Už projektą paskutinėje – priėmimo – stadijoje ketvirtadienį balsavo 61 Seimo narys, prieš – 58, o susilaikė 7 parlamentarai. Iš valdančiųjų atstovų prieš balsavo konservatoriai Audronis Ažubalis, susilaikė Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas.

Po dar vieno balsavimo buvo nuspręsta šį įstatymo projektą grąžinti Teisės ir teisėtvarkos komitetui, parengti naują redakciją.

Balsavime nedalyvavo dalis valdančiosios koalicijos atstovų: konservatoriai Arvydas Pocius, Algis Strelčiūnas, Valdas Rakutis, Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Justinas Urbanavičius. Taip pat liberalų frakcijos nariai Viktoras Pranckietis, Romualdas Vaitkus, Juozas Baublys, Ričardas Juška ir Jonas Varkalys.

Mitalas: apie nuotaikas partijoje kalba bus, bet mato prasmę toliau dirbti koalicijoje

Kaip Delfi sakė naujasis Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas, projektas bus tobulinamas.

„Problema nebuvo išspręsta ir mes prie to klausimo vienokiu ar kitokiu būdu grįšim. Aš tikrai manau, kad tikrai yra kelių, kaip padaryti, kad šią problemą mes gana artimu metu galėtume bent jau dalinai išspręsti. Kaip sakoma, jei dramblys nesuvalgomas visas iškart, tai galbūt jį galima valgyti gabaliukais. Tokį turėdami požiūrį į šitą klausimą, su šiuo klausimu padirbėsime“, – sakė parlamentaras.

Paklausus, ką turi omenyje, V. Mitalas paaiškino, kad projektą galbūt būtų galima įgyvendinti dalimis.

„Atskiros to projekto dalys galbūt gali judėti pakankamai greitai, o kai kurias palikti vėlesnėms diskusijoms. Pasižiūrėsime, kaip kartu su Teisės ir teisėtvarkos komitetu seksis tą darbą dabar padaryti“, – komentavo Laisvės frakcijos seniūnas.

Vis dėlto opozicijos nariai ne kartą yra nuogąstavę, kad į jų siūlymus buvo neatsižvelgta. Vieni siūlė dekriminalizuoti tik lengvas narkotines medžiagas, kiti – už nusižengimus skirti daug didesnes baudas.

Vytautas Mitalas

„Mes dėjom daug pastangų, kad opozicijos atstovai – ne tie, kurie kategoriški, bet tie, kurie pateikime arba svarstyme balsavo už, arba patys pasirašė teikdami šį projektą, subalsuotų ir priėmimo stadijoje. Vakarų valstybėse tokia praktika, kai tu mėtaisi lyg vėtrungė nebūtų niekam savaime suprantama. Deja, Lietuvoje yra kartais tas pasakymas, kad opozicijos tikslas oponuoti – na, tai va mes ir turime tokį rezultatą“, – sakė V. Mitalas.

Jo teigimu, dėl šio projekto diskusijos vyko praktiškai metus.

„Ne veltui du komitetai pritarė, ne veltui ne tik Seime vyko konferencijos, bet ir plenarinėje salėje vyko konferencijos prieš šio įstatymo svarstymą. Kelių įstatymų svarstymo metu plenarinėje salėje vyko diskusija. Aš nepamenu dar kito tokio įstatymo per šiuos metus, gal vienas toks dar buvo, bet tikrai buvo laiko visiems pasiūlymams užregistruoti. Manau, kad šioje vietoje reikia visiems pripažinti faktą. Suprantu, kad yra gana lengva sakyti, kad kažko kažkas nepadarė, bet tai nėra tiesa“, – teigė politikas.

Mato prasmę toliau likti valdančiojoje daugumoje

Iškart po balsavimo buvo prabilta apie tai, kad Laisvės partija turėtų diskutuoti apie tolesnį buvimą koalicijoje, nes sėkmės nesulaukė ne tik dekriminalizacijos projektas, tačiau ir Partnerystės įstatymas. Tiesa, pastarasis į Seimo salę turėtų grįžti netrukus.

V. Mitalo teigimu, keisti koalicinės sutarties nereikia, tačiau aptarti partijoje vyraujančias nuotaikas – taip. Dėl to, pasak jo, trečiadienį organizuojamas partijos valdybos posėdis.

„Aš pats sutartį keisti tikslo nematau, bet akivaizdu, kad mes turime iš naujo sutarti, kaip kartu teikiame labai svarbius balsavimus. Apie nuotaikas partijoje mes turėsime pokalbį dar, aną savaitę nespėjome, bet mano asmeninis požiūris yra tas, kad kaip tik gal reikia ne perrašyti koalicijos sutartį, o kiekviename žingsnyje ją atidžiau prisiminti, nes ten visgi daug dalykų yra kaip užkoduota“, – pastebėjo frakcijos seniūnas.


Į klausimą, ar mato prasmę partijai toliau likti valdančioje daugumoje, V. Mitalas atsakė teigiamai.

„Aš matau, negaliu taip atsakyti už visus kolegas, bet jeigu reikėtų galvoti, kas susilpnintų valstybę, tai yra šiuo metu tam tikri dideli pokyčiai kad ir toje pačioje valdančioje koalicijoje. Manau, kad tai nebūtų atsakinga, tačiau svarbus dalykas yra koalicijos dvasią ir bendrą darbą dar nuosekliau grįsti koalicijos sutartimi ir galbūt tai bus mūsų artimiausių darbų bei posėdžių leitmotyvas“, – pridūrė jis.

Projekto autorė: darbą tęsiu tol, kol jis bus padarytas

Pati projekto autorė Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė taip pat sakė, kad yra keletą minčių, kaip iniciatyva galėtų būti tobulinama – įvairūs parlamentarai, pasak jos, siūlo skirtingus pasiūlymus.

