Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengto projekto aiškinamajame rašte nurodyta, kad atlyginimai didinami atsižvelgiant į tai, kad nuo kitų metų pradžios didės minimali mėnesinė alga (MMA) ir pareiginės algos bazinis dydis (BD):

„Siūloma patikslinti minimaliuosius pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus, kad, nuo 2018 m. sausio 1 d. nustačius 400 Eur MMA ir 132 eurų BD, jų dydžiai eurais nebūtų mažesni už nustatytą MMA ir kad biudžetinių įstaigų struktūrinių padalinių vadovų, jų pavaduotojų, specialistų ir kvalifikuotų darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies minimalieji dydžiai (koeficientais) nesusilygintų su nekvalifikuotų darbuotojų pareiginės algos pastoviosios dalies dydžiais.“

Sprendžiant iš siūlomų pataisų, pareiginės algos pastovieji dydžiai įstaigų vadovams ir jų pavaduotojams didėtų 14,52–15,84 Eur, o specialistams – 13,2–15,84 Eur, priklausomai nuo darbo stažo ir kategorijos.

Vis dėlto kai kam atlyginimai gali didėti labiau, mat be pastovios dalies mokama ir kintamoji dalis. Pagal įstatymą, pareiginės algos kintamoji dalis, atsižvelgiant į praėjusių metų veiklos vertinimą, nustatoma vieniems metams ir gali siekti iki 50 proc. pareiginės algos pastoviosios dalies.

Seime registruotame įstatymo pataisų projekte numatomi ir algų pokyčiai skirtingų kvalifikacinių kategorijų mokytojams ir mokyklų vadovams.

„Šiuo metu biudžetinėse įstaigose yra apie 27 tūkst. nekvalifikuotų darbuotojų, kurie gauna 380 eurų atlygį (MMA). Nustačius 400 eurų MMA, jų pareiginės algos padidės 20 eurų. Kvalifikuotiems darbuotojams, specialistams ir struktūrinių padalinių vadovams bei jų pavaduotojams, kuriems šiuo metu numatyti minimalieji koeficientai, pareiginės algos pastoviąją dalį siūloma padidinti taip pat vidutiniškai 20 eurų. Minėtų darbuotojų biudžetinėse įstaigose dirba apie 60 tūkstančių“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Jame taip pat nurodyta, kad algų padidinimui kitų metų valstybės biudžete papildomai numatyta 3,8 mln. Eur.