Visoje Europoje aukštos kvalifikacijos darbuotojų labai trūksta, pabrėžė „LNK Žinių“ kalbinta Užimtumo tarnybos vadovė Inga Balnanosienė.

„Šiai dienai Europos Sąjungos valstybės konkuruoja ne tik tarpusavyje dėl aukštos kvalifikacijos specialistų, bet jau dabar konkuruojame su kaimynais, su kitomis turtingesnėmis Europos valstybėmis ir dėl trečiųjų šalių piliečių“, – kalbėjo ji.

Šiuo metu, pasak I. Balnanosienės, Lietuvoje dirba apie 5 tūkst. aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš trečiųjų šalių.

„Tačiau priimti jų galėtume net kelis kartus daugiau, nes poreikis yra žymiai didesnis“, – sakė Užimtumo tarnybos vadovė.

Lietuvoje, anot jos, trūksta informacinių technologijų specialistų, inžinierių, vidutinės kvalifikacijos darbuotojų, galinčių dirbti gamybos srityje, medikų, slaugytojų, mokytojų ir dėstytojų.

Inga Balnanosienė

Pašnekovė sutiko, kad atvykę darbuotojai sudaro konkurenciją Lietuvos gyventojams bendrai, bet esą ne tiems, kurie turi aukštąjį išsilavinimą, paklausią darbo rinkoje profesiją.

„Įmonėms yra ir patrauklesnis savo gimtąja kalba kalbantis žmogus, ir procesus žinantis žmogus, todėl darbdaviai tikrai ne iš tos geros valios ar gero gyvenimo renkasi trečiosios šalies gyventoją. Užtrunka ir migracijos procedūros, ir apmokymai toje aplinkoje“, – pasakojo I. Balnanosienė.

Į Lietuvą atvykę migrantai, jos teigimu, turi integruotis ne tik darbo rinkoje, bet ir visuomenėje, o tai irgi esą užtrunka.

„Galima būtų paneigti mitą ir apie atlyginimus. Atvykusieji gauna tokį patį atlyginimą, kokį gauna Lietuvos gyventojai, tai yra reglamentuota teisės aktais, tai yra stebima ir prižiūrima. Ir jeiu atvyksta aukštos kvalifikacijos darbuotojas, nustatyta, kad jam turi būti mokamas ne mažesnis negu 1,5 VDU šalyje“, – pabrėžė Užimtumo tarnybos vadovė.

Visą „LNK Žinių“ pokalbį su ja galite rasti čia: