Mokslininkai: saugaus alkoholio kiekio prie vairo nėra

Higienos instituto leidinyje „Visuomenės sveikata“ paskelbtas tyrimas, nagrinėjęs Lietuvos gyventojų, vairavusių apsvaigus nuo alkoholio, alkoholio vartojimo įpročius, nustatė, kad daugiausiai asmenų, bent kartą gyvenime sėdusių prie vairo girtų, yra 25–44 metų amžiaus grupėje. Tarp vairavusių apsvaigus nuo alkoholio per paskutinius 12 mėn. ir per paskutines 30 dienų – didžiausias procentas pačių jauniausių (18–24 metų) asmenų.

„2009 m. užregistruoti 405 kelių eismo įvykiai dėl neblaivių asmenų kaltės, arba kas devintas užregistruotas įvykis. Juose žuvo 45, sužeista 517 žmonių. 2009 m. išaiškinti 14 883 neblaivūs vairuotojai.

Mokslininkai teigia, kad nėra nustatytas toks alkoholio koncentracijos kraujyje lygis, kuris neturėtų jokios įtakos asmens elgesiui ir gebėjimams, ir nėra tokios vairuotojų kategorijos, kurios neveiktų alkoholis. Specialistai, apžvelgę įvairių tyrimų rezultatus, teigia, kad net esant palyginti mažai alkoholio koncentracijai kraujyje (0,2mg/ml ir mažiau) įvyksta reikšmingi motorikos, jutimų bei suvokimo pokyčiai“, - savo darbe teigia Narkotikų kontrolės departamento vadovė Audronė Astrauskienė ir Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedros doc. Laima Bulotaitė.

Anot autorių, eilė tyrimų rodo, kad jaunų žmonių požiūris į vairavimą išgėrus yra gana tolerantiškas. Kanadoje atliktos septintų–tryliktų klasių moksleivių apklausos metu nustatyta, kad 31,9 proc. moksleivių buvo keleiviais automobiliuose, kuriuos vairavo apsvaigę nuo alkoholio moksleiviai, turintys vairuotojo teises, o 15,1 proc. teigė vairavę praėjus valandai, kai išgėrė dvi ar daugiau taures alkoholio.

Tačiau girtus vairuotojus drausmina griežtesnės bausmės. Pavyzdžiui, Australijoje įvedus dažną atsitiktinį vairuotojų testavimą keliuose (tikimybė, kad per 12 mėn. vairuotojas bus patikrintas dėl girtumo, yra viena iš dviejų) ir sumažinus leistiną alkoholio koncentraciją kraujyje vairuojant, avarijų, pasibaigusių mirtimi, skaičius sumažėjo 22 proc., o eismo įvykių, kuriuos sukelia girti vairuotojai, sumažėjo net 36 proc.

Kas septintas girtas vairuojantis asmuo geria beveik kasdien

Darbe analizuojami Narkotikų kontrolės departamento 2008 m. atlikto psichoaktyvių medžiagų vartojimo paplitimo Lietuvoje tyrimo rezultatai. Iš viso apklausoje dalyvavo 4 777 15–64 metų amžiaus Lietuvos gyventojai. Iš duomenų bazės buvo atrinkti tik tie respondentai, kurie prisipažino vartoję alkoholį per paskutines 30 dienų. Šie asmenys sudarė 58,6 proc. visų apklaustųjų.

Pasak tyrėjų, beveik 50 proc. respondentų, vairavusių apsvaigus nuo alkoholio nors kartą gyvenime, buvo iki 34 metų amžiaus. Iš visų asmenų, vairavusių apsvaigus nuo alkoholio per paskutinius 12 mėn., daugiau nei 60 proc. taip pat sudarė jauni vairuotojai iki 34 metų. Iš asmenų, vairavusių apsvaigus nuo alkoholio per paskutines 30 dienų, minėtos amžiaus grupės asmenys sudarė daugiau kaip 70 proc.

