Tai, kas šiuo metu vyksta Seime, jokioms frakcijoms nepriklausančius parlamentarus vienijančios Mišrios grupės vadovas Bronislovas Matelis pavadino „politiniais Gariūnais“.

Ramūnas Karbauskis, Povilas Urbšys

„Visiškai nenustebčiau, jeigu netrukus iš kitų frakcijų, taip pat iš dalies LVŽS frakcijos, įsikurtų dar dvi frakcijos. Nenustebčiau, jeigu P. Urbšys įkurtų savo frakciją, galbūt su Petru Gražuliu (praėjusią savaitę pašalintu iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ (TTP) frakcijos – DELFI) ir galbūt dar kažkuo iš tos pusės. Nenustebčiau, jei įsikurtų ir nuo LVŽS atskilusi nauja frakcija“, – sakė B. Matelis.

Aistros Seime verda nuo praėjusios savaitės. Gegužės 15-ąją paliekantis LVŽS frakciją pranešė nepartinis jos narys P. Urbšys. Jis teigė, kad tokį sprendimą priėmė valdančiųjų „valstiečių“ balsais Seimui atsisakius tirti žemės valdymo klausimus – šis tyrimas galėjo paliesti ir LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ interesus. Prieš tai kelis mėnesius R. Karbauskis kalbėjo apie tai, kad P. Urbšys bus pašalintas iš LVŽS frakcijos.

Netrukus po to pasklido kalbos, kad „valstiečių“ gretos galėtų būti sustiprintos keliais TTP frakcijos nariais, kuriuos esą išsivestų su dabartiniu partijos pirmininku Remigijumi Žemaitaičiu nesutariantis Petras Gražulis, prieš savaitę paskelbęs apie kartu su apkaltos būdu nušalintu prezidentu europarlamentaru Rolandu Paksu kuriamą visuomeninį judėjimą „Šaukiu aš tautą“. Tačiau „tvarkiečių“ perėjimas pas LVŽS nepavyko, o P. Gražulis pats buvo pašalintas iš TTP frakcijos.

Bruzdėjimai vyksta ir LVŽS frakcijoje. Jie siejami su kai kurių jos narių nepasitenkinimu dėl žlugusio padėties žemės ūkyje tyrimo, nes tai esą meta neskaidrumo šešėlį ant visos frakcijos, taip pat – su frakcijos seniūno R. Karbauskio „vadovavimo stiliumi“.

Gali „užtraukti rankinį stabdį“ Karbauskiui

Galimas skilimas Seimo LVŽS frakcijoje šiuo metu siejamas su jos nariu, nepartiniu Justu Džiugeliu, kuris esą subūrė maždaug 10 „valstiečių“ grupę, galinčią trenkti durimis. Tarp skilimo šalininkų taip pat minimas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui vadovaujantis Vytautas Bakas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, parlamentarai Naglis Puteikis, Raimundas Martinėlis, Darius Kaminskas bei dar keli politikai.

Galimu sprendimo iniciatoriumi vadinamas J. Džiugelis visą pirmadienį telefonu buvo nepasiekiamas. Tačiau kvietimo jungtis prie jo grupės sulaukęs neneigė šiuo metu Mišriai parlamentarų grupei vadovaujantis B. Matelis, LVŽS frakciją palikęs daugiau nei prieš metus.

„Nežinau, kas vadovaus. Bet taip, yra tokie pamąstymai. Manęs tie dalykai nestebina, nes R. Karbauskis nė kiek nesikeičia, todėl net labai racionalūs žmonės gali palikti „valstiečius“, – klausiamas, ar nuo LVŽS galintiems atskilti parlamentarams vadovaus J. Džiugelis, sakė jis.

B. Matelis užsiminė nemanantis, kad tai „galėtų būti frakcija, kuri palaiko, pavyzdžiui, premjerą Saulių Skvernelį ar būtų kuriama priešpriešai su R. Karbauskiui“. Būtent apie tai, kad LVŽS yra susibūrę du „sparnai“, vienas – remiantis nepartinį S. Skvernelį, kitas, gausesnis, – R. Karbauskį, žiniasklaidoje skelbta jau ne kartą.

„Tiesiog kai kam gali atsibosti R. Karbauskio diktatas ir dalis gali pasitraukti. Jeigu įsikurs dar dvi frakcijos, R. Karbauskis turės mažai Seimo narių. Ir kiekviena iš tų frakcijų, jei nuomonės nesutaps, gali R. Karbauskiui užtraukti rankinį stabdį“, – kalbėjo B. Matelis.

LVŽS frakcija, po Seimo rinkimų turėjusi 58 narius, dabar yra sumenkusi iki 55.

Justas Džiugelis

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, DELFI klausiamas, ar turi pagrindo kalbos, kad J. Džiugelis bando skaldyti frakciją, teigė: „Jeigu kas nors ir bando, tai beviltiškai“.

„Aš nei teigti, nei neigti negaliu. O ką J. Džiugelis daro, man nežinoma. Kad jis truputį keistai elgiasi, tai aš pastebėjau. Bet tai neduoda jokių rezultatų, jeigu ir mėgina kas nors kažką daryti. Man atrodo, labai daug kas šneka, ir labai seniai, apie tai, kad vis bando ir bando (suskaldyti frakciją – DELFI)“, – kalbėjo jis.

