Apie sprendimą trims mėnesiams visiškai nutraukti kanalo „RTR Planeta“ transliaciją – pokalbis su Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos prezidentė Vaiva Žukiene ir Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininku Edmundu Vaitekūnu.

– Ponia Žukiene, nuo ateinančio pirmadienio RTR televizijos kanalas Lietuvoje jau nebebus rodomas?

Vaiva Žukienė
– Nebus.

– O kaip yra su kompanija „Viasat“, kuri transliuoja Lietuvoje bet nėra Jūsų vadovaujamos asociacijos narė?

– Kiek žinau, „Viasat“ pažadėjo išjungti šią programą. Pamatysime, kaip bus.

– Sprendimus stabdyti dalies kai kurių rusiškų kanalų programų transliaciją Lietuvos radijo ir televizijos komisija buvo priėmusi ir anksčiau. Pernai galiojo draudimas „NTV Mir“, užpernai drausta transluoti dalį „Pirmojo Baltijos kanalo“ laidų, šiuo metu dar galioja apribojimai „Ren TV Baltic“ kanalui, tačiau šiandien priimtas sprendimas visiškai išjungti „RTR Planeta“ transliaciją Jums yra priimtiniausias. Kodėl?

– Ne kartą esame kalbėję, kad dalies programų išjunginėjimas mums visiškai nepriimtinas jau vien dėl to, kad tai padaryti labai sunku techniškai.

– Kaip jūs elgdavotės?

– Mes visiškai išjungdavome tą programą, vykdydavome komisijos sprendimą daugiau negu reikia. Mums buvo labai nepatogu, esame netgi konfliktavę su komisija dėl šio klausimo. Dabartinis sprendimas mus tenkina, nors tai buvo ilga procedūra.

– Pone Vaitekūnai, ką reiškia ilga procedūra?

Edmundas Vaitekūnas
– Ir Europos Sąjungos direktyvose, ir mūsų įstatymuose numatyta, kad sprendimą nutraukti televizijos kanalo transliaciją galima priimti tik tada, kai įvykdomos keturios sąlygos. Pirmiausia, pažeidimai buvo užfiksuoti kelis kartus per metus, yra kompetentingos institucijos išvada, Europos Komisija ir televizijos vadovybė buvo informuota.

Taip pat vykdėme reikalavimą su televizijos vadovybe per 15 dienų tartis dėl taikaus sprendimo, tačiau pažeidimai tęsėsi. To pakako, kad būtų priimtas sprendimas laikinai stabdyti kanalo transliaciją. Komisija turėjo visus reikalingus dokumentus.

– Sprendimas priimtas, tačiau tai nėra pati griežčiausia sankcija?

– Tai yra griežta sankcija. O terminai, kuriam laikui stabdoma transliacija, įstatymuose nėra nurodyti. Buvo siūlymas sankciją taikyti pusę metų, tačiau manau, kad trys mėnesiai yra protingas terminas. Sunku pasakyti, ar kas nors keisis kanalo turinyje po trijų mėnesių, kai jis vėl pradės veikti, bet jeigu mes ir toliau matysime pažeidimus, sankcijų vėl bus imamasi. Kanalas gali būti uždarytas ir pusmečiui, ir metams. Jo vadovybė stipriai rizikuotų, jei pažeidimai kartotųsi.

– Tačiau akivaizdu, kad jie orientuojasi ne į Lietuvos rinką, ji jiems mažiausiai rūpi, nors formaliai įmonė, siunčianti „RTR Planeta“ televizijos signalą, yra registruota Švedijoje. Visi puikiai žinome, kad tai rusiškas kanalas, kontroliuojamas valdžios, ir politikos jie nekeis. Ką manote?

– Šiame kanale, kaip ir kitose, yra reklama. Ir mūsų įmonės naudojasi šio kanalo auditorija, užsakovų jie turi. Kanalo uždarymas trims mėnesiams yra nemažas smūgis komercinėms pajamoms.

– Ponia Žukiene, ar kabelinės televizijos nesvarsto galimybės apskritai išjungti rusiškus kanalus?

