„Turime kelias dešimtis surinktų parašų“, – Eltai teigė Naujamiesčio skyriaus pirmininkas Edmundas Jakubauskas, pažymėdamas, kad partijos Tarybą sudaro daugiau nei 190 narių.

Visgi konservatorius pripažino, kad procesas vyksta šiek tiek lėčiau negu buvo tikėtasi.

„Procesas nėra lengvas, nes nesu aš toks labai žinomas asmuo, susiduriame ir su pasyvumu ir, tiesą pasakius, taip nuoširdžiai pasiginčijame“, – sakė politikas.

Kreipimąsi išsiuntęs Naujamiesčio skyriaus pirmininkas taip pat pripažįsta, kad kol kas jokio atsako iš partijos vadovybės negavo.

„Su manim asmeniškai niekas iš partijos vadovybės nekalbėjo. Bet pirmadienį bus partijos prezidiumo posėdis“, – sakė jis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijoje vis garsiau šnekant apie nepasitenkinimą prezidiumo sprendimu siūlyti pirmalaikius Seimo rinkimus, konservatorių Naujamiesčio skyrius paprašė sušaukti partijos Tarybos posėdį.

Oficialiame partijos vadovybei išsiųstame kreipimesi teigiama, kad „siūlymas partijai atsisakyti rinkimuose gauto mandato ir forsuoti kuo greitesnius Seimo rinkimus yra itin svarbus politinis žingsnis, dėl kurio turėtų spręsti platesnis TS-LKD narių ratas“.

„TS-LKD Vilniaus Naujamiesčio skyrius visuotiniame susirinkime aptarę G. Landsbergio ir I. Šimonytės laišką partijos nariams, išklausę skyriaus nario ir TS-LKD Garbės pirmininko prof. Vytauto Landsbergio minčių, vienbalsiai priėmė sprendimą, remiantis partijos įstatų 123 straipsniu, kartu su skyriais, kurie palaikytų, inicijuoti partijos Tarybos posėdį. Tai būtų proga Tarybos nariams imtis atsakomybės už partijos likimą“, – rašoma dokumente.

Pirmalaikių rinkimų iniciatyva suabejojo ir Palangos meras konservatorius Šarūnas Vaitkus. Jis ketvirtadienį paskelbė įrašą, kuriame ne tik sukritikavo TS-LKD vadovybę, bet ir taip pat paragino partijos tarybą kuo skubiau susirinkti ir atšaukti prezidiumo sprendimą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

Savo ruožtu Seimo narys, konservatorius Mindaugas Skritulskas, reaguodamas į siūlymą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų paragino partijų vadovybes „persikrauti“ ir pasitikrinti rinkėjų pasitikėjimą.

ELTA primena, kad kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių prezidiumas nutarė siūlyti Seimui ne tik tobulinti ydingą vietos savivaldos finansų sistemą, bet ir surengti naujus parlamento rinkimus. Registruotame nutarimo projekte numatoma, kad toks balsavimas būtų rengiamas rugsėjo 10 d.

Jeigu Seimui pritrūktų politinės valios ir būtų apsispręsta priešingai, būtų svarstomas Vyriausybės atsistatydinimas, skelbta TS-LKD vadovybės pranešime.

Pastaroji iniciatyva sutikta nevienareikšmiškai – valdantieji liberalai sako, kad Seimas turėtų apsispręsti dėl siūlymo šaukti pirmalaikius rinkimus tik po NATO viršūnių susitikimo. Tuo metu Laisvės partija nurodo esanti atvira iniciatyvai, nors pirmalaikiai rinkimai, jų nuomone, yra kraštutinė priemonė.

Vieningos nuomonės nėra ir pačių konservatorių gretose. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią Gabrieliaus Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.