„Man atrodo, kad reikia sėstis prie stalo ir dar kartą juos peržiūrėti. Norėčiau tikėti, kad tai yra tie tikrieji pasiūlymai, o ne būdas vilkinti, ar kažkaip ieškoti būdo nespręsti šio klausimo. Visgi šį klausimą palaiko labai didelė visuomenės dalis“, – komentavo parlamentarė.

M. Danielė teigė girdinti įvairius pasiūlymus, tačiau, pasak jos, diskusija buvo ilga ir išsami.

„Nėra lengvų ir sunkių narkotikų. Yra pažeidžiamos šeimos ir pažeidžiami žmonės, kuriems reikia pagalbos, o ne pasmerkimo. Tai yra pagrindinė žinutė, apie ką sukasi šis projektas. Ar nebuvo kviesta, kalbama? – Buvo kalbama, diskusijų buvo.

Negaliu pasakyti, ar įmanoma jų padaryti dar daugiau. Asmeniškai kviečiau kai kuriuos opozicijos Seimo narius ir į darbo grupę, kurią taip pat dariau. Nebežinau, ką dar galima pasakyti bent jau baudų klausimu, nes buvo pateikti tie pasiūlymai ir buvo į juos atsižvelgta“, – sakė Seimo narė.

Ji sakė planuojanti susėsti su skirtingų nuomonių parlamentarais prie vieno stalo, išklausyti juos ir svarstyti, ką galima padaryti.

Morgana Danielė

M. Danielė teigė, kad dėl tolesnio darbo koalicijoje sprendžia partijos vadovybė, tačiau patvirtino, kad pati rankų dėl dekriminalizacijos projekto nuleisti nežada.

„Aš galiu kalbėti apie save – tęsiu darbą tol, kol jis bus padarytas. Šiandien jau pradėjau tolesnę Seimo narių edukaciją, dar vieną metodą naują – pamatysite socialiniuose tinkluose. Tai tęsiu tol, kol Seimo nariai tikrai įsiklausys ir išgirs tuos mokslinius argumentus, ir tas mūsų institucijas, kurios sugaišo labai daug laiko ir daug argumentų pateikė bei kalbėjo posėdžiuose. Tiesiog pabandom dar kartą“, – sakė Laisvės partijos atstovė.

Po pokalbio su Delfi M. Danielė feisbuke išplatino nuotrauką, kurioje užfiksuotas laiškas kolegoms su Lietuvos advokatūros citata, kurioje sakoma, kad baudžiamosios atsakomybės taikymas už mažo kiekio narkotinių medžiagų disponavimą neturint tikslo jų platinti yra perteklinis ir sukuriantis didelį darbo krūvį teisėsaugos institucijoms.

„Aš tikiu, kad nemokytino žmogaus nėra šioje žemėje – visi žmonės visada gali šviestis, tobulėti, įsiklausyti ir mokytis, ir tai yra nenustojamas viso gyvenimo procesas. Dėl to esu pasiryžusi jį tęsti“, – į klausimą, ar tikisi perkalbėti projekto nepalaikiusius koalicijos kolegas, atsakė M. Danielė.

„Aš esu konkrečiai susikoncentravusi į savo klausimo sprendimą, labai daug jėgų jis atima ir dar atims“, – pridūrė ji.

Priminė koalicijos sutarties turinį

Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas priminė koalicijos sutarties turinį.

Joje įstatymų pakeitimai, panaikinantys baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo platinti, įtraukti prie penktojo punkto „Atskiriems koalicijos partneriams ypatingai aktualių klausimų sąrašas“.

Šiame punkte įtraukti klausimai, kurie kaip itin aktualūs buvo įtraukti į kurios nors koaliciją sudarančios partijos ar kelių partijų Seimo rinkimų programą, tačiau nebuvo įtraukti į visų trijų partijų rinkimų programas.

Prie punkto akcentuojama, jog bus dedamos visos pastangos, kad šie klausimai per racionaliai būtiną jų svarstymams laiką būtų priimti ir įgyvendinti, tačiau tuo pačiu pabrėžiama, kad šalys „pripažįsta koaliciją sudarančių partijų frakcijose egzistuojantį nuomonių išsiskyrimą kai kuriais iš
šių klausimų“.

„Kalbant apie kažkokius nusivylimus, prisiminkime, kad koalicijos sutartyje parašyta, jog šitas klausimas įtraukiamas į tokių papildomų, specifinių klausimų sąrašą todėl, kad įvertinamos skirtingos nuomonės frakcijų viduje. Skirtingos nuomonės mūsų frakcijos viduje niekam nebuvo naujiena“, – sakė E. Gentvilas, paklaustas apie koalicijos partnerių nusivylimą dėl penkių Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovų šio projekto nepalaikymo.

Jo teigimu, „kaltų paieškos koalicijos viduje yra nesugebėjimas prisiimti savo atsakomybės“.

„Socialdemokratai apgavo, sakydami, kad bus balsuojančių, bus išeinančių iš salės. Mes neapgavome. Dar daugiau, A. Armonaitė prašė penkių mūsiškių, kurie nebalsuos, kad jie nedalyvautų balsavime.

Jie sutiko, kad vardan koalicijos nedalyvaus balsavime, netrukdys priimti, jei turi balsų. Jie ir nedalyvavo. Kitą dieną jie buvo išvadinti agroliberalais, dar kitą dieną – raganosiais. (...) Atleiskite, savo klaidų nematymas negali tapti pagrindu dergti koalicijos partnerius“, – sakė E. Gentvilas.

Vis dėlto politikas teigė neabejojantis, kad projektą įmanoma patobulinti taip, jog jis būtų priimtinas daugiau Seimo narių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)