Planuota, kad šių metų kovą laikrodžiai būtų sukami paskutinį kartą.

Europos Parlamento nariai 2019 metais sutarė, kad Europos Sąjungos (ES) valstybėse, pasirinkusiose vasaros laiką, laikrodžiai būtų persukti 2021 m. paskutinį kovo sekmadienį. Šalys, pageidaujančios pasilikti žiemos laiką, tai padarytų 2021 m. paskutinį spalio sekmadienį.

Tačiau tam, kad ES teisės aktas būtų priimtas, jį turi patvirtinti Europos Parlamentas ir ES Taryba.

„2019 m. kovą Europos Parlamentas pritarė siūlymui atsisakyti sezoninio laiko keitimo, tačiau ES Taryba (valstybių ministrai) bendros pozicijos šiuo klausimu iki šiol nepriėmė. Todėl kol kas lieka galioti senoji tvarka“, – „Vakarų ekspresą“ informavo Europos Parlamento biuro Lietuvoje ryšių su žiniasklaida administratorius Robertas Pogorelis.

Svarstant sprendimą prieš dvejus metus buvo teigiama, kad ES valstybės turėtų tarpusavyje koordinuoti sprendimus dėl pasirinkto laiko, o Europos Komisija turėtų juos įvertinti, kad nebūtų pakenkta bendrajai rinkai. Buvo numatyta, kad prireikus EK galėtų pasiūlyti atidėti direktyvos įsigaliojimą iki metų.

Pirmą kartą ES mastu dėl vasaros laiko įvedimo buvo sutarta 1980-aisiais ir nuo tada visos ES valstybės dukart per metus persuka laikrodžius.

2018 metais atlikta europiečių apklausa atskleidė, kad net 84 proc. joje dalyvavusių žmonių palaiko siūlymą atsisakyti laiko sukiojimo. Apklausoje dalyvavo 4,6 mln. Europos gyventojų.

Taip pat 2018 metais rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, 62 proc. Lietuvos gyventojų norėtų, kad atsisakius kasmetinio laiko sukiojimo šalyje liktų vasaros laikas.

Daugelis žmonių akcentuoja, kad laiko persukimas dukart per metus neigiamai veikia savijautą – atsiranda nemiga, įtampa, sunkiau susikaupti. Apie jaučiamus laiko persukimo padarinius kalba ir psichologai, ir draudimo bendrovės, fiksuojančios nelaimes, įvykusias dėl žmonių skubėjimo ar išsiblaškymo sutrikus biologiniam laikrodžiui.

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad daugumai žmonių adaptacija persukus laiką užtrunka apie savaitę ar trumpiau, tačiau jautresniems žmonėms vienos valandos skirtumas gali sujaukti gyvenimo ritmą ir ilgiau, net ir trims savaitėms.