Tai nutarė „Tvarkos ir teisingumo“ prezidiumas, kurio metu partijos pirmininkas Rolandas Paksas dar buvo susitikęs su premjeru A. Butkevičiumi.

„Penktadienį, kai buvo pateikta profesoriaus P. Gylio kandidatūra, premjerui patiko šis variantas, bet, matyt, per penktadienį, šeštadienį, sekmadienį statutinės profsąjungos suaktyvino veiklą ir padarė viską, kad ši kandidatūra būtų atmesta", - sako R. Paksas.

Jis teigia kalbėjęs su premjeru, kad galbūt P. Gylys galėtų užimti kitos ministerijos vadovo kėdę arba galbūt tvarkiečiams išvis nebegalima užimti jokių pareigų Vyriausybėje. Kitaip tariant, R. Paksas pasidomėjo, ar tvarkiečiai koalicijoje dar reikalingi.

Susitikęs su A. Butkevičiumi R. Paksas, be kita ko, pasidomėjo, ar prezidentė tikrai atleis S. Skvernelį.

„Ministras pirmininkas nusiteikęs šiandien pasirašyti teikimą ir jis tikisi, kad sugrįžusi prezidentė jį patvirtins. Ministras pirmininkas atmetė variantą, kad taip turėtų neįvykti. Tai jeigu viskas tas įvyks - S. Skvernelis bus atleistas, bus paskirtas pavaduojantis ministras, kaip nustatyta Konstitucijoje - aš esu pateikęs 3 kandidatus į vidaus reikalų ministro postą",- sakė R. Paksas.

Jo teigimu, tarp kandidatų yra ir partijos narių, ir nepartinių. Politikas taip pat paminėjo aukštą kai kurių kandidatų statusą tiek dabar, tiek praeityje.

DELFI primena, kad vidaus reikalų ministro pozicija pagal koalicinę sutartį priklauso partijai Tvarka ir teisingumas, kuri į šį postą buvo delegavusi nepartinį S. Skvernelį. Tačiau jis deklaravo, kad Seimo rinkimuose kandidatuos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri šiuo metu parlamente turi vos vieną atstovą. S. Skvernelis šiuo metu vis dar eina pareigas, bet bus atstatydintas.

„Tvarka ir teisingumas“ nusprendė pasiūlyti naują vidaus reikalų ministrą, kuris būtų susijęs su partija. Buvo įvardinta Seimo nario P. Gylio kandidatūra, jis į Seimą pateko su Drąsos keliu - partija, kuri susiformavo kaip opozicija teisėsaugos ir teismų sprendimams dėl Neringos Venckienės brolio Dąsiaus Kedžio dukters globos. D. Kedys, įtariama nužudė du žmones, N. Venckienė šiuo metu yra ieškoma teisėsaugos, paprašyta jos ekstradicijos iš JAV.

Tačiau premjeras A. Butkevičius sušaukė socialdemokratų valdybą, kuri pasiūlė neteikti P. Gylio kandidatūros į ministrus.

Pagal Konstituciją, ministrą premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas, tačiau koaliciją sudarančios partijos yra pasiskirsčiusios ministerijas tarpusavy.

Du galimi kandidatai

DELFI jau rašė, kad, neoficialiais duomenimis, į vidaus reikalų ministrus dar gali teikti Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus arba vidaus reikalų viceministro Juliaus Morkūno kandidatūras.

P. Gylys nusivylęs

Pats P. Gylys sakė esąs nusivylęs premjero nuomonių kaita ir pareigūnų profesinėmis sąjungomis, kurios išreiškė nepasitenkinimą jo kandidatūra.

„Svarbiausia, kad jie statutiniai pareigūnai, jie turi ginklą. Bet kurioje civilizuotoje šalyje toks poelgis, tiesioginis dalyvavimas politikoje vos ne grasinant yra visiškai nepriimtinas. Mes panašėjame į bananų respubliką", - sako P. Gylys.

„Mes su premjeru daug metų pažįstami, pirma jo reakcija buvo pozityvi, paskui situacija staiga pasikeitė", - teigė P. Gylys, svarstydamas, kad gal premjerą paspaudė dar kokios nors institucijos.