„Delfi“ atkreipia dėmesį, kad Seime per pateikimo stadiją Partnerystės įstatymą palaikė trys LVŽS frakcijos nariai Tomas Tomilinas, Rūta Miliūtė ir Lukas Savickas.

„Vienintelis iš tų trijų LVŽS narys yra T. Tomilinas. Aš jį buvau įspėjęs kaip partijos pirmininkas, ir apie tai šnekėjo mūsų partijos kolegos, kad šitas elgesys yra netoleruojamas, nes jis pasisako prieš vieną iš pagrindinių mūsų vertybių. Tai yra panašus į elgesį, kuris yra visiškai nepriimtinas sąjungos nariui.

Jis tai grindė savo požiūriu. Jis aiškino, kad jis kitaip mato, bet tas matymas nėra atsakymas. Žmogus, kuris priklauso LVŽS, yra jos vicepirmininkas, kuris pasisako prieš sąjungos vertybes, kurias mes ir rinkimuose labai aiškiai deklaravome, labai nuvilia mus“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak LVŽS pirmininko, apie tai bus kalbama partijos Tarybos posėdyje. R. Karbauskis nemano, kad ten kas nors kels klausimą, ar T. Tomilinas galėtų likti partijos nariu.

„Kelsime klausimą, kaip žmogus galvoja, ar jis gali taip elgtis savo kolegų ir rinkėjų atžvilgiu. Jis išdavė savo rinkėjus ir savo kolegas. Bet jis turi savo argumentus, jis juos pasakys, – kad jam atrodo, kad viskas yra kitaip, jis – už demokratiją“.

Bet šitas įstatymo projektas tokioje formoje, kokioje jis buvo pateiktas, jis negalėjo būti priimtas. Nes tai buvo apgavystė. Praktiškai visos šeimos normos ten buvo surašytos išskyrus žodį „šeima“. Čia nėra diskusijos klausimas. Čia yra bandymas apgauti visuomenę, sakant, kad tie žmonės nenori įsivaikinti vaikų, kad čia – ne šeimos“, – sakė R. Karbauskis.

Jis nespėliojo, kaip T. Tomilino elgesį įvertins LVŽS.

„Tikrai aš nekelsiu klausimo dėl šalinimo žmogaus. Pas mus sąjungoje yra ir gėjų, ir žmonių, kurie turi įvairias pažiūras. Mes iš to problemų nedarome, ir niekada nedarėme, ir niekada nediskriminavome kitų nuomonių. Bet čia eina kalba apie Seimą, apie įstatymo projektą, kuris norėjo pažeisti mūsų rinkėjų, mūsų sąjungos nuostatų, prasmę, tai yra norėjo padaryti taip, kad mes Lietuvoje turėtume vienos lyties asmenų šeimų įteisinimą.

Šitoje situacijoje T. Tomilinas, pasisakydamas už tą įstatymo projektą, jis išdavė savo kolegas. Aptarsime, šnekėsimės, bet čia nėra kalbos apie šalinimus, tiesiog kalba – apie moralę“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Tomilinas neatsižada savo žodžių

T. Tomilinas neatsižada savo žodžių.

„R. Karbauskio nuomonė dar nėra šventa tiesa. Jis turi tik nuomonę, kaip ir aš turiu tik nuomonę. Mūsų nuomonės dažnai nesutampa. Aš dažnai jam pasakau jo klaidas. Jis jų nepripažįsta. Kalba tik abstrakčiai apie klaidas, bet, kai kalbame apie konkretiką, tai bando sutapatinti visus savo veiksmus su partijos interesais, ir visą laiką painioja save ir partija.

Aš savęs ir partijos nepainioju. Dauguma žmonių mano, kad reikia pritarti A. Širinskienės variantui. Aš manau, kad galima sukurti kažkokį kompromisinį variantą tarp visų frakcijų. Todėl tas taktinis sprendimas, ar pritarti po pateikimo partnerystės projektui, mano galva, yra švelninantis ir taip įtemptą situaciją Lietuvoje“, – kalbėjo parlamentaras.

LVŽS narys aiškino, kad jie yra ne Šiaurės Korėja, pas juos yra įmanoma kita nuomonė.

