Po Tarybos posėdžio, kuriame dalyvavo kelios dešimtys Tarybos narių, V. Tomaševskis žiniasklaidai pranešė, kad paskirta derybininkų grupė pradės derybas dėl galimos koalicijos.

„Priėmėme sprendimą oficialiai pradėti derybas dėl būsimos koalicijos ir paskyrėme derybininkų grupę, kuriai vadovaus mūsų frakcijos seniūnė Rita Tamošiūnienė ir du mūsų frakcijos nariai: Jaroslav Narkevič ir Česlav Olševski“, – po posėdžio teigė V. Tomaševskis.

Frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašiūnienė po posėdžio teigė, kad artimiausias derybinės grupės susirinkimas įvyks jau netrukus, tačiau galutinis sprendimas, anot jos, gali būti ir teigiamas, ir neigiamas.

„Artimiausiu metu įvyks pirmieji susitikimai ir pokalbiai, – teigė R. Tamošiūnienė ir pridūrė, kad jei derybos turės rezultatų, bus vėl buriamas Tarybos posėdyje, kuriame jie bus aptariami. – Jei parnešime rezultatų po derybų: ar mums pavyko, ar nepavyko. Gali būti rezultatas ir vienoks, ir kitoks. Tai derybos. Iš anksto nežinome, kokio rezultato galime tikėtis iš kitų frakcijų. Be abejonės, tuomet kalbėsime apie kitą dalį.“

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai tvirtino, kad reikalavimai išlieka tie patys – vaiko pinigų didinimas ir nemokami vaistai pensininkams.

„Tai, apie ką mes kalbame, yra piliečių balsas, tai rūpi visiems žmonėms ir man atrodo, kad tai kryptis Lietuvos ateičiai“, – teigė R. Tamošiūnienė.

„Mūsų Taryba sutarė, kad svarbu yra programa ir programinės nuostatos. Nuo to taško pradedame kalbėti, – į klausimą, ar derybose sieks kokių nors postų, kalbėjo R. Tamošiūnienė. – Dabar apie tai (postus – DELFI) nekalbame, užduotį turime tokią.“

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys J. Narkevič švietimo srityje naujų reikalavimų neįvardijo. „Darbai vyksta normalia tvarka ir vyks toliau. Kalbėsime apie priemonių planą, realizavimą, apie tas programos nuostatas, kurioms jau buvome pritarę ir apie tai, ką per tą neilgą laiką liko realizuoti. To ir sieksime“, – tvirtino J. Narkevič.

DELFI primena, kad Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos ir partijos Tvarka ir teisingumas lyderiai dar gegužės 30 d. pasirašė memorandumą ir sutarė dėl koalicijos.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija susitikime negalėjo dalyvauti ir pranešė, kad sprendimą paskelbs vėliau.

Seimo valstiečiai-žalieji, „tvarkiečiai“ ir socialdarbiečiai jau ir anksčiau turėjo susitarimą bendradarbiauti frakcijų lygiu. Premjeras S. Skvernelis po memorandumo pasirašymo žurnalistams paaiškino, kad dabar siūlomas formatas skiriasi tuo, kad į Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planą bus įtraukti ir partneriams aktualios nuostatos. „Keičiasi ir tai, kad mes sutarėme kalbėti ir apie Vyriausybės formavimą. Turbūt bus personalinių pokyčių Vyriausybėje“, – sakė S. Skvernelis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas V. Tomaševskis pirmadienį Seime surengė spaudos konferenciją, kurioje pabrėžė, kad jo tikslai jungiantis prie koalicijos – vaiko pinigų didinimas ir nemokami vaistai pensininkams.

V. Tomaševskis įvardijo, kad jų tikslas vaiko pinigus padidinti iki 120 eurų. Jo teigimu, jau kitąmet vaiko pinigai turėtų siekti 100 eurų.

O ar siektų postų Seime ar Vyriausybėje? „Dėl postų Seime, mes turime postus, priklauso nuo kvotos“, – teigė V. Tomaševskis. Jis pridūrė, kad jei pavyktų susitarti dėl jų tikslų „postų galėtų apskritai neužimti“.

Po antradienį vykusio LVŽS frakcijos posėdžio R. Karbauskis teigė, kad valdančiąją daugumą sudarytų ir lenkams atsisakius prisijungti.

Memorandumo tekstas:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“, tęsdamas įsipareigojimo Lietuvos žmonėms įgyvendinimą ir svarbias reformas, susitarė sudaryti kairiojo centro valdančiąją koaliciją ir tokiu būdu užtikrinti politinį, socialinį stabilumą, ekonominį augimą Lietuvoje ir įgyvendinti socialinio teisingumo bei solidarumo tikslus. Nauja valdančioji koalicija įsipareigoja tęsti sistemingą kovą su korupcija ir garantuoti politikos viešumą bei skaidrumą.

Suvokdami šių reformų bei socialinių tikslų svarbą, Koalicijos partneriai susitaria ir toliau dirbti bendram Lietuvos žmonių labui:

1. Bendradarbiauti vadovaujantis lygiateisiškumo, lygiavertiškumo, veiklos derinimo ir tarpusavio pagalbos principais ir įgyvendinant pagrindinius bendro darbo tikslus;

2. Kartu dirbti koalicinėje Vyriausybėje, bendromis pastangomis įgyvendinti Seime patvirtintą Vyriausybės programą, remti Vyriausybės programos nuostatas atitinkančias ir iš anksto aptartus įstatymų bei Vyriausybės nutarimų projektus;

3. Tartis dėl užsienio krašto gynybos ir vidaus politikos strategijos, valstybės valdymo pertvarkos ir kitais svarbiais ar neatidėliotinais klausimais;

4. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į ministro pirmininko pareigas siūlo Saulių Skvernelį, o Seimo pirmininko kandidatūrą siūlo Lietuvos socialdemokratų darbo partija;

5. Formuoja Vyriausybę remdamiesi rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis ir bendru sutarimu, kuris įteisinamas atskiru protoklu;

6. Seimo vadovybę, komitetus ir nuolatines komisijas formuoja remdamiesi rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis, Seimo statuto nustatyta tvarka ir bendru sutarimu, kuris įteisinamas atskiru protokolu.

Memorandumą pasirašė R. Karbauskis, G. Kirkilas ir R. Žemaitaitis.