„Lietuvos teisės aktai nėra pataisyti pagal Europos Žmogaus teisių teismo (EŽTT) sprendimą taip, kad R.Paksas galėtų dalyvauti Seimo rinkimuose", - priežastį, kodėl „tvarkiečių" lyderio kandidatūrą dar nėra patvirtinta, BNS aiškino partijos informacijos centro vadovas Romas Jankauskas.

Pasak pašnekovo, šiuo metu yra patvirtino 65 iš 71 kandidato į Seimą vienmandatėse apygardose 2012 metų Seimo rinkimuose. Jis tvirtino, kad, jei palankūs R.Paksui teisės aktai bus priimti, jo kandidatūra bus iškelta - tam galima šaukti neeilinį Tarybos posėdį, žiemą vyks partijos kongresas.

„Manau, kad iki kitų metų spalio spėsime", - sakė „tvarkietis".

Birželio pradžioje Vyriausybė perdavė Seimui teisininkų darbo grupės siūlymus, kaip įgyvendinti EŽTT sprendimą. Tam, anot grupės, reikia keisti Lietuvos Konstituciją. Vyriausybė pateikė visas tris teisininkų parengtas alternatyvas.

Pirmosios alternatyvos atveju siūloma keisti Konstitucijos 56 straipsnį, papildant jį punktu, kad asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų už priesaikos sulaužymą arba šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, Seimo nario pareigas galėtų eiti tik po dešimties metų. Darbo grupės manymu, tai - minimali ribojimo trukmė, įstatymų leidėjas gali nustatyti ir ilgesnę.

R.Paksas iš posto pašalintas 2004 metais, taigi priėmus tokią pataisą jis galėtų dalyvauti tik 2016 metais vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Pagal antrąją alternatyvą, siūloma kartu keisti ir 78 Konstitucijos straipsnį, nurodant, kad asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų už priesaikos sulaužymą arba šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, negali būti renkamas prezidentu ar eiti jo pareigų.

Trečiąja alternatyva siūloma keisti 74 Konstitucijos straipsnį, jame numatant, kad asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš pareigų už priesaikos sulaužymą arba šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, negali eiti prezidento, Konstitucinio Teismo pirmininko ir teisėjo, Aukščiausiojo Teismo pirmininko ir teisėjo, Apeliacinio teismo pirmininko ir teisėjo pareigų arba visų pareigų, kurių užėmimas susijęs su konstitucinės priesaikos davimu. Taip pat pagal šią alternatyvą, apkaltos būdu postų netekę asmenys gali būti renkami Seimo nariais ne anksčiau nei po dešimties metų.

Strasbūre įsikūręs tarptautinis teismas sausio pradžioje paskelbė, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvenciją, uždrausdama R.Paksui visą gyvenimą būti renkamam į parlamentą. EŽTT pareiškė, kad įstatyme įtvirtintas nuolatinis ir neatšaukiamas draudimas yra neproporcingas.

R.Paksas prezidento posto neteko 2004 metų balandį, kai Konstitucinis Teismas pripažino, jog jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Premjero sudarytos darbo grupės pasiūlymus pats R.Paksas sukritikavo - jo teigimu, reikia panaikinti po Konstitucinio Teismo nutarimo priimtus rinkimų įstatymų pakeitimus ir patį nutarimą.