„Jeigu už ją bus persekiojama, tai daug parodys apie mūsų partiją“, – sakė T. Tomilinas.

Vis dėlto jis nemano, kad taip bus. Pats parlamentaras nuo savo pozicijos nesitraukia.

„Žiūrėdamas į kolegas, manau, kad tam tikra ramybė. Nuslūgs emocijos, ir mes pradėsime kalbėtis, kodėl skiriasi pozicijos. Aš tikrai nuo savo pozicijos nesitraukiu, manau, kad žmogaus teises reikia ginti. Jos dar nėra savaime suprantamos. Lietuvoje per daug kenčia mažumos, ypač šita mažuma, jie patiria per daug patyčių ir neapykantos. Ir aš kaip krikščionis ir šeimos tėvas tikrai nesijaučiu, kad mane kažkas pultų, kad kas nors grėstų mano šeimai“, – kalbėjo T. Tomilinas.

Tačiau jis teigia pritariąs kolegoms, kad reikėtų atsargiai kalbėti apie programas mokykloje.

„Manau, kad mokykloje gali likti bažnytinės programos, ir tėvai gali rinktis jas. Bet, jeigu mes kalbame apie nepripažinimą žmonių meilės ryšio, kad mes galime uždėti monopolį, kas gali mylėti, o kas negali, – mes tokios teisės neturime“, – sakė T. Tomilinas.

Kitaip manantys LVŽS frakcijos nariai išplatino pranešimą

Kitaip nei dauguma manantys LVŽS frakcijos nariai išplatino pranešimą spaudai, kuriuo aiškina savo poziciją.

„Matydami susiskaldymą tarp parlamentarų dėl Partnerystės įstatymo projekto pateikimo Seime diskusijoms, prisidedame prie to, kad šie visuomenei itin svarbūs pakeitimai būtų kiek įmanoma geriau išdiskutuoti ir būtų išgirstos visos pozicijos, todėl pritarėme projekto pateikimui“, - rašoma pranešime spaudai.

Pasak parlamentarų, šiandieninio balsavimo rezultatai Seime parodė valdančiųjų lyderystės ir susitelkimo stoką bei patirties trūkumą valdant tokius sudėtingus projektus.

„Norime paraginti premjerę su komanda sėstis prie stalo su opozicija ir ieškoti bendro sutarimo tam, kad ne tik pateiktume tuščių vilčių pilną projektą, bet ir žengtume realų žingsnį geresnio žmogaus teisių užtikrinimo link“, – savo sprendimą netrukdyti Partnerystės įstatymo pateikimui argumentuoja opozicijoje esantys parlamentarai Lukas Savickas, Tomas Tomilinas ir Rūta Miliūtė.

Parlamentarai sako, kad diskusijos – geriausias kelias užbėgti už akių visiems ateityje galintiems iškilti nesklandumams.

„Moderni demokratinė valstybė turi užtikrinti savo piliečių teises, todėl negalime vengti normatyvinių terminų (meilė, ištikimybės ryšiai) tos pačios lyties partneriams. O jeigu įstatymo projekte yra kažkokių spragų, kuriomis vėliau būtų galima pasinaudoti, privalome jau dabar jas atrasti ir pakeisti“, – savo motyvus, kodėl reikėtų palaikyti įstatymo projekto pateikimą, dėsto parlamentarė R. Miliūtė.

Įstatymo projektas, pasak jį palaikyti linkusių parlamentarų, turės gerokai pakisti, jį lydintys teisės aktai turės būti aptarti su visų Seimo frakcijų atstovais ir jau dabar aišku, kad projekto autoriai turės priimti daug kompromisų.

„Kompromisas neturi palikti dviprasmiškų ir konstitucinį santuokos įteisinimą atitinkančių nuostatų, kurios ateityje paliktų galimybę teismų keliu toliau plėsti partnerystės institutą. Tik pasiekus kompromisą su Seimo opozicijos atstovais ir pakoregavus projektą būtų galima vėl diskutuoti apie Partnerystės projekto pateikimą“, – esmines sąlygas, kurios turės atsirasti projekte, vardija L. Savickas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)