Jis teigė šį žingsnį žengęs drąsiai, nes nenori suteikti galimybės pašalinti jį iš partijos. Anot V. Pranckiečio, „valstiečių“ tarybos nariai būtų priversti paklusti partijos lyderio valiai ir balsuoti už jo pašalinimą, nes taip nori R. Karbauskis. Seimo vadovo teigimu, ir partijos, ir frakcijos nariai ne kartą yra paklusę ir vykdę lyderio nurodymus.

„Valstiečių“ taryba yra pritarusi liepą keturių partijų pasirašytam koalicijos susitarimui. Pagal jį parlamento vadovo postas priklauso nebe „valstiečiams“, o „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis trauktis iš Seimo pirmininko pareigų atsisako, teigia, kad jo postas „socialdarbiečiams“ perleistas kerštaujant, nes nepataikavo LVŽS lyderiui.

Gali ieškoti pagrindo, kad galėtų atstatydinti

Laidoje „DELFI diena“ pasiteiravus Gedimino Kirkilo, koks, jo manymu, būtų geriausias tolesnis V. Pranckiečio sprendimas, jis tikino, kad geriausia pasielgti europietiškai ir pasitraukti iš užimamų pareigų.

Gediminas Kirkilas

„Aš manau, kad pačiam pirmininkui reikia apsispręsti ir priimti sprendimą atsistatydinti, o ką daugiau daryti? Visoje Europos demokratijoje visada Parlamento vadovas yra viena svarbiausių figūrų“, – laidos pradžioje įvertino G. Kirkilas. „Manau, kad vis dėlto sunku, nepaisant populiarumo, daryti politinę karjerą be jokios politinės paramos. Nesvarbu, ar tai bus patraukli figūra kitoms politinėms jėgoms.“

Pasiteiravus, ar pats G.Kirkilas imtųsi vadovauti Seimui, jis tikino, kad dar tikrai nežino, kaip baigsis visa V. Pranckiečio posto istorija.

„Nežinau, kaip baigsis visa istorija. Jeigu Viktoras Pranckietis neatsistatydina, nežinia, kaip bus išspręstas klausimas“, – DELFI kalbėjo G.Kirkilas.

Tiesa, jis tikino, kad didžiausia koalicinė partnerė gali bandyti ieškoti pagrindo, kuris galėtų padėti pamatą, kad V. Pranckietis turėtų pasitraukti iš posto.

„Seimas renkasi antradienį, bet kad būtų atstatydintas Seimo pirmininkas, reikia turėti kokį nors pagrindą. Greičiausia to pagrindo bus ieškoma. Aš manau, kad didžiausia mūsų koalicinė partnerė tai darys, bent jau taip galvoju“, – DELFI sakė Seimo Socialdemokratų darbo frakcijos narys.

Anot politiko, jeigu pagrindas bus rimtas, jis jį palaikys.

Gediminas Kirkilas

„Žiūrėsime, koks bus tas pagrindas. Jeigu jis bus rimtas, tada taip. Manau, kad geriausia būtų europietiškas Seimo pirmininko apsisprendimas, – pabrėžė Seimo narys. – Praktiškai valdančioji koalicija dirba taip, kad ji pati formuoja koaliciją. Seimo pirmininkas iš esmės joje nedalyvauja, jis tik informuojamas apie tai. Kitaip sakant, Seimo pirmininko vaidmuo iš dalies pereina kitiems Seimo vadovams.“

Kirkilas: būtų pats žemiausias lygis

Iš „valstiečių“ partijos besitraukiančio, tačiau siekiančio ir toliau vadovauti Seimui Viktoro Pranckiečio situacija liudija gilią valdančiųjų krizę, teigia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas. Pasak socialdemokrato, po trumpo vasaros atokvėpio „valstiečių“ krizė persikėlė atgal į Seimą, o V. Pranckiečio pasitraukimas iš „valstiečių“ gretų ne tik nesprendžia problemos, priešingai, ją paaštrina. Paklausus, kaip tokius žodžius apie V. Pranckietį vertina G. Kirkilas, jis tikino, kad retai sutinka su G. Palucko nuomone, tačiau šįkart tai – tik faktų konstatavimas.

„Jis iš dalies teisus. Visavertiškai funkcionuojančio Seimo pirmininko nėra. Jis formuoja darbotvarkę tik tuo atveju, jeigu veikia valdančiąją koaliciją. Dažniausiai su Gintautu Palucku nesutinku, bet, manau, taip sakydamas jis teisus. Tai tiesiog faktų konstatavimas, – sakė G. Kirkilas. – Jis vis tiek pirmininkaus, bet galbūt sunkiausių sesijų metu, kur įmanoma įvairūs opozicijų veiksmai, čia matysime nepasitikėjimą.“

Viktoras Pranckietis

Pasiteiravus, ar V. Pranckietis galėtų bandyti kaip nors kerštauti, jis tikino, kad, greičiausiai, ne.

„Aš nemanau, kad jis kerštaus. Tai būtų pats žemiausias lygis, tikiuosi, kad taip nebus“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Įvertino Karbauskio ir Pranckiečio apsižodžiavimą

Jau ilgą laiką visi puikiai žino apie R. Karbauskio ir V. Pranckiečio konfliktą. G. Kirkilo nuomone, Lietuvoje galima prisiminti panašią situaciją, bet ji tikrai nebuvo tokia sudėtinga, kokia yra dabar.

„Panašus karas vyksta „Brexit“ konservatorių partijoje, kai dešimtys parlamentarų pašalinami, bet Lietuvoje tokių atvejų nelabai pamenu. Galbūt galima paminėti Vydo Gedvilo atvejį, bet tas konfliktas labai greitai baigėsi.

Pats Seimo pirmininkas tuomet pasielgė labai logiškai ir europietiškai, o apsižodžiavimą vertinu blogai, pas mus ir taip jau per daug tos įtampos. Tai kompromituoja pačią politiką. Reikia išsiaiškinti vyriškai, o ne per spaudą, kas apie ką ir kaip galvoja, niekam tai nėra įdomu“, – laidoje „DELFI diena“ sakė G. Kirkilas.

Gediminas Kirkilas

Etikos nepažeidė

Liepą V. Pranckiečio elgesį svarsčiusi LVŽS Etikos ir procedūrų komisija nutarė, kad jis etikos nepažeidė.

Tuo metu partijos lyderis R. Karbauskis yra sakęs, kas V. Pranckietis turi būti pašalintas iš LVŽS, nes nesilaiko jos įstatų, kad partijos nariai privalo įgyvendinti jos programą, laikytis įstatų ir vykdyti valdymo organų sprendimus, gerbti kitų LVŽS narių teises, pažiūras ir orumą, neveikti prieš kitą partijos narį, viešame ir privačiame gyvenime laikytis geros moralės normų.

„Valstiečiai“ yra surinkę parašus, reikalingus pradėti nepasitikėjimo procedūrą Seimo pirmininku, tačiau projekto neregistravo. Norint Seimo pirmininką pašalinti iš pareigų dėl nepasitikėjimo, reikia ne mažiau kaip 71 balso „už“.