Atskirą grupę su kolegomis 15 narių turinčioje Liberalų sąjūdžio frakcijoje šią savaitę įkūręs V.Martikonis sako taip reaguojantis į partijos vadovo, mero Remigijaus Šimašiaus sprendimą siūlyti atleisti administracijos direktorę Almą Vaitkunskienę. Anot V. Martikonio, A. Vaitkunskienė buvo „vienintelis žmogus, kuris sutvarkė visą ekonomiką“ ir „nuoširdžiai dirbo“.

„Jeigu yra administracijos direktorė teikiama atstatydinimui, frakcijoje apie tai nebuvo nė puse lūpų užsiminta, tai kokia mes tada, atsiprašant, frakcija? Ar tiktai vykdytojai? Aš asmeniškai, nekalbu grupės vardu, manau, kad mūsų supratimai panašūs, manau, kad ir jie tą patį pasakys: einu į atvirą opoziciją“, – BNS sakė V. Martikonis.

Atskilusioje grupėje su V. Martikoniu taip pat esantys Mindaugas Mačernis bei Šarūnas Skučas teigia taip pat buvę priblokšti sprendimo ir sako svarstysiantys, kaip elgtis toliau.

„Į opoziciją trauktis kaip ir nenorime, bet jei tokia didelė takoskyra pasidarys, tai teks svarstyti“, – BNS tikino M. Mačernis.

„Jei toks sprendimas yra, tai tada mes grupėje susirinksime ir priimsime savo sprendimą. Neatmeskime, kad vienas iš variantų bus pasitraukimas iš frakcijos. Dėl to, kad esu įsitikinęs, jog administracijos vadovė yra padariusi tikrai daug darbų tiek su turto panaudojimo išgryninimu, tiek su įmonių valdymu, t. y. įvesti valdybų nepriklausomi nariai, įmonių priežiūra. Aš įsitikinęs, kad turime gerą administracijos vadovę ir ją keisti tikrai ne laikas“, – argumentus dėstė Š. Skučas.

V. Martikonis tvirtino, kad pasitraukęs iš frakcijos tikėtųsi likti vadovauti savivaldybės tarybos Ekonomikos ir finansų komitetui kaip opozicijos atstovas, kaip tai daro opozicijoje likę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai, delegavę savo vicemerę.

Politikas svarstė, kad A. Vaitkunskienė atleidžiama dėl nesutarimų su R. Šimašiumi ir vicemeru liberalu Linu Kvedaravičiumi. Nesutarimų esą galėjo kilti dėl jos principingumo ir nepasidavimo politiniam poveikiui.

„Užkulisiuose kalbama, kad A. Vaitkunskienė atleidžiama todėl, kad yra „konservatorių žmogus“. Tai palaukite – jei žmogus gerai dirba, bet yra „konservatorių“, vadinasi, jį reikia išvyti? Bet kas ją pasiūlė, pats Remigijus ją susirado vien dėlto, kad prieš tai rastas kandidatas negavo Specialiųjų tyrimų pažymos“, – dėstė politikas.

„Administracijos direktorė vadovaujasi įstatymo raide, kad ji už viską atsako. Anksčiau buvo įprasta tvarka, kad pasakė vienas ar kitas vicemeras, ir visi puola vykdyti. Paskui sakoma „protokoliniu įrašu pas vicemerą priimtas sprendimas“. Bet tai ne dokumentas. Administracijos direktoriui ar direktorei taip negalima, ji – žmogus atsakingas, dirbusi bankų sistemoje, žino finansines drausmes. Visko gali būti. Bijau, kad kitas liberalų skandalas nebūtų susijęs su minimais asmenimis“, – įspėjo jis.

Šiuo metu Liberalų sąjūdžio frakcija Vilniaus miesto savivaldybės taryboje turi 15 narių. Nutraukę koalicijos sutartį su konservatoriais, liberalai siekia koalicijos su socialdemokratais, „tvarkiečiais“ bei LLRA-KŠS atstovais. Pastarieji delegavo vicemerą ir žada palaikyti darbą būdami opozicijoje. Jei pavyktų užsitikrinti visų frakcijų, su kuriomis deramasi, palaikymą, koalicija turėtų 32 narius iš 51.

R. Šimašius penktadienį patvirtino siūlysiantis atleisti dabartinę administracijos vadovę A. Vaitkunskienę, jos pareigas eiti būtų teikiamas dabartinis jo patarėjas informacinėms technologijoms 27-erių Povilas Poderskis. Meras sako, kad permainos vykdomos, nes reikia „modernaus miesto augimui aktualių idėjų“.