„Lietuvos ryto“ televizijai jis neneigė, kad buvusios premjero sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės namą remontavo sulaukęs prašymų iš antradienį nuo pareigų nušalinto Utenos rajono mero, socialdemokrato Alvydo Katino. L. Purvinis neslepia, kad už atliktus darbus buvo pritaikyta nuolaida. A. Katinas ir Dž. Žiugždienė yra įtariamieji kyšininkavimu.

Jis sako, kad su A. Katinu bendravo, bet mažai. To mažo bendravimo esmė – prašymas suremontuoti Dž. Žiugždienės namą. L. Purvinis tikina, kad tikrai nebuvo dirbama dykai.

„Visiškai nemokamo remonto tai nebuvo, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė jis, o paklaustas apie nuolaidas, patvirtino, kad tokios buvo pritaikytos. – Nuolaidų? Dabar, kai vyksta statybos darbai, tai nuolaidos būna didžiulės, norint laimėti konkursą. Tai ir čia turbūt irgi buvo pritaikytos kažkokios nuolaidos. O kodėl? Todėl, kad statybos darbuose visur yra taikomos nuolaidos.“

DELFI primena, kad trečiadienį STT pranešė, kad įtarimai pateikti Utenos merui socialdemokratui Alvydui Katinui ir buvusiai ministro pirmininko sekretoriato vadovei Džiuljetai Žiugždienei. Ikiteisminis tyrimas atliekamas „įtariant kyšininkavimu tarp Utenos savivaldybės mero ir tam tikrų verslininkų“.

Neoficialiomis žiniomis, Utenos meras socialdemokratas A.Katinas įtariamas reikalavęs kyšio ministro pirmininko sekretoriato vadovės D.Žiugždienės naudai. Jis vienos įmonės vadovo esą prašė suremontuoti D.Žiugždienei priklausantį namą Utenos rajone.

Pasak STT vadovo .Urbanavičiaus, „tam tikri darbai jau yra padaryti prieš kurį laiką“. Antradienį STT pranešė, kad tiriant galimą Utenos rajono savivaldybės mero socialdemokrato A.Katino kyšininkavimą, politikas nušalintas nuo pareigų. Pirmadienį savo noru iš pareigų pasitraukė Dž.Žiugždienė.

„Utenos melioracijos“ generalinis direktorius L.Purvinis anksčiau yra figūravęs ir kitame STT tyrime, - buvusio Vilniaus vicemero socialdemokrato Romo Adomavičiaus korupcijos byloje. Šiame tyrime ir vėliau teisme L.Purvinis buvo apklaustas kaip liudytojas. Šį ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Koalicijos partneriai laukia socialdemokratų paaiškinimų dėl teisėsaugos tyrimų

Valdančiosios koalicijos partneriai socialdemokratai ir jų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius turėtų pateikti aiškius atsakymus ir politinį vertinimą dėl pastarojo meto teisėsaugos tyrimų, nelaukiant tų tyrimų pabaigos, sako Darbo partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis.

Tuo metu valdančiųjų „tvarkiečių“ vadovas Rolandas Paksas teigė neabejojantis, kad įtampos, supančios Socialdemokratų partiją, kurstomos artėjančių Seimo rinkimų fone. Pasak jo, susidariusią situaciją būtina aptarti valdančiosios koalicijos politinėje taryboje.

„Šiuo atveju kalbame apie aukšto lygio politikus - ilgametis meras, politinio pasitikėjimo premjero komandos pareigybė - į visus tuos dalykus turi būti duoti labai aiškūs atsakymai. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjusi ikiteisminį tyrimą, nereikėtų to politiškai įtakoti, bet šiaip aiškumas reikalingas kaip galima greitesnis“, – BNS trečiadienį sakė V.Mazuronis, komentuodamas teisėsaugos įtarimus nuo pareigų nušalintam Utenos merui socialdemokratui Alvydui Katinui ir šią savaitę iš pareigų pasitraukusiai premjero sekretoriato vadovei Džiuljetai Žiugždienei.

Anot „darbiečių“ vadovo, teisėsaugos išvados bus pateiktos ganėtinai negreit.

„Aš manyčiau, kad premjeras turėjo šią visą situaciją vertinti šiek tiek daugiau ir per politinį kampą. Jo pasakymas, kad aš negaliu visų žmonių sužiūrėti - viena vertus, gal teisingas, bet kita vertus, tai yra ne bet kas - tai Vyriausybė, politinio pasitikėjimo asmuo, sekretoriato vadovas. Šioje vietoje politinį vertinimą turi duoti tiek premjeras, tiek Socialdemokratų parija, kurios vienas žymiausių merų sustabdė narystę partijoje“, – sakė V.Mazuronis.

