Savo patirtį O. Bodnar-Petrovska pasakojo ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“.

„Taip išėjo, kad prieš pat karą aš atvykau čia, į Lietuvą, porą dienų prabuvau ir prasidėjo karas, nespėjau net į lėktuvą, nors turėjau bilietą ir likau čia. Vilniuje gyvena ir mokosi vyresnė dukra, tai čia apsistojau“, – sakė ukrainietė.

Ji pasakojo, kad karui prasidėjus jos jaunesnė dukra buvo likusi Kyjive, tačiau vėliau kartu su Olgos pussesere atvyko į Lietuvą kovo 5 d.

„Ačiū Dievui, visi jau čia, man ramiau, todėl, kad aš galiu dirbti, kovoti ir daryti viską, kad kuo greičiau laimėtų Ukraina“, – teigė O. Bodnar-Petrovska.

Moteris teigė, kad nuo pat karo pradžios pradėjo dirbti su tarptautiniu fondu „Pagalbos sparnas“, kuris dirba jau nuo 2014 m. karo Kryme.

„Mes pradėjome didelę veiklą, jau šešta kolona važiuoja į Ukrainą su pagalba – po septyniolika mašinų, vilkikų, autobusų, greitosios pagalbos automobiliai, taigi važiuoja rimti karavanai, veža pagalbą, o iš ten vežame vaikus su mamomis. Paskutinį kartą nuvežėme į Austriją ir Slovėniją“, – sakė ukrainietė.

Netrukus, pasak O. Bodnar-Petrovskos, karavanas su pagalba vėl važiuos į Ukrainą. Šįkart – į Kyjive esančią vaikų ligoninė.

Ukraina

„Tai centrinė ligoninė, kur veža visus sužeistus ir su ligomis vaikus“, – paaiškino ji.

Olga pasidžiaugė, kad pradeda dirbti Mykolo Romerio universitete (MRU).

„Mes kartu su universitetu gavome ir bendrabučių, tai žmonės, kurie važiavo pirmaisiais autobusais, apsigyveno bendrabutyje Kaune“, – sakė pašnekovė.

Jos teigimu, visi iš šalies išvykę ukrainiečiai laukia, kada bus galima važiuoti namo.

„Kai kurie jau važiuoja. Kai tik girdi, kad Ukrainoje tyliau, važiuoja iškart“, – pripažino O. Bodnar-Petrovska.

Ukrainietė pasakojo, kad kartu su kolegomis MRU pradeda programą, kuria sudaromos sąlygos studentams iš Ukrainos universitetų tęsti studijas, sudaromos nuotolinio mokymosi sąlygos.

„Dar mes galvojame, kaip padėti tiems vaikams, kurie dabar baigs mokyklą ir kaip jie stos. Romerio universitetas sugalvojo labai gerą programą, turime daug stipendijų ir dar ieškosime galimybių, kad vaikai mokytųsi nemokamai. Padarysime viską, kad jiems čia būtų patogų, o programa būtų pripažįstama ir Ukrainoje“, – akcentavo politikė.

Ukrainoje nėra pozicijos ir opozicijos: ragina Vakarus veikti aktyviau

O. Bodnar-Petrovska yra J. Tymošenko frakcijos kanclerė. Būtent J. Tymošenko buvo prezidento Volodymyro Zelenskio oponentė rinkimuose, tačiau O. Bodnar-Petrovska akcentavo, kad šiuo metu visa Ukrainos valdžia dirba vieningai.

„Dabar nėra nei pozicijos, nei opozicijos – visi dabar vienodi, kaip vienas kumštis. Mes turime kovoti kartu ir niekas niekam neprieštarauja. Prezidentas ir visi deputatai savo vietoje. Mūsų komanda ir Julija Tymošenko labai daug daro, teikia pagalbą, vežė pagalbą į Charkivą“, – pasakojo pašnekovė.

Kartu ji paragino Vakarus veikti aktyviau.

„Kiek reikia dar mirčių, kad ir Vakarai, ir kiti suprastų, jog reikia kažką dar padaryti? Sankcijos yra labai geras žingsnis, bet to neužtenka, žmonės mirė – pažiūrėkite, kas buvo Irpenyje, Bučoje ir kitur. Nežinome, kas darosi Mariupolyje – mes ne apie viską dar žinome. Žiūrėti dabar tai kaip į kiną ar spektaklį negalima“, – tvirtino O. Bodnar-Petrovska.

Julija Tymošenko

Jos vertinimu, Trečiasis Pasaulinis karas jau prasidėjo.

„Mūsų priešai nesupranta tokių „pusiau žingsnių“. Čia reikia kovoti iki galo, negalime atiduoti DNR, LNR. Turime grąžinti sau ir Krymą, ir Donbasą – tik tada Rusijos Federacija supras, kad taip negalima ir toliau niekur nebelįs. Jei visas pasaulis Ukrainoje prieš nesustabdys, jis eis toliau“, – pabrėžė O. Bodnar-Petrovska.

Ji pakomentavo ir Rusijos visuomenės tylą.

„Jie prarado savo gyvenimą televizijoje, jie žiūri į ją kaip į bibliją. Normalūs žmonės žiūri į bibliją ir tiki Dievu, o jie žiūri į televiziją ir tiki savo prezidentu“, – apibendrino ukrainietė.

Jos teigimu, jei V. Putino neliktų Kremliaus valdžioje, karas baigtųsi.

„Tie žmonės, kurie yra šalia jo, turi suprasti, kad jiems reikia sustabdyti šį karą“, – pridūrė O. Bodnar-Petrovska.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su J. Tymošenko frakcijos kanclere, buvusia Aukščiausiosios Rados deputate klausykite čia: