Traktorių protesto akcijos štabo vadovas Ignas Jankauskas yra 2019 m. buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatas į Kėdainių rajono savivaldybės merus.

Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) pirmininkas, Lietuvos grūdų augintojų asociacijos vadovas, Kėdainių rajono ūkininkas Aušrys Macijauskas yra buvęs žemės ūkio viceministras ir Andriaus Kubiliaus visuomeninis patarėjas. A. Kubiliui 2012 m. yra tekę aiškintis, kodėl jis į savo komandą priėmė tuomet dviejuose baudžiamosiose bylose įtartą buvusį žemės ūkio viceministrą. Tuometinis premjeras sakė tikįs gerais žmonėmis. 2014 m. Lietuvos Aukščiausiasis teismas galutinai išteisino A. Macijauską, ir panaikino Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria jis ir dar du asmenys buvo pripažinti kaltais dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Būtent jis spalio gale per Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje surengtą spaudos konferenciją kalbėjo apie tai, kad LŽŪT nutarė su reikalavimais kreiptis į Prezidentą, Seimą, Vyriausybę ir kitas šalies valdžios institucijas, o nesulaukus atsako ir sprendimų, lapkričio pabaigoje organizuoti visą Lietuvą apimančią protesto akciją. Apie tai rašė portalas manoūkis.lt.

Ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas 2019 m. buvo Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas į Kėdainių rajono savivaldybės tarybos narius.

Jis taip pat buvo vienas iš asmenų, kuris komunikavo apie žemdirbių protestus. Apie tai galima skaityti čia, kur J. Talmantas kalbėjo apie tai, kad žalių kryžių akcijoje dalyvauja visi šalies žemdirbiai.

Tarp aktyvistų, kurie ragino kolegas ūkininkus būti aktyviais buvo ir Prienų „valstietis“, Pieno gamintų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

„Jeigu patys nevažiuosime, tai nieko ir nebus. Mums patiems to reikia, todėl neturime slėptis už kito nugaros ir galvoti, kad tyliai pabūsiu, kol kitas protestuos. Suprantu, kad kai kurie bijo, bet turime kažką daryti“, – J. Vilionį citavo portalas „manoūkis.lt“.

Tikina, kad akcija nepolitinė

Ūkininkų sąjungos pirmininkas, socialdemokratas J. Talmantas DELFI tikino, kad žemdirbių akcijos yra nepolitinės.

„Visiškai nepolitinė (akcija), jei prieš tai skaitėte mūsų pranešimą, tai mes, nežiūrint į jokias partijas, mūsų partija yra viena – ūkininkavimas ir ūkininkai. Absoliučiai nekreipiame į jokias partijas (dėmesio). Kaip socialdemokratas gal turėčiau pritarti visiems tiems mokesčiams, bet mes čia visai nemaišome politikos“, – sakė J. Talmantas.

Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) pirmininkas A. Macijauskas irgi tikino, kad akcijos yra nepolitinės, ir, kad jis asmeniškai jokioje politinėje veikloje nedalyvauja ir nesiruošia dalyvauti.

„Akcijos yra tikrai nepolitinės. Aš asmeniškai dabar politinėje veikloje nedalyvauju, ir neturiu jokių planų dalyvauti ateityje. Esu visiškai apolitiškas ir su politika ta akcija neturi jokių sąsajų“, – sakė A. Macijauskas.

Su I. Jankausku ir J. Vilioniu DELFI kol kas nepavyko susisiekti.

Užteko paprasto žurnalistinio smalsumo

Kyšant politikų ausis už šios akcijos pastebėjo žurnalistė Vilma Danauskienė.

„Kaip atkasiau? Paprastai – susivedi į „Google“ ir pasižiūri. Tai yra elementarus žurnalistinis smalsumas. Vyksta kažkokia akcija, yra žmonės, kurie man buvo negirdėti, tai natūraliai kilo mintis susivesti į paiešką.

Iš pradžių galvojau, kad tai ne tas žmogus, bet, kai vakar pasižiūrėjau per televizijas, kaip tas ponas atrodo, taip ir neliko tos visos „nepolitikos“, – sakė V. Danauskienė.

Žurnalistei neatrodo kažkas blogo, kad už žemdirbių stovi viena arba kita politinė jėga.

„Viskas gerai, tą visuomenės grupę turi kažkas atstovauti, bet nereikia apsimesti šventesniais už popiežių, ir vaidinti, kad „mes čia ne prie ko, pažarstykime žarijas svetimomis rankomis“. Reikia drąsos pasakyti: „taip, mes stovime už ūkininkų“. (…) Iš berods organizatorių – vienas „valstietis“, vienas – socialdemokratas ir du – konservatoriai“, – sakė V. Danauskienė.