Atnaujinta 16.53 val.

Dėl gaisro Rusijoje, Karaliaučiaus srityje, Šakių rajone formuojasi smogas, trečiadienį pranešė Šakių rajono savivaldybė.

Šakių rajono savivaldybė skelbia, kad kol kas ugnį sulaiko Šešupė, tačiau yra pavojingų vietų, kur ugnis gali persimesti ir į Lietuvos pusę.

„Buvo keli gaisro priartėjimo prie Lietuvos sienos atvejai. Nepalankus vėjas neša dūmus į Lietuvos teritoriją“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Rokas Pukinskas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis akcentavo, kad reikėtų laikyti uždarytus langus, uždaryti vėdinimo sistemas, kuo mažiau būti lauke. Mokyklos, ikimokyklinės įstaigos turėtų pasirūpinti auklėtinių sveikata, riboti jų buvimą lauke.

Kaip BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė, gaisras kilo Karaliaučiaus pusėje, iš maždaug 7-8 kilometrų ruožo kyla dūmai.

„Mes buvome informuoti, kad pelkėje dega nendrės“, – sakė ji.

Savivaldybės atstovai teigia, kad kol kas ugnį sulaiko Šešupė, tačiau yra pavojingų vietų, kur ugnis gali persimesti ir į Šakių rajoną.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Marijampolės departamento Šakių skyriaus vedėjas Robertas Jakimonis akcentavo, kad gyventojai atkreiptų dėmesį į susidariusį smogą ir saugotų savo sveikatą. Reikėtų laikyti uždarytus langus, uždaryti vėdinimo sistemas, kuo mažiau būti lauke. Mokyklos, ikimokyklinės įstaigos turėtų pasirūpinti auklėtinių sveikata, riboti jų buvimą lauke.

Pasak rajono savivaldybės administracijos vyriausiosios specialistės, laikinai einančios savivaldybės gydytojos pareigas Aušros Pavydienės, medikai įspėja dėl oro taršos poveikio gyventojų sveikatai, nes ore dėl smogo padidėja kenksmingų medžiagų koncentracija. Smilkstant ar degant pievoms, pavėjui nusidriekia uždūminimo zona, o susidarę dūmai kelia dvigubą pavojų žmogaus sveikatai.

Pirmiausia, dėl aukštos temperatūros gaisro metu susidarę garai gali sukelti terminį kvėpavimo takų (nosies gleivinės, burnos, trachėjos, bronchų) nudegimą. Dėl pablogėjusios oro kokybės rodiklių gali padidėti sergančiųjų kvėpavimo sistemos ligomis (tracheitai, bronchitai, bronchinės astmos, kitų lėtinių kvėpavimo sistemos ligų paūmėjimai ir kt.). Susidaręs smogas gali pabloginti psichikos ligomis sergančių ligonių būklę, atsirasti ligų paūmėjimai, ligų progresavimas.

Šakių rajono savivaldybė pataria:

Riboti darbinę veiklą ir fizinį aktyvumą lauke;

Neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų;

Sandariai uždaryti visas vėdinimo angas;

Patalpų vėdinimui naudoti oro kondicionierius;

Važiuojant autotransporto priemonėmis sandariai uždaryti langus;

Blogėjant situacijai, rekomenduojama šeimoms, auginančioms vaikus iki 1 metų, sergantiems lėtinėmis kvėpavimo sistemos ligomis, alerginiais susirgimais, išvykti iš užterštų zonų;

Blogai pasijutus, kreiptis į gydytoją; Saugoti kvėpavimo takus, pridengiant juos respiratoriumi ar marlės kauke. Respiratorių ar medicininių kaukių galima nusipirkti vaistinėse, statybinių medžiagų parduotuvėse ar parduotuvėse, prekiaujančiose darbo apsaugos priemonėmis. Galima marlines kaukes pasigaminti patiems.