„Aš manau, kad reikia jau griežtesnės pozicijos laikytis ir jei matoma, kad vaikai nepavalgę ir neprižiūrimi, manau, kad su jų tėvais turi būti pirmiausia griežtai kalbamasi, o jei nepadaroma išvadų, tie vaikai turėtų būti paimami“, – BNS sekmadienį sakė A.Butkevičius.

Pasak Vyriausybės vadovo, atitinkamos vaiko teisių apsaugos tarnybos, socialiniai darbuotojai turėtų įgauti didesnius įgaliojimus užtikrinant vaikų saugumą.

„(...) Nes būna tokių atvejų... Prisimenu, kada pats dar dirbau savivaldybėje, kada reikėjo važiuoti į vietą ir pamatyti, kad išeiginėmis dienomis vaikai nevalgę, o tėvai girti arba miega, arba palikę vaikus kažkur išėję girtuokliauja kitur. Tai aš manau, kad turi būti suteikta teisė paimti tuos vaikus ir nuvežti į tas įstaigas, kurios jais rūpinasi ir prižiūri“, – kalbėjo premjeras.

Anot jo, tokios griežtesnės pozicijos dėl vaikų paėmimo iš šeimų kritikai pakeistų savo požiūrį, jei tik nuvyktų ir savomis akimis išvystų vaikų padėtį kai kuriose asocialiose šeimose.

„Mes turime pirmiausia žiūrėti į to vaiko būseną, ir žiūrėti, ar tas vaikas psichologiškai nėra traumuojamas. Reikia pirmiausia tiems, kurie kritikuoja, nuvykti į vietą ir pasižiūrėti, kokiomis sąlygomis jie gyvena, tada atsiras ir kiti jausmai, ir požiūris kitoks“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Ministras pirmininkas pirmadienį kviečiasi Socialinės apsaugos ir darbo ministrę Algimantą Pabedinskienę bei Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovę Aliną Jakavonienę tragiškiems įvykiams Kėdainių rajone, Saviečių kaime, aptarti. Anot premjero, numatoma, kad pasitarime dalyvaus ir vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Savo ruožtu Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiks su Socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene, Sveikatos apsaugos ministre Rimante Šalaševičiūte, Vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, Policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu, socialinių darbuotojų ir vaiko teisių specialistais bei nevyriausybinių organizacijų atstovais dėl rizikos šeimose augančių vaikų apsaugos.

„Manau, kad pirmiausia savivaldybės turėtų, ypač socialinės rūpybos skyriai, vaikų teisių skyriai didesnį dėmesį skirti tikrinant šeimas ir apsilankant ne tik darbo valandomis, bet ir vakarais, ir išeiginėmis dienomis. Manau, kad taip pat ir seniūnai savivaldybėse irgi turėtų imtis tam tikrų priemonių dėl didesnės kontrolės, įsitikinant, ar tikrai tie vaikai yra prižiūrimi tose šeimose“, – kalbėjo premjeras.

Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius šeštadienį BNS sakė, jog savivaldybėje sudaryta komisija pirmadienį aiškinsis, kokią informaciją socialinės rūpybos ir vaikų teisių specialistai žinojo apie Kėdainių rajone Saviečių kaime gyvenusią šeimą ir joje smurtavusį vyrą.

Anot mero, bus aiškinamasi, kodėl nebuvo užkirstas kelias kraupiai tragedijai, kuomet tėvas smurtaudamas prieš žmoną ir mažamečius vaikus, du iš keturių vaikų nužudė.

Kauno apylinkės teismas sekmadienį trims mėnesiams leido suimti vyrą, įtariamą į šulinį įmetusį ir taip nužudžiusį du savo vaikus. Vyrui pateikti įtarimai dėl itin žiauraus mažamečių bejėgiškos būklės savo šeimos narių nužudymo ir nesunkaus savo sugyventinės sveikatos sutrikdymo.

Pasak prokurorės, vyras savo kaltę pripažįsta, tačiau motyvų nenurodo. Jam bus paskirta medicininė ekspertizė.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Kėdainių rajone, Saviečių kaime, 1979 metais gimęs A.B., buitinio konflikto metu smurtaudamas privertė iš namų pabėgti savo sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų – dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę – sumetė į kieme esantį šulinį.