Aiškėja, kad būtų galima išvykti iš šalies. Nutarimo projektu siūloma panaikinti ribojimą Lietuvos Respublikos piliečiams išvykti iš Lietuvos Respublikos.

„Lietuvos piliečių išvykimas neturi neigiamos įtakos epidemiologinei padėčiai Lietuvoje. Su Latvija ir Estija deramasi dėl sienų kontrolės panaikinimo viena kitos piliečiams. Tikėtis didelio išvykstančiųjų srauto nėra pagrindo dėl kitose šalyse taikomų suvaržymų“, – rašoma nutarimo projekte.

Taip pat siūloma tikslinti apsauginių veido kaukių dėvėjimo taisykles – jas turėtų dėvėti vyresni nei 6 metų amžiaus vaikai. Apsauginės veido kaukės dėvėti nereikėtų ir profesionaliems sportininkams treniruočių metų, kaimo vietovėse bei važiuojant automobiliu. O ne tik valgant ir geriant lauko kavinėse, kaip buvo iki šiol.

SAM taip pat siūlo nuo gegužės 4-osios leisti vykdyti laisvalaikio užsiėmimus atviroje erdvėje; iki šiol buvo leidžiami laisvalaikio užsiėmimai tik golfo ir lauko teniso aikštynuose, lauko šaudyklose, kartodromuose, vandenlenčių parkuose.

Nutarimo projektu siūloma nenurodyti konkrečių veiklų, tik apibrėžti, kad tai būtų daroma atviroje erdvėje, veikla užsiima pavieniai asmenys, nevykdomi žmonių susibūrimai, veikla turi būti skirta ne didesnėms nei 2 asmenų grupėms bei šeimoms.

Ministerijos parengtame nutarime taip pat siūloma leisti individualias sporto treniruotes ir uždarose patalpose, jei būtų laikomasi visų reikalavimų: ribojamas sportuojančių asmenų srautas, užtikrinama sauga, higiena, darbuotojų ir lankytojų aprūpinimas būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis.

Būtų leidžiama lankytis ir apžvalgos bokštuose.

Gerą žinią SAM turi ir renginių išsiilgusiems gyventojams.

„Atsižvelgiant į tai, kad viruso plitimo lauke rizika yra daug mažesnė nei viduje, siūloma nuo 2020 m. gegužės 4 d. leisti rengti nedidelius, t. y. iki 10 dalyvių, renginius atvirose erdvėse. Tokie renginiai galės vykti tik tuo atveju, jei bus užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų bei nustatytos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, darbuotojų ir pirkėjų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos“, – rašoma nutarime.

Be to, siūloma leisti prekybą visose prekybos vietose, t. y. tiek turgavietėse, tiek viešosiose vietose; tokia veikla gali būti vykdoma, jei ribojamas pirkėjų srautas bei užtikrinamos nustatytos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, darbuotojų ir pirkėjų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

„Tuo atveju, jei prekybos vieta negali užtikrinti nustatytų reikalavimų, prekyba joje negalės būti vykdoma“, – rašoma SAM parengtame dokumente.

Jei Vyriausybė patvirtins šį nutarimą, būtų leidžiamos ir ilgesnės nei 20 minučių paslaugos uždarose patalpose.

„Taip pat leisti teikti paslaugas atviroje erdvėje, nes viruso plitimo rizika lauko sąlygomis laikantis papildomų saugos ir higienos reikalavimų yra itin maža, pavyzdžiui, šunų dresavimo paslaugos, fotografavimas atvirose erdvėse, jodinėjimas, orientacinių žaidimų nedidelėms asmenų grupės vykdymas ir kita“, – teigiama nutarime.

Būtų vykdomos ir planinės operacijos. Pagal šiuo metu galiojantį nutarimą, nuo pat karantino pradžios buvo teikiamos tik būtinosios sveikatos priežiūros paslaugos. Siūloma numatyti, kad sveikatos priežiūros paslaugos galėtų būti teikiamos, jei asmens sveikatos priežiūros paslaugų etapinio atnaujinimo ir teikimo įstaigoje planai bus pateikti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

Nutarimo projektu siūloma nustatyti pareigą įstaigoms, priklausančioms Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai, visus paciento duomenis, susijusius su teikiamomis asmens sveikatos priežiūros paslaugomis, tvarkyti tik per Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą.

Delfi primena, kad karantinas dėl koronaviruso grėsmės buvo pradėtas dar kovo mėnesio viduryje, šiuo metu jis pratęstas iki gegužės 11-osios.