Į ekspertus TTK kreipsis ir dėl kanapių dekriminalizavimo projekto – Seimo opozicija buvo pateikusi tyrimo išvadų prašymą, tačiau, remiantis ankstesne praktika, inicijuoti vertinimą buvo atsisakyta.

Komisijos išvados uždavė tikrą teisinį rebusą. Seimo etikos sargams pripažinus, kad teisinio reguliavimo poveikio vertinimas turėjo būti inicijuotas, parlamento mažumos atstovai tikina sieksiantys, kad balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo būtų anuliuotas.

Tuo metu TTK pirmininkas sako, kad ekspertiniai vertinimai bus vykdomi greta jau įvykusių teisinių procedūrų ir balsavimų pakartoti nereikės. Be to, jis abejoja, ar specialistų išvados ką iš esmės bepakeis, mat komitetas jų apsvarstyti jau negalės.

Opozicija neabejoja – balsavimas dėl kanapių dekriminalizavimo turi būti anuliuotas

Į Etikos ir procedūrų komisiją pasikreipusi Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė sako, kad TTK privalės ne tik atlikti ekspertinius vertinimus dėl civilinės sąjungos bei kanapių dekriminalizavimo įstatymų projektų – politikės įsitikinimu, Seimo etikos sargai turėtų anuliuoti ir balsavimą dėl Administracinių nusižengimų kodekso pataisų.

„Paprastai, kai yra pripažįstamas pažeidimas, tai Etikos komisija reikalauja kartoti procedūrą nuo pažeidimo momento. Tai šiuo atveju pažeidimas yra padarytas prieš balsavimą, nes turėjo procedūra, kaip dabar išaiškinta, sustoti ir būti tęsiama su ekspertine išvada. Tai logiška, kad iš neteisės neseka teisė. Jeigu yra padarytas neteisėtas veiksmas, toliau buvę veiksmai negali būti teisėti. Tas balsavimas yra iš esmės įvykdytas pažeidžiant statutą“, – Eltai situaciją nušvietė A. Širinskienė.

Elta primena, kad praėjusią savaitę tvirtinant posėdžio darbotvarkę, LVŽS frakcijos seniūnės pavaduotojas Aurelijus Veryga teigė, jog daugiau kaip 30 Seimo narių reikalauja atlikti teisinį įstatymo projektų reguliavimo vertinimą. Visgi, parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen patikino, jog marihuanos dekriminalizavimo klausimas gali būti svarstomas Seimo salėje, todėl „surinkti parašai nėra priežastis jo nesvarstyti“. O TTK pirmininkas Stasys Šedbaras paragino vadovautis ankstesne – Civilinės sąjungos įstatymo – praktika.

Vėliau Seimo nariai svarstymo stadijoje pritarė tik vienam iš teisės aktų – Administracinių nusižengimų kodekso, o Baudžiamojo kodekso pakeitimams palaikymo pritrūko. TTK inicijuojant ekspertinį vertinimą dėl įstatymo projekto, šis balsavimas, A. Širinskienės manymu, turi būti pakartotas pataisoms grįžus į Seimo darbotvarkę.

„Mes tikrai kreipsimės į Etikos ir procedūrų komisiją dėl to anuliavimo“, – patikino ji.

„Ekspertinė išvada, matant koks yra balsų skirtumas – t. y., skirtumas vieno balso – galėjo paveikti ir Seimo narių nuomonę. Na, vėlgi, balsuota buvo neturint tos išvados. Atitinkamai nuomonės gali keistis. Tai šiuo atveju aš manau, kad bet kuriuo atveju būtų būtina turėti išvadą ir turėti pakartotą balsavimą“, – nurodė ji.

Parlamentarė neatmeta, kad opozicija gali kreiptis ir į Konstitucinį Teismą (KT), jeigu parlamento etikos sargai nesutiks anuliuoti pastarojo balsavimo.