„Kaip atskleidžia rezultatai, kas septintas asmuo, kuris kasdien arba beveik kasdien per paskutines 30 dienų vartojo alkoholinius gėrimus, yra vairavęs apsvaigęs nuo alkoholio per paskutines 30 dienų. Pastebima tendencija, kad kuo rečiau per paskutines 30 dienų buvo vartojamas alkoholis, tuo rečiau buvo vairuojama apsvaigus nuo alkoholio. Asmenys, kurie per paskutinį mėnesį alkoholį vartojo kasdien arba beveik kasdien, daugiau nei 20 kartų dažniau teigė, kad vairavo apsvaigę nuo alkoholio per paskutines 30 dienų, palyginti su tais, kurie alkoholį vartojo rečiau nei vieną kartą per savaitę.

Tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė respondentų (56,2 proc.), kurie per paskutines 30 dienų yra vairavę apsvaigę nuo alkoholio, alkoholį vartoja kasdien, beveik kasdien ar keletą kartų per savaitę“, - teigiama tyrimo analizėje.

Kuo daugiau išgeria, tuo dažniau vairuoja girtas

Tyrėjos pabrėžia, kad alkoholio poveikis vairuotojo jutimams, suvokimui, motorikai priklauso nuo išgerto alkoholio kiekio. Alkoholio kiekis paprastai matuojamas standartiniais alkoholio vienetais (SAV). SAV prilygsta maždaug 40 ml stipriųjų gėrimų, 120–150 ml vyno ir 330 ml alaus arba sidro. Anot Pasaulio sveikatos organizacijos, išgeriamo alkoholio kiekis laikomas saugiu, jei neviršija 2 SAV per dieną. Narkotikų kontrolės departamento atliktoje apklausoje respondentų buvo klausiama, kaip dažnai jie išgeria šešis ir daugiau SAV vienu metu.

„Psichologų tyrimai liudija, kad apgirtęs ir prie vairo atsisėdęs žmogus įgauna perdėto pasitikėjimo, jam atrodo, kad jo sugebėjimai reaguoti, įvertinti situaciją net pagerėja. Netikėdami, kad alkoholis gali neigiamai paveikti jų vairavimo įgūdžius, jie nesugeba įvertinti vairavimo išgėrus rizikos. Įvairūs tyrimai rodo, kad asmenys, sulaikyti neblaivūs prie vairo, yra įsitikinę, kad juos policija sustabdė ne todėl, jog jie įtartinai vairavo, o atsitiktinai, vykstant eiliniam policijos reidui“, - teigia tyrimo autorės A. Astrauskienė ir L. Bulotaitė.

Apklausa parodė, kad tarp asmenų, kurie kasdien arba beveik kasdien ir kiekvieną savaitę išgeria 6 ir daugiau SAV vienu metu, yra daugiau tokių, kurie vairavo apsvaigę, palyginti su tais, kurie 6 ir daugiau SAV vienu metu suvartoja rečiau (rečiau nei kartą ar kartą per mėnesį arba visai nevartoja).

Tarp asmenų, vartojančių 6 ir daugiau SAV kasdien arba beveik kasdien, beveik pusė (43,2 proc.) yra vairavę apsvaigę nuo alkoholio nors kartą gyvenime, vienas iš 4 vairavo apsvaigęs nuo alkoholio per paskutinius 12 mėn., o vienas iš 6 – per paskutines 30 dienų. Mažėjant 6 ir daugiau SAV išgėrimo dažnumui, mažėja ir vairavimo apsvaigus nuo alkoholio atvejų.

Kitaip tariant, vairavusiųjų apsvaigus nuo alkoholio nors kartą gyvenime grupėje net 81,2 proc. yra dažniau ar rečiau išgėrę 6 ir daugiau SAV vienu metu. Vairavusių apsvaigus nuo alkoholio per paskutinius 12 mėn. tokių asmenų buvo 86,5 proc., o vairavusių apsvaigus nuo alkoholio per paskutines 30 dienų – 88,2 proc.

Kaip parodė tyrimas, niekada negeriantys tokiais dideliais kiekiais asmenys 5 kartus rečiau yra vairavę apsvaigę nuo alkoholio nors kartą gyvenime, 10 kartų rečiau – per paskutinius 12 mėn. ir beveik 15 kartų rečiau – per paskutines 30 dienų,