Antradienio pavakarę prasidėjo laivo tempimo nuo seklumos darbai.

„Esame informuoti, kad jau prasidėjo laivo tempimo nuo seklumos darbai. Šiuo metu šalia laivo „Ocean Crown“ darbuojasi du vilkikai. Operacijai vadovauja Olandijos kompanija SMIT", - pranešė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Pavojaus laivui ir gamtai nėra

Arvydas Vaitkus, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius, sako, kad viešai pasirodžiusi informacija apie deformuotą laivo korpusą nėra pagrindas nerimauti. Nors dar pirmadienį Krašto apsaugos ministerija (KAM) pranešė, esą fiksuota korpuso deformacija, A. Vaitkus patikino, kad jokio pavojaus laivui ir gamtai nėra.

„Nereikėtų žaisti žmonių emocijomis, laivas yra sandarus, jokio pavojaus, kad iš jo ims tekėti į aplinką naftos produktai, tikrai nėra. Pavojaus įgulai taip pat nėra“, - antradienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Vaitkus.

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna sako, kad vėjas laivą šiek tiek pasuko į kairę, tačiau tik vienas žmogus buvo išgabentas iš laivo, kiti įgulos nariai jaučiasi gerai.

Laivas „Ocean Crown“ Klaipėdoje turėjo pasikrauti grūdų krovinį, tačiau dėl oro sąlygų užplaukė ant seklumos. Anot Klaipėdos uosto atstovų, jiems pateikta informacija iš laivo, kad, įvykus variklio gedimui, laivas kurį laiką dreifavo. Be to, tuo metu buvo rūkas.

„Jūra yra jūra, stichija yra stichija, ir ne visada žmogus gali tai suvaldyti“, - kalbėjo A. Vaitkus ir patikino, kad pasiruošta visiems įmanomiems scenarijams.

Sausakrūvio laivo įgula, anot A. Aleknos, privalo laukti laive. A. Alekna sako, kad gavo informaciją dėl planuojamos gelbėjimo operacijos: laivo nutempimo nuo seklumos operacija patikėta Olandų kompanijai „Smit“.

A. Aleknos ir A. Vaitkaus žiniomis, Olandijos kompanijos atstovai bendradarbiaus ir su lietuviais. Galbūt užteks vieno vilkiko pagalbos, tačiau ruošiamasi darbams labai rimtai ir į laivo gelbėjimo darbus bus pasiruošta įtraukti ir daugiau vilkikų.

Laivo gelbėjimo operacijos gelbėjimo planą parengė laivo savininkai ir ekspertai, dabar laukiama gero oro.

Laivą apžiūrėjo trys ekspertai, karinio sraigtasparniu jie buvo nugabenti į laivą.