– Nesutikčiau, kad televizijos kanalai skirti ne Lietuvai. Kad ir „NTV Mir Lietuva“ ar ta pati „RTR Planeta“. Nėra taip, kad mes nenorime rusiškų kanalų, tegu jie būna, yra nemažai žmonių, kurie juos žiūri. Tačiau tie kanalai turi būti kitokie, neerzinantys žiūrovų ir neskleidžiantys dezinformacijos. Manau, trijų mėnesių laikotarpis bus rimtas įspėjimas. Jeigu transluotojas užrašo kanalo pavadinime „Lietuva“, jis ir turi būti skirtas Lietuvai bei laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų. Galbūt per tris mėnesius kanalo vadovybė pagaliau supras, ko mes norime.

– Pone Vaitekūnai, kas toliau? Ar fiksuojate pažeidimus tų kanalų, kurių transliacijas iš dalies stabdėte anksčiau?

– Taip, fiksuojame. Deja, pažeidimų nesumažėjo. Šiuo metu vyksta tyrimai, ruošiamos ekspertų išvados. Neatmetu, kad komisija taikys sankcijas ir kitiems rusiškiems kanalams. Mes su jų vadovybe buvome ne kartą susitikę, kalbėjomės, bandėme paaiškinti situaciją ir mūsų pageidavimus, deja, supratimo nebuvo.

– Turbūt tai ne tie žmonės, kurie priima esminius sprendimus dėl turinio?

– Greičiausiai, nes į turinį kanalų atstovai labai ir nesigilino. Manau, neturėjo noro ir įgaliojimų.

– Ponia Žukiene, kaip reaguoja kabelinių televizijų klientai į rusiškų kanalų dalinius išjungimus, nors Jūs minėjote, kad išjungiate visiškai. Gal žmonės piktinasi?

– Abonentai reaguoja taip, kaip ir visa visuomenė. Dalis piktinasi, dalis pritaria išjungimui. Kalbame ne apie tai, kad nenorime Lietuvoje rusiškų kanalų ar nepasitikime žiūrovais, tačiau Lietuvai skirti kanalai privalo laikytis Lietuvos įstatymų. Tai neginčijama nuostata. Didžioji dalis abonentų supranta, kodėl vienas ar kitas rusiškas kanalas yra išjungiamas. Šį kartą Radijo ir televizijos komisija rėmėsi labai kompetentingų ekspertų išvadomis, buvo pasitelktas Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas.

E. Vaitekūnas: Tai labai aukštos kvalifikacijos specialistai, kurie dirba būtent toje srityje. Jų išvados buvo paruoštos labai profesionaliai, manau, jos nekelia jokių abejonių.

– Pone Vaitekūnai, kokie komisijos santykiai su kabelinėmis televizijomis? Ar po ankstesnių sprendimų nesulaukėte grasinimų teismais kad ir dėl negautų pajamų ar dėl televizijų paslaugų atsisakančių vartotojų?

– Mes labai glaudžiai bendradarbiaujame. Prieš kelias dienas buvome susirinkę, aptarėme situaciją, sutarėme ir vėl susitikti, diskutuoti. Jei nebus bendravimo, jokių klausimų neišspręsime. Pavyzdžiui, įstatyme nėra parašyta, kas turėtų vykdyti komisijos sprendimą nutraukti kanalo transliaciją. Kabelinių televizijų operatoriai visiškai pagrįstai klausia, kodėl tai turi daryti jie? Tačiau tariamės ir randame sprendimą.

– Ponia Žukiene, brutalus propagandos brukimas per rusiškus kanalus turbūt konsoliduoja ir verslininkus, ir visuomenę. Visi supranta, kad tokios propagandos nereikia?

– Taip, situacija nauja. Prieš dešimtmetį dėl rusiškų kanalų niekas nesuko galvos, žmonėms suprantama kalba buvo rodomos įvairios pramoginės laidos, filmai ir panašiai. Tikrai negalvojome, kad viskas taip radikaliai pasikeis. Galbūt sprendimai nutraukti propagandą skleidžiančių rusiškų kanalų transliaciją visuomenės ir nesuvienys, bet ir nesukiršins.