Šalies vadovo teigimu, nepaisant to, kad kaimyninė Lenkija apie šią vis dar neišspręstą problemą užsimena nedarydama spaudimo, Lietuva, akcentavo jis, dėl jautriai politikų vertinamo asmenvardžių rašybos klausimo turėtų apsispręsti kuo greičiau.

„Man susidaro įspūdis, kad Lenkijos pusė gal apskritai norėtų, kad mes vienaip ar kitaip apsispręstume, net jei tas sprendimas nebus pats palankiausias jiems. Toks klausimo nesprendimas apskritai turbūt yra pati blogiausia situacija“, – portalui Delfi duotame interviu sakė prezidentas.

Su tokia šalies vadovo pozicija nėra linkęs sutikti LLRA-KŠS pirmininkas Valdemaras Tomaševskis. Tautinei mažumai atstovaujančios politinės jėgos lyderis teigia, kad šis klausimas neturėtų būti adresuotas išskirtinai jo vedamai partijai.

Jo teigimu, į koalicijos sutartį neįtrauktas originalios asmenvardžių rašybos klausimas apskritai nėra prioritetinis LLRA-KŠS, nes tai, pasak jo, yra tarptautinis, Vakarų civilizacijos suformuotas standartas.

„Kiekvienas, priklausantis Vakarų civilizacijai, kiekvienas laisvas žmogus supranta, kad reikia ne kalbėti, bet reikia spręsti, nereikia užsiimti kamuoliuko mėtymu į vieną ar kitą pusę“, – Eltai aiškino politikas.

„Mes klausimo dėl raidžių, – tęsė V. Tomaševskis, – nekeliame kaip svarbiausio klausimo. Tai žiniasklaida apie tai nuolat kalba ir kalbėjo. Mes, visų pirma, keliame problemas, esančias socialinio teisingumo kontekste: vaiko pinigai, nemokami vaistai senjorams, šeimų kortelė... Aiškiai keliame gyvybės apsaugos klausimą, kad nebūtų žudomi vaikai... mes tai darome, esame vienintelė partija...“, – sakė LLRA-KŠS pirmininkas.

Jo teigimu, dabar Lietuvoje yra kur kas svarbesnių klausimų nei originali asmenvardžių rašyba.

„Jei jau kalbame apie tautines mažumas, tai reikia, kad normaliai funkcionuotų švietimo sistema. Tuo metu šis klausimas (originalios asmenvardžių rašybos. – ELTA) gal ir naudingas, bet jis nėra tautinių mažumų – tai klausimas iš žmogaus teisių srities... Nėra apie ką diskutuoti“, – sakė V. Tomaševskis, neatmesdamas galimybės, kad siekiu inicijuoti diskusijas dėl originalios asmenvardžių rašybos tiesiog bandoma nukreipti dėmesį nuo klausimų, kuriuos kelia išskirtinai LLRA-KŠS.

„Jie ir nori diskutuoti, kad nukreiptų dėmesį nuo mums svarbių ir stipriai keliamų dalykų, kaip liustracijos procesas, kaip socialinis teisingumas“, – teigė jis, pabrėždamas, kad jo vedamai partijai priekaištų dėl asmenvardžių rašybos klausimo neturėtų būti reiškiama.
„Aš suprantu, kad kažkas nori nukreipti diskusijas į kitą pusę, kažkas šia tema ruošia poziciją šalies vadovui. Patarėjas ar keli patarėjai... Bet čia klausimas yra išspręstas ir belieka jį tik realizuoti", – pridūrė V. Tomaševskis.

Skeptiškai LLRA-KŠS lyderis įvertino prezidento poziciją, kurioje jis teigia palaikantis idėją pavardes originaliais rašmenimis rašyti antrajame paso puslapyje.

„Tai yra gudravimas, tas pats kaip būti pusiau nėščia. Tai gudravimas, kad nereikėtų pasakyti ne“, – pridūrė V. Tomaševskis ir, apibendrindamas klausimą, pabrėžė, kad, jo nuomone, kelis dešimtmečius neišsprendžiamas klausimas dėl originalios asmenvardžių rašybos daro nedidelį poveikį tarpvalstybiniams Lietuvos ir Lenkijos santykiams.

„Aš manau, kad šis klausimas daro mažą poveikį... Nes jei 25 metus buvo nuolat apie tai kalbama, dar prezidentas Valdas Adamkus žadėjo klausimą išspręsti... Jis (klausimas. – ELTA) nebėra apskritai aktualus. Kita vertus, žiniasklaida tai nori kelti, sakyti, kad yra įtampų, bet taip nėra“, – teigė jis.

Delfi TV laidoje „Dėmesio centre“ pastarąją savaitę prezidentas teigė, kad reikėtų valdančiųjų ir LLRA-KŠS paklausti, kodėl klausimas dėl asmenvardžių rašybos nėra sprendžiamas.

„Peradresuočiau šį klausimą – kodėl šis klausimas yra įšaldomas tos partijos, kuri ilgą laiką šį klausimą kėlė? Galbūt reikėtų jos pačios paklausti, paklausti valdančiosios koalicijos“, – teigė jis, pridurdamas, kad bent jau artėjančių rinkimų fone šio klausimo būtų geriau nebekelti.