Ministro pasirašytas, atnaujintas įsakymas dėl specialiosios tranzito schemos vykdymo tranzitiniais traukiniais nepaprastosios padėties laikotarpiu įsigalios rugpjūčio 1 dieną. Pagal jį, viename tranzitiniame traukinyje, vykstančiame iš Rusijos į Kaliningradą ar atgal, galės keliauti daugiausia 300 Rusijos piliečių, turinčių leidimus.

Dabar šis skaičius siekia 250 Rusijos piliečių.

Keleivių ribojimas tranzitiniuose traukiniuose buvo įvestas dėl pandeminės situacijos 2020 metų balandį, Delfi nurodė URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas.

Keičiantis pandeminei situacijai, pasak ministerijos, peržiūrimi ir ribojimai.

„Reaguojant į nuolat kitusią pandeminę situaciją, nuolat nežymiai kito ir didžiausias leistinas keleivių skaičius tranzitiniuose traukiniuose.

Pasibaigus dėl pandemijos įvestam nepaprastosios padėties režimui, buvo priimtas sprendimas grįžti prie anksčiau jau galiojusio maksimalaus leistino keleivių skaičiaus – 300 žmonių viename traukinio sąstate. Tai nereikalauja papildomų finansinių, techninių ar žmogiškųjų pajėgumų“, – atsakyme nurodė ministerija.

Jame pabrėžiama, kad iki pandemijos keleivių skaičius tranzitiniuose traukiniuose išvis nebuvo ribojamas.

Tranzitiniais traukiniais per Lietuvą į Kaliningrado sritį ir atgal gali vykti tik tie Rusijos piliečiai, kurie turi leidimus ir iš anksto užpildo prašymą supaprastinto tranzito geležinkeliu dokumentui (STGD) gauti.

Iki COVID-19 pandemijos per metus vidutiniškai tokių dokumentų būdavo išduodama apie 220 tūkst., šiemet per pirmąjį pusmetį išduota virš 80 tūkst. STGD, nurodė URM.

„Iš tiesų, tiek ikipandeminiu laikotarpiu, tiek ir dabar Rusijos Federacijos piliečių (keleivių) skaičius tranzitiniuose traukiniuose svyruoja priklausomai nuo sezono: mažiausias yra vasario ir rugsėjo mėnesiais, didžiausias – vasaros mėnesiais, taip pat gruodžio – sausio mėnesiais bei gegužės pradžioje“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Maksimalų keleivių skaičių viename tranzitiniame traukinyje, pasak URM, lemia ir jo talpa, kuri esą taip pat ribojama.

„Šiuo metu, galiojant nepaprastosios padėties režimui, Lietuvos geležinkeliai yra apriboję vieno keleivinio tranzitinio traukinio sąstato dydį iki 9 vagonų (įskaitant pašto)“, – pažymėjo ministerija.

Reaguojant į Rusijos agresiją, tarp Rusijos ir Kaliningrado taip pat ribojamas ir sankcionuojamų prekių tranzitas.

Tranzitas geležinkeliais leidžiamas tik tada, jei sankcionuojamos prekės yra būtinos, nėra laikomos neįprastu srautu ar prekybos modeliu ir kurios nepaeina ribojimų.

Nepaprastoji padėtis, Lietuvoje įvesta dėl Rusijos karinės agresijos Ukrainoje, galios bent iki rugsėjo vidurio.

Ekstremalioji situacija dėl COVID-19 Lietuvoje galiojo daugiau nei dvejus metus ir nustojo galioti gegužės 1-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)