Tūkstančiai degančių žvakučių merui šiandien primena 2011 metų spalį, kai A. Zuoko sūnus Domantas, vairuodamas motorolerį, pakliuvo į klaikią avariją ir vos išsaugojo gyvybę. Tą kart, tamsiu paros metu, į mero sūnų įsirežė į šalutinį kelią bandęs sukti pensininko vairuojamas automobilis.

„Šeimoje buvo didžiulės diskusijos leisti ar neleisti sūnui vairuoti motorolerį. Aš buvau labai skeptiškas šiuo klausimu ir jei nebūčiau nusileidęs šiandien turėtumę kitokią situaciją“, – DELFI pasakojo A. Zuokas.

Tik medikų pastangos padėjo išgelbėti tada dar šešiolikmečio mero sūnaus gyvybę. Kelios savaitės reanimacijoje, lūžę blauzdos kaulai ir ranka jauną vyrą privertė atsisveikinti su svajone tapti profesionaliu futbolininku.

„Šešiolikmetis ar penkiolikmetis, gavęs teisę vairuoti transporto priemonę gali važiuoti labai atsargiai, kaip kad buvo su mano sūnumi, bet jis nėra vienintelis eismo dalyvis“, - kalbėjo A. Zuokas.

Meras išskyrė tris pagrindines priežastis dėl kurių Lietuvoje vyksta dauguma eismo įvykių. Prasta vairavimo kultūra, lietuvių nebranginamą savo gyvybę ir prastą Lietuvoje eksploatuojamų automobilių stovį. Meras taip pat pridėjo, kad svarbu švietimas ir auklėjimas.

„Svarbiausia gerus vairavimo įgūdžius ir vairavimo kultūrą įdiegti dar šeimoje, bet ne tik mūsų vaikams. Verta taisykles priminti ir mūsų vyresniesiems“, - sakė miesto meras.

Būtent prieš dvejus metus mero sūnų partrenkė jo nepastebėjęs vyresnio amžiaus vilnietis, bet vien jo A. Zuokas nekaltino.

„Nereikia skubėti su jokiais motoroleriais ir juo labiau skubėti į gatvę. Domantas važiavo gerai, pagal visas kelių eismo taisykles, bet jei būtų turėjęs daugiau įgūdžių, galbūt būtų pastebėjęs, kad kitas vairuotojas jo nemato“, – sakė meras.

Meras pridūrė, kad visiems kartu bendrai reikia stengtis dėl žūčių kelyje mažėjimo – tobulinti vairavimo kultūrą, gerinti įgūdžius.

Mirties kelyje kaina – 1,8 mln litų

Lietuva praėjusiais metais pagal žuvusiųjų keliuose skaičių buvo pirma Europos Sąjungoje (ES). 2012-aisias metais milijonui gyventojų teko 100 žūčių eismo įvykiuose. Tai beveik dvigubai daugiau už ES vidurkį. Panaši statistika tik Rumunijoje ir kaimyninėje Lenkijoje. Ten atitinkamai teko po 96 ir 93 žuvusiuosius.

Į renginį Katedros aikštėje atvyko ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Skirmantas Skrinskas. Jis ne tik pagerbė žuvusiuosius, bet ir atskleidė įdomios informacijos.

„Gal ir skamba ciniškai, bet paskaičiavome, kad kiekviena žūtis kelyje valstybei vidutiniškai kainuoja 1,8 milijono litų. Tokia investicijų į inžinerines priemones tose vietose kur vyksta daugiausiai avarijų kaina. 16134 gyvybės kainavo 28 milijardus litų – vieną metinį biudžetą. Savaime aišku, moralinė netektis žmonėms dar didesnė ir liūdna ne dėl pinigų, o dėl žmonių. Jų neįgyvendintų svajonių ir nepadarytų darbų“, – kalbėjo S. Skrinskas.

Investicijos, inžineriniai sprendimai leido sumažinti žuvusiųjų skaičių nuo nepriklausomybės pradžios beveik keturgubai, o per pastaruosius šešerius –dvigubai, bet direktoriaus nuomone ne vien kelininkai gelbsti gyvybes. Direktoriaus teigimu didžiausią įtaką padarė visuomenės ir žiniasklaidos atkreiptas dėmesys į karą keliuose.

Šiemet Lietuvos keliuose iš viso žuvo 218 žmonių. Nors žūčių mažiau nei pernai, bet nelaimių mastai vis dar didžiuliai. Vidutiniškai Lietuvos keliuose žmogus žūva kas 36-ias valandas.

„Toliau reikia dirbti – tęsti infrastruktūros tobulinimą juodosiose dėmese, naujinti automobilių parką. Lietuvoje žūčių skaičius vienam incidentui kelyje trigubai didesnis nei Vakaruose, šviesti žmones ir griežtinti atsakomybę prasižengusiems“, – kalbėjo S. Skrinskas.

Įvairiomis akcijomis ir renginiais šią dieną pasaulyje pažymi dar 46 valstybės. Lietuvoje šią akciją inicijuoja Susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Žvakutes degiojo šešiasdešimt įvairių organizacijų savanorių, Susisiekimo ministerijos, Kelių direkcijos darbuotojų. Prie jų netrukus prisijungė praeiviai, nemažai turistų. Žvakutės buvo sustatytos eilėmis. Kiekvienoje tiek žvakučių, kiek buvo žūčių tais metais ir taip buvo padaryta milžiniška stulpelinė diagrama.

Kiek mažesnė akcija buvo surengta ir šeštadienį. Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje degė 217 žvakučių šiemetinėms eismo įvykių aukoms. Neprabėgus ne 2 valandom slidus kelias Vilniaus rajone pareikalavo dar vienos gyvybės – žuvo 58 metų vyras.