo įspūdžių jie galėjo pasigardžiuoti ir iš ugniagesių kirvio virta koše. Vėliau Basanavičiaus aikštėje vyko koncertai, o sutemus laukia lazerių šou.

Apdovanojo geriausius

Iškilmingoje aplinkoje geriausiems šalies ugniagesiams buvo įteikti garbingi apdovanojimai. Už nepriekaištingą ir pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos komandos budinčios pamainos vadui vidaus tarnybos vyresniajam leitenantui Vladimirui Rovgai pareikšta Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko padėka.

Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininko pavaduotojas vidaus tarnybos pulkininkas leitenantas Nerijus Statkus ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Prevencijos organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Laimonas Stulginskas apdovanoti Vidaus reikalų ministerijos pirmojo laipsnio atminimo ženklais „Tėvynės labui“.

Vidaus reikalų ministerijos antrojo laipsnio atminimo ženklai „Tėvynės labui“ įteikti Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos budinčios pamainos vyr. ugniagesiui gelbėtojui Visarionui Belinskiui bei Vilniaus APGV komandos budinčios pamainos vyr. ugniagesiui gelbėtojui Renaldui Viskontai. Apdovanojimai įteikti per 40 valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento padėkomis buvo apdovanotas Šakių rajono savivaldybės Barzdų seniūnijos Barzdų savanorių ugniagesių komandos savanoris ugniagesys gelbėtojas Egidijus Jocius ir tos pačios komandos savanoris ugniagesys gelbėtojas Edmundas Grajauskas, kurie šių metų sausio 12 d., gesindami gaisrą Šakių rajone Ambrasų kaime, surado ir išnešė iš degančio namo žmogų bei perdavė jį greitosios pagalbos medikams.

Ugniagesių į renginį pasveikinti atvyko vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, Seimo narys Julius Sabatauskas, Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių įstaigų vadovai bei svečiai iš užsienio.

„Prieš dvidešimt metų Lietuvos ugniagesiai atgaivino šv. Florijono atminimą. Nuo to laiko iš jo žygių semiamės tvirtybės ir sumanumo. Manau, kad iš tiesų kiekvienas ugniagesys gelbėtojas yra šv. Florijono gerų darbų tęsėjas, nes jis taip pat neretai dėl kito gyvybės yra pasirengęs aukoti savąją. Todėl šiandien sveikinu visus Lietuvos ugniagesius ir linkiu, kad juos visada lydėtų žmonių pagarba ir dėkingumas,“ – kalbėjo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis.

Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinimus ugniagesiams perdavė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas. „Jūsų pareiga ir darbas yra susieti su pačiu brangiausiu – gyvenimu. Ačiū, kad tarnaujate žmonėms,“ – sakė vidaus reikalų ministras. Padėkos žodžių ugniagesiams negailėjo ir Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas bei Marijampolės meras Vidmantas Brazys.