Buvęs meras V. Petkevičius ir L.Karnila yra apkaltinti dėl bendrininkavimo prievartaujant turtą - dėl to kaltinimų taip pat yra sulaukęs su Trakų nusikalstamu pasauliu siejamas Stanislovas Narkevičius, pravarde Narkuša.

Tai paaiškėjo penktadienį Vilniaus apygardos teisme, kuris iš esmės pradėjo nagrinėti Trakų politikų ir verslininkų baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo, papirkimo ir turto prievartavimo. Byloje yra net vienuolika epizodų, todėl prokurorui Linui Kuprusevičiui pagarsinus kaltinamojo akto rezoliucinę dalį teismas nusprendė, kad bylą teks nagrinėti visus metus.

Teisėja Jūratė Damanskienė nusprendė, kad kyšininkavimo Trakų rajono savivaldybės administracijoje byla bus nagrinėjama epizodais - teismas posėdžius suplanavo net iki gruodžio 15-osios.

Byloje daugiausia epizodų figūruoja V. Petkevičiaus, S. Raščiausko ir L. Karnilos pavardės. Pirmieji du savo kaltę kategoriškai neigia, tuo tarpu L. Karnila ją pripažįsta iš dalies, tačiau konkrečiau paaiškinti žadėjo tik per apklausą teisme.

Prokurorai kaltinimus yra pareiškę 14 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Teismui dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų turės aiškintis Gaudenta Sakalauskienė, L. Karnila, S. Raščiauskas, V. Petkevičius, Juozas Baltmiškis, Valdas Dzikevičius, S. Narkevičius, Kęstutis Biekša, Algimantas Visockis, Julius Urbanavičius, Rolandas Žilinskas, Pranas Vytautas Pulauskas, Danė Gudelienė ir Mindaugas Kirlys.

Be to, baudžiamojon atsakomybėn taip pat yra patrauktos bendrovės „Elektros pasaulis“, „Altitudė“, „Vilungė“, „Baltic Faber“ ir „Dializės centras“.

„Dializės centrui“ atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas teisme pareiškė, kad nesupranta prokurorų kaltinimų, todėl negalįs kaltės nei pripažinti, nei patvirtinti. Maža to, gynėjas pareiškė, kad papirkimu kaltinama šioje byloje bendrovė turėtų būti ne kaltinamoji, o nukentėjusioji ir dėl to prašė teismo byloje pripažinti civiliniu ieškovu.

Šį prašymą teismas protokoline nutartimi atmetė - esą nėra tam pagrindo. „Tai būtų mažiausiai juokinga, jeigu kaltinamasis taptų civiliniu ieškovu“, - pareiškė bylą nagrinėjanti teisėja J. Damanskienė.

DELFI primena, kad Trakų nusikalstamo pasaulio atstovo S. Narkevičiaus pavardė minima viename nusikalstamos veikos epizode, kai iš vieno Trakų verslininko buvo reikalaujama 100 tūkst. Lt sumažinti Artūro Paulausko vadovaujamos Naujosios sąjungos Trakų skyriaus patalpų remonto kainą. Anksčiau teistam Narkušai inkriminuojamas turto prievartavimas.

Nusikalstamą veiką pareigūnams pavyko užfiksuoti, nes tuomečio Trakų savivaldybės administracijos direktoriaus patalpose buvo įrengta pasiklausymo aparatūra. Įtariama, kad dar 2007-ųjų lapkritį L. Karnilos kabinete su statybų bendrovės direktoriumi kalbėjosi ir tuometinis meras V. Petkevičius bei kriminalinio pasaulio šulas S. Narkevičius.

Pokalbio metu Narkuša esą verslininką raginęs paklusti tuomečio mero prašymams sumažinti atliktų darbų kainą – esą visi jie gyvena mažame miestelyje, todėl geriau nesipykti.

Naujosios sąjungos būstinę Trakuose remontavusios bendrovės vadovas su reikalavimais sumažinti darbų kainą 100 tūkst. Lt nesutiko.

Daugiau kaip dvejus metus politikus stebėję ir jų pokalbius įrašinėję STT pareigūnai įtaria, kad buvęs administracijos vadovas L. Karnila paėmė 10 tūkst. Lt kyšį iš tarpininkės už tai, jog Trakų savivaldybė sutiktų parduoti Kudrionių kaime esančią poilsio bazę už 2,5 mln. litų.

Šie pastatai seniai buvo parduodami, tačiau esą niekaip nepavykdavo rasti pirkėjo. Pastatus nusprendusios įsigyti bendrovės atstovams per tarpininkus buvo pasakyta, kad reikia sumokėti 200 tūkst. litų kyšį, kad nebūtų padidinta šios poilsio bazės pardavimo kaina.

Kaip jau buvo skelbta, iš vieno verslininko, kuris yra L. Karnilos šeimos draugas, jis taip pat buvo įtariamas paėmęs 4 tūkst. eurų. Šios bendrovės vadovas siekė, kad ji laimėtų konkursą gatvių bei šaligatvių valymo mašinų pirkimams.

L. Karnila iš kito verslininko taip pat įtariamas paėmęs 10 tūkst. Lt už tai, kad Dializės centrui būtų išnuomota katilinė. Tiesa, iš jos valdininkas reikalavo 10 kartų didesnės sumos.

Be to, L. Karnila savivaldybėje Dializės centro vadovui yra perdavęs Naujosios sąjungos ir Liberalų ir centro sąjungos sąskaitas, į kurias buvo pervesta 30 tūkst. Lt.

Prokurorų duomenimis, liberalcentristai gavo 10 tūkst. Lt, socialliberalai – dvigubai didesnę sumą. Šiame epizode minima buvusio Trakų rajono mero V. Petkevičiaus bei buvusio jo pavaduotojo S. Raščiausko pavardės.