Tiesa, Telšių rajono savivaldybės Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja Lendra Bukauskienė DELFI tvirtino, kad visos šeimos, globojančios vaikus, akylai stebimos, tačiau pridūrė, kad ši šeima buvo kitokia.

„Aš visada prašydavau, kad pasižiūrėtų, man kildavo tam tikrų prielaidų, nes vaikai labai disciplinuoti yra, – apie moterį, kuri įtariama trijų globotinių sumušimu, kalbėjo Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja. – Bet kad būtų koks skundas iš darželio ar mokyklos – nebuvo.“

L. Bukauskienė teigia, kad pastabų dėl moters teko girdėti. „Girdėdavome, kad labai disciplinuota, Bet tai tik prielaidos ir pamąstymai, – teigė vedėja. – Ta šeima buvo akylai stebima. Toks atvejis pirmas.“

Po incidento DELFI gavo laišką, kuriame taip pat kalbama apie itin griežta auklėjimą.

Pastaruoju metu 59-erių moteris globoja keturis vaikus ir yra įtariama trijų iš jų sumušimu. Ugdymo įstaigose dirbančios pedagogės kreipėsi į specialistus, kai pastebėjo ant vaikų mėlynes.

Po informacijos paviešinimo su DELFI susisiekęs asmuo tvirtino, kad moters elgesys aplinkiniams jau seniai kėlė įtarimų. Jo teigimu, dėl jos elgesio kreipiamasi jau ne pirmą kartą. Iš tiesų dar 2016 metais specialistai gavo skundą dėl moters, šeimai buvo teikiama pagalba.

Šiuo metu moters namuose augo keturi mažamečiai, tačiau tai ne vieninteliai jos globotiniai. Dar du globotiniai jau yra užauginti, sulaukę pilnametystės ir išėję gyventi atskirai. Beje, savivaldybės atstovė tvirtino, kad jie bendrauja su šeima.

Po incidento, kai pranešimą gavusi ir ant vaikų mėlynes radusi vaiko teisių tarnyba nusprendė vaikus perkelti į saugią aplinką, vaiko teisių tarnyba teigė, kad tik atlikus tyrimą bus aišku, ar vaikai galės grįžti į šeimą, ar ne. Vis dėlto, ilgai laukti nereikėjo, Savivaldybės Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus vedėja informavo, kad vaikai į šeimą grąžinti nebus.

Nuo 2018-ųjų liepos jokių skundų Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT) teigia negavusi, tačiau specialistai kelis kartus šeimą aplankė. Globotinius turinčios šeimos kartais aplankomos, vertinama situacija, vaikams suteikiama aplinka.

Beje, laiške DELFI buvo dėstoma, kad moters amžius nėra tinkamas globoti tokius mažus vaikus. Informacijoje norintiems įsivaikinti parašytas mažiausias amžiaus skirtumas – „amžiaus skirtumas tarp įvaikintojo ir įvaikinamojo turi būti ne mažesnis nei 18 metų.“.

Moteris įtariama smurtavusi prieš šešerių ir penkerių berniukus bei penkerių mergaitę. Ketvirto vaiko amžiaus savivaldybės neatskleidė. Tarp penkiamečių vaikų ir globėjos yra 54 metų skirtumas.

Šiaulių apskrities vaiko teisių tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Silva Šimkevičienė DELFI nurodė, kad moteris nuo 2016-ųjų globojo keturis vaikus.

Policija dėl galimo smurto pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR Baudžiamojo kodekso 140 straipsnį „Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas“. Remiantis šiuo straipsniu, įtariamajai gresia nelaisvė iki dvejų metų. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis DELFI tvirtino, kad anksčiau nusiskundimų dėl šios moters nebuvo.