Tačiau R. Karbauskis paneigė, jog prie LVŽS galėtų jungtis kažkurie „tvarkiečiai“. „Nebuvo jokių kalbų, kad prie LVŽS jungtųsi dalis TTP. Tik žinau, kad prezidentas R. Paksas sakė savo nuomonę, kad jie turėtų palaikyti mus, bet tai nereiškia, kad kalbame apie jungimąsi ar panašiai“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Vizijoje – „Laisvo mandato“ frakcija

Tai, kad turėjo planų veikti kartu su J. Džiugelio šalininkais, netiesiogiai DELFI patvirtino ir iš LVŽS frakcijos praėjusią savaitę pasitraukęs P. Urbšys, jau neslepiantis ketinimų burti savo šalininkus.

„Bet ką aš pastebėjau. Seimo kuluaruose brandinama ir dar vienos frakcijos idėja, bet ji man daugiau panaši į siekį suskaldyti valdančiuosius. Ten labai aktyviai dalyvauja B. Matelis, kuris Panevėžyje neslepia bendro veikimo su konservatoriais. Jis su J. Džiugelio pagalba bando apčiuopti tam tikras silpnąsias LVŽS frakcijos vietas. Kai pajaučiau, kad kuluaruose gimsta tarsi naujas frakcijinis darinys, kuriame formuotojai, be J. Džiugelio, yra ir B. Matelis, aš J. Džiugeliui ir pasakiau: jeigu ten figūruoja B. Matelis, aš tikrai nesirengiu dalyvauti konservatorių projekte“, – DELFI sakė P. Urbšys.

Jis aiškino: „Aš, ko gero, galiu suardyti to kortų namelio dėliojimą, kurį vykdo B. Matelis. Mano idėja gali tapti alternatyva“.

Ši alternatyva – P. Urbšio sumanymas steigti „Laisvo mandato“ frakciją. Esą šia linkme einama, matant, kad kai kuriose partiniu principu suburtose frakcijose „Seimo nariams yra išsukiojamos rankos“, reikalaujant paklusti daugumos sprendimams, nors Lietuvos Konstitucijoje įtvirtintas laisvo mandato principas, numatantis, jog parlamentaras yra ne partijos ar frakcijos, bet tautos atstovas.

„Tokia idėja reikalinga ir kaip tam tikras signalas partinių frakcijų vadovybėms: nelaužykite rankų Seimo nariams, leiskite jiems išsaugoti laisvą mandatą. Jeigu jūs tokį dalyką darysite, gali atsirasti formatas, kur žmonės gali pasirinkti, kur laisvo mandato principas yra gerbiamas“, – sakė P. Urbšys.

Jo teigimu, naujojoje grupėje galėtų susitelkti tie Seimo nariai, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių traukiasi iš frakcijų, bet „nori išsaugoti savo pažadus rinkėjams“.

„Tokia frakcija tikrai nebūtų opozicinė, ji galėtų remti valdančiuosius dėl nuostatų, kurios atitinka konkretaus Seimo nario politinius įsipareigojimus rinkėjams, bet kartu toje frakcijoje negaliotų daugumos principas. Dauguma negalėtų primesti savo nuostatų tiems frakcijos nariams, kurie būtų mažumoje, tai yra, būtų gerbiamas kiekvieno politinis apsisprendimas vienu ar kitu klausimu“, – aiškino politikas.

P. Urbšys teigė dar negalįs atsakyti, kada jo šalininkai galėtų susiburti į frakciją. „Procesai vyksta. Kada idėja gali būti realizuota, priklauso nuo apsisprendimo, pavyzdžiui, dėl Mokesčių reformos. Dėl to gali išsiskirti požiūriai. Ir jei vienose frakcijose bus bandoma taikyti „karšto lygintuvo“ principą, visus sulyginant, kai kas gali tam nepaklusti“, – kalbėjo jis.

Gražulis kalba apie žvalgytuves

P. Urbšys užsimena, kad apie naujos frakcijos kūrimą šiuo metu kalbasi „gal keturi žmonės“. Neatmetama, kad prie grupės galėtų prisijungti dalis B. Matelio vadovaujamos Mišrios grupės atstovų, pirmiausia – neseniai Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją palikęs „darbietis“ Valentinas Bukauskas, kai kurie „valstiečiai“ ir iš Seimo TTP frakcijos pašalintas P. Gražulis.

Petras Gražulis

Klausiamas, ar frakcijos kūrėjams nesutrukdys prieštaringa P. Gražulio reputacija, P. Urbšys tvirtino, jog frakcija nėra politinė organizacija.

„Pavyzdžiui, jei kiltų klausimas dėl bet kurio frakcijos nario ar etikos pažeidimo, ar net dėl apkaltos, kiekvienas frakcijoje vadovausis laisvo apsisprendimo principu. Frakcija tikrai nebus suokalbininkų grupė, bet kokia kaina dengianti vienas kitą“, – aiškino jis.

P. Gražulis, savo ruožtu, tvirtino kol kas nei kuriantis savo frakcijos, nei prie kažko prisidedantis.

„Žinoma, kviečia mane įvairios frakcijos – ir esančios, ir formuojasi kažkokia nauja. Dabar vyksta tokios žvalgytuvės – kalbina visi, kada išsilaisvinau. Jei man neatstatys teisių TTP frakcijoje, tada jau žiūrėsiu. Kiek aš žinau, P. Urbšys irgi organizuoja frakciją. Ir vienas iš tų variantų, kad ir su juo pasikalbame“, – aiškino parlamentaras.