Trečiadienį tai Eltai patvirtino Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir partijos „Tvarka ir teisingumas" lyderis Seimo vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

„Kvietimą gavome, mes pasirengę derėtis“, - sakė G. Kirkilas. Jis tikisi, kad derybos prasidės jau rytoj, ketvirtadienį.

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė R. Tamašunienė sako, kad artimiausiu metu turėtų susitikti partijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

„Manau, kad tai turėtų būti toks įžanginis pokalbis. Matyt, jie aptars derybų sąlygas. Pagal mūsų partijos vidinę tvarką, prisijungimą prie koalicijos turės svarstyti partijos aukščiausioji taryba“, - sakė parlamentarė.

Jos teigimu, pirmiausia teks tartis dėl programinių nuostatų.
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis R. Žemaitaitis, sulaukęs valdančiųjų lyderio R. Karbauskio kvietimo prisijungti prie valdančiosios koalicijos, sako, kad savo sprendimą „tvarkiečiai“ suformuluos kitą savaitę, „susipažinę, ką valdantieji įsivaizduoja ir ką siūlo“.

„Mes jau esame pateikę savo programines nuostatas“, - Eltai sakė R.Žemaitaitis.

Pasak jo, sprendimas bus priimtas kitą savaitę, trečiadienį, „tvarkiečių“ partijos valdybos ir prezidiumo posėdyje.

„Vakar sulaukiau Ramūno Karbauskio skambučio dėl galimybės derėtis sudarant naują valdančiąją koaliciją. Šiandien su Socialdemokratų darbo partija pareiškėme, kad laikinai stabdome praėjusių metų rugsėjo mėnesį pasirašytą susitarimą dėl bendradarbiavimo“, - sakė R.Žemaitaitis.

Seimo socialdemokratų darbo bei „Tvarka ir teisingumas“ frakcijų seniūnai Andrius Palionis ir Vytautas Kamblevičius trečiadienį pasirašė bendrą deklaraciją.

„Socialdemokratų darbo ir Tvarka ir teisingumas frakcijos sustabdo savo veiklą pagal 2018 metų rugsėjo 11 d. susitarimą dėl bendro darbo su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija tol, kol bus pasirašytas parlamentinių partijų susitarimas dėl naujos valdančiosios daugumos koalicijos“, - sakoma frakcijų seniūnų pasirašytame dokumente.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis antradienį žadėjo kreiptis į Lietuvos socialdemokratų darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijų ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkus, siūlydamas pradėti derybas dėl valdančiosios koalicijos praplėtimo.
„Aš kreipsiuosi rytoj į trijų partijų pirmininkus - dabartinių partnerių - Socialdemokratų darbo,„Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos, kviesdamas pradėti derybas dėl išplėstos koalicijos“, - antradienį vakare po tris valandas trukusio Seimo „valstiečių“ frakcijos posėdžio žurnalistams sakė frakcijos seniūnas R. Karbauskis.

Pasak jo, sudaryta yra derybų grupė iš 4 asmenų. „Frakcija delegavo tuos asmenis, balsavo ir atitinkamai, jeigu tos partijos pasiryš derėtis, iš tikrųjų prasidės derybų procesas“, - sakė jis.
R. Karbauskis atsisakė nurodyti derybininkų pavardes, tačiau, kalbėdamas apie derybų formatą, pridūrė, kad dar papildomai jose dalyvaus jis pats kaip partijos pirmininkas ir premjeras Saulius Skvernelis.

R. Karbauskis pakartojo, kad „valstiečiai“ yra pasiryžę toliau dirbti valdančiojoje koalicijoje.