„Juo labiau, kad tam tikra prasme tai siejasi su Druskininkų istorija, juo labiau, kad lenda nauji dalykai su tais laikraščiais, kurie kelia daug klausimų. Socialdemokratai anksčiau įvairiose situacijose vis pasisakydavo, kad teisinis vertinimas - viena, o politinė atsakomybė - kita, kad galioja aukšti standartai politikoje ir panašiai, tai savo pavyzdžiu turi parodyti, kaip laikomasi tų standartų“, – svarstė „darbiečių“ vadovas.

Valdančiųjų „tvarkiečių“ vadovas europarlamentaras Rolandas Paksas teigė įžvelgiąs, kad „likus iki Seimo rinkimų suskaičiuotiems mėnesiams pradedama pešioti po plauką lyderiaujanti partija“.

„Tik man gaila, kad socialdemokratai tada, kai koalicijos partneriai prieš tai buvo pešiojami prieš plauką, kažkaip labai santūriai žiūrėdavo į tuos dalykus. Dabar gi matau, kad atėjo jų eilė – ką padarysi“, – BNS sakė R.Paksas.

Anot jo, „Lietuvos visuomenė yra daugmaž apylygė – ir skaidrumu, ir švarumu ir polinkiu į kažkokius dalykus“.

„(...) STT pradėti tyrimai ir pasibaigusios bylos teismuose, jeigu jūs palygintumėte, kiek jų pasibaigia STT naudai - pradedamos su dideliu triukšmu, o baigiamos absoliučiu nuliu“, – kalbėjo „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas.

„Aš manau, kad politinėje taryboje mes aptarsime situaciją ir aptarsime ją plačiai, nes jaučiu, kad politikos laivelis pradeda banguoti ir tos bangos jau po truputėlį pilasi į vidų to laivelio ir kad reikalingi kažkokie veiksmai“, – teigė R.Paksas.

STT yra pranešusi, kad įtarimai dėl galimo kyšininkavimo pateikti Utenos rajono mero socialdemokratui A.Katinui ir premjero Algirdo Butkevičiaus sekretoriato vadovei Dž.Žiugždienei. Meras šiuo metu nušalintas nuo pareigų, D.Žiugždienė savo noru pasitraukė iš pareigų. Anksčiau ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl Druskininkų savivaldybės įkurtos bendrovės poilsio centro „Aqua“ veiklos. Druskininkų savivaldybei vadovauja socialdemokratas Ričardas Malinauskas.

Opozicija inicijuoja parlamentinį tyrimą dėl Druskininkų

Opoziciniai liberalai ir konservatoriai inicijuoja parlamentinį tyrimą dėl Druskininkų savivaldybės valdomų bendrovių veiklos teisėtumo, statybų, laikraščio leidybos.

Pagal Seimo nutarimo projektą, siūloma Antikorupcijos komisijai suteikti laikinosios tyrimo komisijos įgaliojimus, kad ji galėtų atlikti parlamentinį tyrimą.

Komisiją norima įpareigoti išsiaiškinti Vijūnėlės dvaro statybų istoriją ir teisėtumą, kas ir kokiu pagrindu naudojosi Druskininkų savivaldybės įkurtos bendrovės poilsio centro „Aqua“ paslaugomis, ar nebuvo pažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas ten įdarbinant mero, savivaldybės vadovų ir administracijos darbuotojų giminaičius.

Taip pat Antikorupcijos komisijai norima pavesti panagrinėti, kokios aplinkybės lėmė, kad iki šiol Druskininkų savivaldybėje nėra suformuotas Kontrolės komitetas, Etikos bei Antikorupcijos komisijos.

Tyrimas turėtų būti atliktas ir dėl leidinio „Mano Druskininkai“, kurį anksčiau leido savivaldybės įstaiga, o vėliau leidybą perėmė viešoji įstaiga „Kantri medija“, kurios steigėjas yra verslininkas Darius Gudelis.

Panašius klausimus Antikorupcijos komisija ketino nagrinėti praeitą savaitę, tačiau daugiausia valdančiųjų balsais užblokuotas klausimo įtraukimas į posėdžio darbotvarkę.

Kad parlamentinis tyrimas būtų atliekamas, tam turi pritarti visas Seimas paprasta balsų dauguma.