Didins vaiko pinigus ir pensijas

„Tai, kas planuojama biudžete, yra vaiko pinigų didinimas, pensijų didinimas. Tai yra susieta su indeksavimu, didžioji dalis – šioms grupėms. Esame jau ne kartą sakę, kad šioms sritis per kadenciją skiriamos didžiausios lėšos. Taip pat didinamos globos išlaidos. Turime turėti galvoje, kad senstančios visuomenė problema yra ne tik pensijos, bet ir paslaugos“, – DELFI laidoje sakė L.Kukuraitis.

Laidoje ministro pasiteiravus, kada galime sulaukti pokyčių, jis tikino, kad jie numatyti nuo sausio. L.Kukuraitis taip pat patikslino, kiek turėtų didėti vaiko pinigai ir pensijos.

„Pensijos ir vaiko pinigai keisis nuo sausio mėnesio. Tai yra susieta su biudžeto įstatymu. Tiek valstybės biudžeto, kuris didins vaiko pinigus, tiek Sodros biudžeto, kuris didins pensijas. Jos didės tiek, kiek yra numatyta. Vyriausybė atneš projektus, kuriuose bus numatyta vaiko pinigai – 60 universali išmoka plius 40 eurų papildoma išmoka, o koalicinėje sutartyje yra numatyta 70 plius 30. Ši diskusija bus Seime. Ta diskusija yra reikalinga tam, kad jeigu mes norime didesnių išmokų, bet kuriuo atveju daugiavaikės ar tos šeimos, kurios stinga pinigų, o taip pat ir tos, kurios augina neįgaliuosius, jos turės 100, bet jeigu norime didesnės universalios išmokos, reikia peržiūrėti, iš kur gauti pinigų, o tam reikia susėsti ir susitarti“, – tikino ministras L.Kukuraitis.

Linas Kukuraitis

Bandys gelbėti gyvenančius ties skurdo riba

Tiesa, kaip pabrėžia ir pats ministras, visiems šiems sprendimams dar reikalinga diskusija Seime.

„Žinoma, kad iš Vyriausybės pasirodys projektas, kuris bus subalansuotas su tomis galimybėmis, kurios yra numatytos, bet galimybės gali plėstis. Seimas kartu su Vyriausybe turėtų apsispręsti. Jeigu mes norime didinti vaiko pinigus, tai tam tada reikalingi ir kiti šaltiniai. Šiuo metu kalbama ir apie įvairius mokestinius sprendimus. Jie kol kas nebus įtraukti į biudžeto projektą, bet jie bus svarstomi Seime“, – DELFI tikino ministras.

L.Kukuraitis taip pat akcentavo žmones, kurie turi stažą, tačiau jų pensija balansuoja ties absoliutaus skurdo riba.

„Pensijos vidutiniškai turėtų augti 8 procentais, priklausomai nuo indeksavimo. Ateityje dalis pensininkų pabėgs nuo to skurdo ribos, taip pat mes papildomai prašome, kad toliau tęstume tą mažų pensijų problemą, kur dalis pensininkų, kurie turi stažą, jie gauna pensijas, kurios yra net mažesnės už absoliučią skurdo ribą, kuri šiuo metu sudaro 245 eurai, o absoliuti skurdo riba apibrėžia sumą, už kurią žmogus praktiškai nebeišgyvena. Visi, kurie turi stažą, kurie yra dirbę 30 metų, jie turėtų gauti didenes pensijas“, – tikino L.Kukuraitis.

Linas Kukuraitis

Tūkstančiai šeimų sulauks paramos

Dar viena naujovė, kuri netrukus pasieks šeimas – šeimos kortelė.

Šeimos kortelė yra nauja priemonė, kuri pradės galioti nuo rugsėjo 1 dienos. Galime pasakyti, kad jau beveik 6000 šeimų iki rugsėjo 1-osios į savo namų pašto dėžutes gaus šeimų korteles. Šeimų kortelė yra nuolaidų sistema. Ji remiasi į visuomenės tiek privataus, tiek viešojo sektoriaus pagalbą šeimoms. Ne tik valstybė remia rinkdama mokesčius, bet taip pat ir visuomenė bei verslas yra kviečiami, kad prisidėtų prie šeimų gerovės“, – apie dar vieną naujovę kalbėjo politikas.

Taip pat numatyta ir parama sunkiai gyvenantiems ir šeimoms nuo rugsėjo. Ministras aiškina, kad kai kurios šeimos sulauks 76 eurų paramos savo vaikų mokyklinėms reikmėms.

„Valstybė tikrai prisideda. Yra kelios priemonės šalia vaiko pinigų, kurie yra skirtingi tiems, kurie turi mažas pajamas. Papildomai prieš rugsėjo 1-ąją iki spalio 5 dienos tėveliai gali kreiptis į savivaldybę atitinkamai pagal pajamas. Jeigu tos pajamos yra atitinka tam tikras ribas, jie gali gauti papildomai 76 eurus mokyklos priemonių įsigijimui. Tai yra vaiko reikmėms skirta parama“, – DELFI laidoje kalbėjo ministras L.Kukuraitis.

Apsilankė Žiežmariuose

Pirmadienį ministras L.Kukuraitis apsilankė Žiežmariuose, kur susitiko su vietos bendruomene. Ministras tikino, kad argumentai, kuriuos jis išgirdo, kartojasi.

„Argumentai kartojasi, mes jau 28 namus tokius esame įkūrę ir juose gyvena tie patys žmonės su negalia. Bendruomenių nenorą, pasipriešinimą mes esame matę ne vienuose namuose. Pats esu ne kartą važiavęs į bendruomenes ir institucijas, kur žmonės šiuo metu gyvena. Pasipriešinimas yra, kai vyksta pertvarkos“, – kalbėjo ministras.

„Tai baimės argumentai, kad esame nesaugūs, kad mūsų vaikai yra nesaugūs“, – pridūrė L.Kukuraitis.

Pasiteiravus, ar, jo nuomone, normalu piktintis, L.Kukuraitis tikino, kad panašią į Žiežmarių situaciją yra ne kartą pastebėjęs ir anksčiau.

„Greičiausiai tai yra normalu, jeigu žiūrėtume į visų reakcijas. Praktiškai visada žmonės yra linkę palaikyti bet kokią integraciją, kol tai neliečia jo asmeniškai. Kai žmonės išgirsta, kad šalia jo gyvens toks žmogus, kuris galbūt bus neįgalus, tada kyla visai kitoks emocinis užtaisas. Žmonės jaučiasi nesaugūs, bet taip yra todėl, kad jie negali įvertinti to žmogaus galimybių gyventi bendruomenėje. Pirmoji emocija, kuri kyla, baimė. Tokia situacija yra daugelyje bendruomenių ir tai yra normalu“, – apie Žiežmarių situaciją kalbėjo ministras.