„Kai iš neteisėto veiksmo bandai padaryti teisėtas pasekmes, visi žinome, kuo tai baigsis – Konstitucinis Teismas nagrinėja prieštaravimus Konstitucijai ne tik dėl turinio įstatymo, bet ir dėl priėmimo tvarkos. Šiuo atveju, jeigu nebus kartota procedūra, atsiras prielaidos kreiptis ir klausti, ar tikrai nebuvo pažeista Konstitucija dėl priėmimo tvarkos“, – teigė ji.

TTK pirmininkas: komitetas dėl ekspertinius vertinimus inicijuos sausio mėnesį

Tuo metu TTK pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras sako, kad komitetas tiek dėl civilinės sąjungos, tiek dėl kanapių dekriminalizavimo ekspertinio vertinimo apsispręs sausio mėnesį.

„Aš teiksiu, matyt, sausio mėnesį komitetui šitą klausimą. Dabar nėra klausimai suformuluoti, iniciatoriai nesuformulavo. Tai aš paprašysiu komiteto narių, kad suformuluotų klausimus, nes kažką ekspertams reikia pateikti. Ir tada priimsime galutinį sprendimą, o pirmas kreipimasis pagal statutą turi eiti į universitetus, teisės mokslo institutus. Tik tada, jeigu ten nėra ekspertų – tada viešasis pirkimas. Aišku, kad viskas užsitęs. Bet kuriuo atveju, (klausimai grįš – ELTA) tik pavasario sesijoje. Niekas anksčiau neįvyks“, – Eltai tolimesnius TTK veiksmus komentavo S. Šedbaras.

Jis patikino, kad teisinio reguliavimo poveikio vertinimo procesai niekaip nepanaikins jau įvykusių balsavimų dėl įstatymų projektų – pasak politiko, viskas vyks paraleliai. Visgi, parlamentaras akcentavo, jog ekspertinės išvados vargu ar situaciją pakeis iš esmės – veikiau tik užvilkins procesus, mat abiejų įstatymo projektų svarstymas komitete yra pasibaigęs.

„Mes jau buvome priėmę du sprendimus komitete, kai jau projektas išeina iš komiteto. Mes nebeturime galimybės jį komitete vertinti, svarstymas pasibaigęs. Ekspertinis vertinimas yra reikalingas tada, kada mums trūksta kažkokių žinių“, – pasakojo jis.

„Dabar kai ateis kažkoks popieriukas į Seimo salę – ar Seimo nariai perskaitys? Komitetas nebegalės įvertinti, dėl to mes taip ir traktavome. (...) Čia mes puikiai suprantame – tai yra tik bandymas stabdyti tolimesnį judėjimą“, – nurodė S. Šedbaras.

Be to, pažymėjo politikas, siekiant ateityje išvengti teisinių nesusipratimų, S. Šedbaras mato prasmę patikslinti 145 Seimo statuto straipsnį, nurodant, kad ekspertiniai vertinimai galėtų būti inicijuojami tada, kai teisės aktų svarstymas pagrindiniuose komitetuose dar nėra pasibaigęs.

„Reikia ir tikslinti Seimo statutą, kad būtų prasmingas tas laiko gaišimas – tai yra išlaidos, tai yra žmonių darbas universitetuose ar kažkur kitur – kad laiku tas būtų daroma“, – sakė jis.

ELTA primena, kad lapkričio mėnesį dalis opozicijos atstovų kreipėsi į Seimo valdybą ir Teisės ir teisėtvarkos komitetą, prašydami atlikti ekspertinį įstatymo projekto vertinimą. Seimo nariai norėjo gauti tikslius atsakymus, kaip siūlomas Civilinės sąjungos įstatymas tiesiogiai paveiktų teismus, Lietuvos žmonių gyvenimą ir bendras nuotaikas visuomenėje. Taip pat prašyta išanalizuoti ir tiksliai įvertinti galimas grėsmes teismų sistemai, jeigu, pavyzdžiui, siūlomu reguliavimu nepatenkinti asmenys kreiptųsi į tarptautinius teismus.

Valdančiosios daugumos atstovai neabejojo, kad tokia iniciatyva opozicija bando vilkinti Civilinės sąjungos įstatymo projekto svarstymą parlamente.

Visgi, tada TTK apsisprendė neinicijuoti ekspertinio Civilinės sąjungos įstatymo projekto vertinimo.