Vis dėlto tokius planus skeptiškai vertina buvusios koalicijos partnerės, Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis. Jo teigimu, Ekonomikos ir inovacijų ministerija tiesiog bus sujungta su Energetikos ministerija ir klausimas dėl laisvos ministro kėdės savaime išsispręs.

Kartu R. Žemaitaitis interviu portalui LRT.lt atskleidė turįs pasirašytą dvipartinį susitarimą tarp „tvarkiečių“ ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, kad atsilaisvinęs V. Sinkevičiaus postas atitenka Tvarkos ir teisingumo prerogatyvai. Dar kartą patvirtinęs faktą, R. Žemaitaitis patikino, kad šis dokumentas, pasak jo, teisiškai yra vis dar galiojantis.

Tuo tarpu A. Butkevičius vis dėlto patikino, kad S. Skvernelio kvietimo sėsti į ekonomikos ir inovacijų ministro kėdę kol kas nesulaukė.

„Kol kas dar tikrai nesulaukiau kvietimo. Aišku, jeigu bus kvietimas, tada svarstysiu“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Jo teigimu, politikas negali sakyti „nenoriu“ ir kratytis atsakomybės, nepaisant intensyvaus priešrinkiminio laikotarpio. Vis dėlto parlamentaras pažymi, kad neskubėtų pulti prie naujų pareigų ir pirmiausia įvertintų situaciją ministerijoje.

„Čia būtų dar klausimas toks, kas yra įgyvendinta, kas yra ruošiamasi padaryti artimiausiu metu. Tikrai nebėgčiau kaip nuogas į dilgėles“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Ekspremjeras taip pat patikino, jog reikėtų vengti situacijos, kai ministro postas ilgą laiką būna tuščias – jį, tokiu atveju, pavaduoja paskirtas kitas ministras.

„Įvairiausių variantų gali būti, bet reikia suprasti, kad, artėjant rinkimams, įtampa visada augs ir kritika didės Vyriausybės atžvilgiu. Visada partijos mėgsta kritikuoti Vyriausybę artėjant rinkimams ir parodyti savo privalumus arba Vyriausybės trūkumus. Nesant ministro, mes puikiai suprantame, kad Vyriausybės programos priemonių plano įgyvendinimas tikrai pradeda atsilikti, ir tada jau pats organizacinis darbas pradeda sutrikti ministerijoje.

Kuo toliau bus nukeltas šitas klausimas, tuo sunkiau bus surasti kandidatą į ministrus“, – teigė A. Butkevičius, patikinęs, kad šiuo klausimu nekalbėjo ir su savo frakcijos kolegomis.

R. Žemaitaitis apie galiojantį susitarimą su „valstiečiais“: nesinaudosiu, bet įdomu, kaip išsisuks

Tvarkos ir teisingumo lyderio R. Žemaitaičio teigimu, susitarimas, pasirašytas tarp „tvarkiečių“ ir „valstiečių“, vis dar teisiškai galioja. Nutraukta koalicinė sutartis, o ne dvipartinis susitarimas, patvirtino R. Žemaitaitis.

„Sutartis yra, ji vis dar neatšaukta. Koalicinė sutartis buvo pasirašyta tarp trijų partijų lyderių, o šita sutartis buvo pasirašyta tik tarp Tvarkos ir teisingumo ir valstiečių. Jūs jų ir paklauskite, nes jie ne pagal teisinius principus ir koalicijas nutraukinėja, ir nesilaiko, kas koalicinėje sutartyje pasirašyta, tai, matyt, patys nelabai supranta, kokį dabar jauką yra prariję ir kaip turės su tuo susitvarkyti.

Priedas? Ne, tai buvo tiesiog susitarimas tarp dviejų politinių partijų – valstiečių ir „tvarkiečių“, kad, atlaisvėjus ekonomikos ir inovacijų ministro postui, jis atitenka „Tvarkai ir teisingumui“, – situaciją paaiškino R. Žemaitaitis.

Vis dėlto, Seimo nario nuomone, Ekonomikos ir inovacijų ministerija bus sujungta su Energetikos ministerija. Tai, jo teigimu, galima padaryti labai greitai.

„Pagal mano informaciją, ministerija bus sujungta su Energetikos ministerija ir taps viena. Labai greitai galima padaryti, lygiai per dvi savaites. Čia tikrai padarys“, – patikino R. Žemaitaitis.
Paklaustas, ar matytų A. Butkevičių ministro poste, R. Žemaitaitis atsakė, kad pirmiausia tai turėtų atsispindėti partijų susitarime.

„Aš daug ko galiu norėt, aš galiu norėt būti Kataro princu, bet turi būti karaliaus vaiku tada. Matyt, Butkevičius nėra karaliaus vaikas. Yra pasirašytas susitarimas ir pagal jį Seime yra postai padalinti. Vyriausybėje postai padalinti atskirai susitarime tarp partijų, tai jie pirmiausia turėtų tapti partija ir tada pasirašyti susitarimą“, – teigė R. Žemaitaitis.

Kartu politikas pabrėžė, kad nesinaudos savo turimu dokumentu, kuriuo susitarta, jog minėtos ministerijos vadovo kėdė atitenka jo vadovaujamai Tvarkos ir teisingumo partijai.

„Aš neužsiiminėju tokiais dalykais, aš nesu „valstietis“, kad tokiomis nesąmonėmis užsiiminėčiau. Aš tiesiog noriu pažiūrėti, kaip šįkart žmogus išsisuks. Kai sako, kad vis laimiu rinkimus, bet vis nelaimi, tai bus įdomu pažiūrėti, kaip čia iš teisinių dalykų išsisuks“, – pridūrė R. Žemaitaitis.

Kad Ursulos von der Leyen vadovaujama naujos sudėties Europos Komisija, kurios nariu pretenduoja tapti ir V. Sinkevičius, galėtų pradėti kadenciją, visai jos komandai turi būti pritarta EP. Balsavimas numatytas lapkričio 27-ąją.