Apie galimus rinkėjų balsų skaičiavimo pažeidimus Šalčininkų rajono Baltosios Vokės apylinkėje stebėtojas pranešė feisbuke.
Jis teigė, kad į VRK programą („Rinkimų vedlį“) dalis pirmumo balsų buvo suvesti tendencingai klaidingai, taip pat, kad vienas rinkėjo biuletenis buvo pamestas, o pirmumo balsai jame – sufalsifikuoti.

Stebėtojo protestą laiko nepagrįstu

Tačiau Delfi kalbinta Šalčininkų rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininkė tikino Rita Pechovska, kad viskas rinkimų naktį apylinkėje vyko sklandžiai, o stebėtojo išsakyti priekaištai – nepagrįsti.

„Stebėtojo protestas buvo išnagrinėtas vakar 18 val. Baltosios Vokės rinkimų apylinkėje Nr. 24. Yra priimtas protokolinis sprendimas, kad priekaištai yra nepagrįsti, visi nariai balsavo vienbalsiai už“, – komentavo komisijos pirmininkė.

„Viskas buvo sklandžiai. Noriu tik pažymėti, kad netgi ir pačiame proteste, jo pabaigoje rašoma, kad „į stebėtojo pastabas komisijos nariai geranoriškai atsižvelgė ir daugeliu atvejų klaidas ištaisė“, – pastebėjo pašnekovė.

Panašiai apie galimus balsų skaičiavimo pažeidimus Baltosios Vokės apylinkėje komentavo VRK – esą išnagrinėtas stebėtojo skundas laikytinas nepagrįstu.

„Taip, ši situacija Vyriausiajai rinkimų komisijai yra žinoma. „Baltųjų pirštinių“ stebėtojo protestas buvo gautas Šalčininkų rajono Baltosios Vokės rinkimų apylinkėje kovo 5 d. ir jau yra išnagrinėtas.

Konstatuota, kad rinkimų komisija atkreipė dėmesį į stebėtojo pastebėjimus balsų skaičiavimo metu, dėl nuovargio įvykusios žmogiškosios klaidos buvo ištaisytos nedelsiant, taip pat ir tai, kad stebėtojo protesto pabaigoje buvo nurodyta, kad „į stebėtojo pastabas komisijos nariai geranoriškai atsižvelgė ir daugeliu atvejų klaidas ištaisė“, todėl laikytina, kad stebėtojas pareikštame proteste prieštarauja pats sau.

Dėl to buvo priimtas sprendimas stebėtojo protestą laikyti nepagrįstu“, – Delfi komentavo VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Mano, kad po kurio laiko reikėtų perskaičiuoti visus balsus

Paklausta, ar VRK matytų poreikį perskaičiuoti balsus Baltosios Vokės apylinkėje, ar matytų poreikį rekomenduoti tai padaryti, atstovė teigė, kad to argumentuotai reikėtų paprašyti.

„Tam, kad būtų priimtas sprendimas perskaičiuoti rinkėjų balsus rinkimų apylinkėje, Rinkimų kodeksas numato, kad turėtų būti pateiktas motyvuotas ir argumentuotas skundas savivaldybės rinkimų komisijai. Kol kas, mūsų žiniomis, tokio skundo stebėtojas nėra pateikęs“, – teigė I. Ramanavičienė.

Delfi kalbintas stebėtojas teigė, jog norėtų kreiptis dėl balsų perskaičiavimo.

„Mano asmeninė pozicija, kad visus juos reikia perskaičiuoti neskubant, ramiai, lėtai“, – sakė jis. – Manau, kad, jeigu yra galimybė perskaičiuoti, tai žinoma, tikrai taip. Kad tik paskui būtų pasakyta viešai nesutapimai, o ne vien, kad tiktai perskaičiuota.“

Ir, stebėtojo nuomone, ne tik kalbant apie šią situaciją, bet ir bendrai esą būtų galima perskaičiuoti rinkėjų balsus praėjusias kuriam laikui po rinkimų. Tai, pasak jo, būtų naudinga siekiant įvertini darbo rinkimų naktį kokybę, ją pagerinti.

„Tarkime, praėjus mėnesiui po rinkimų, būtų galima perskaičiuoti – savanoriai galėtų, studentai, TSPMI – visus [balsus] ir tada apylinkei teikti, o gal net visuomenei teikti, statistiką, kiek labai nesutampa nuo tos rinkimų nakties skaičiavimo.

[Visa tai galėtų būti daroma] nekeičiant rinkimų rezultatų, nesikėsinant į rinkimų nakties sprendimus, bet pateikiant grįžtamąjį ryšį, kad štai, tos komisijos skaičiavo blogai, ten reikėtų keisti pirmininkes, peržiūrėti pačios komisijos sudėtį, o gal nieko nedaryti“, – komentavo pašnekovas.

Rinkimai sėkmingi LLRA-KŠS

Po pirmojo rinkimų turo paaiškėjo, kad Šalčininkuose darbus tęs jau nuo 2009 savivaldybei vadovaujantis LLRA-KŠS atstovas Zdislavas Palevičius.

2015 metais jį pirmame ture išrinko 74,81 proc. rinkėjų, 2019 metais pirmame ture Z. Palevičių palaikė 75,06 proc. rinkėjų, o šiemet – 80,04 proc. rinkėjų.

Panašiai yra ir su Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos sudėtimi – iš 24 mandatų LLRA-KŠS kartu su Rusų aljansu 2015 metais turėjo 20, 2019 metais iš 25 mandatų Lenkų rinkimų akcija turėjo taip pat 20, o šiemet Šalčininkų rajono savivaldybės taryboje dirbs 21 LLRA-KŠS atstovas.

Taigi, savivaldybėje – absoliutus vienpartinis valdymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją