Keista, tačiau kone pirmą kartą Panevėžio istorijoje, šalies vadovo niekas iš Panevėžio miesto valdžios atstovų nelydėjo ir net nesutiko.

Apie šalies vadovės D. Grybauskaitės vizitą į Panevėžį miesto valdžia sužinojo tik iš žiniasklaidas. Taip teigė Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Pasigedo miesto vadovų

Anot miesto vadovo, savivaldybė apie prezidentės vizitą į Panevėžį neturėjo jokios informacijos.

„Klausimas ne man. Kaip aš galėjau inicijuoti susitikimą ar tą iniciatyvą rodyti, jei apie šalies vadovės apsilankymą nieko nežinojome? Kasdien skambinti į prezidentūrą ir teirautis apie prezidentės planus irgi būtų nei šis, nei tas“, – naujienų portalui JP sakė meras R. Račkauskas.

Rytis Račkauskas

Po naujienų portalo JP publikacijos apie prezidentės vizitą į Karaliaus Mindaugo husarų batalioną, vienas portalo skaitytojas net pasiteiravo, kodėl nuotraukose, šalia šalies vadovės nėra Panevėžio miesto valdžios atstovų.

„Ką veikia tada mero patarėjai, jei miesto galva Rytis Račkauskas neinformuojamas apie Prezidentės apsilankymą jo vadovaujamoje savivaldybėje. Pagal plotą Panevėžio miestas yra viena iš mažiausių šalies savivaldybių, tačiau Prezidentės apsilankymas net nepastebimas. Todėl labai abejoju, ar kas pastebėtų, jei į Panevėžį įsiveržtų teroristai ar žalieji žmogeliukai. Prezidentė kalba apie gynybinių galių didinimą, o Panevėžys miega. O gal merui parankiau tuo metu kalbėtis apie duobėje atsidūrusį futbolą, nei susitikti su šalies vadove ir išsakyti jai miesto lūkesčius?“ – ironiškai teiravosi JP skaitytojas.

Vietoj bendravimo su Prezidente – susitikimas su futbolo klubo atstovais

Ir iš tikrųjų, antradienį, kai prezidentė D. Grybauskaitė Pajuostyje lankė karius, Panevėžio miesto meras R. Račkauskas savo darbo kabinete priėmė futbolo klubo „Panevėžys“ vadovus.

Meras lydėti ir sutikti šalies vadovės nedelegavo ir savo pavaduotojų. Tądien vicemeras A. Varna taip pat laiką leido mero kabinete, susitikime su futbolo klubo „Panevėžys“ atstovais.

Dar vienas vicemeras – Petras Luomanas, kaip jau skelbėme, dar praėjusią savaitę patyrė traumą ir turi nedarbingumo pažymėjimą.

Pirmas kartas istorijoje

Tai bene pirmas kartas Panevėžio istorijoje, kai mieste viešint Lietuvos vadovui, jis nebuvo sutiktas ir lydėtas.
Per ankstesnius prezidentės D. Grybauskaitės bei jos pirmtakų vizitus Panevėžyje, buvę miesto merai juos visada lydėdavo, nepaisant to, kad prezidentai ir neužsukdavo į savivaldybę.

Tą naujienų portalui JP patvirtino ir buvęs miesto meras konservatorius Vitalijus Satkevičius.

Vitalijus Satkevičius

Per jo meravimo laikotarpį, prezidentė D. Grybauskaitė dukart lankėsi Panevėžyje: pirmąkart – G.Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje, antrąkart – per Panevėžio, kaip Kultūros sostinės renginius.

Su Prezidente net valgė sriubą


Taip pat buvęs Panevėžio meras socialdemokratas Povilas Vadopolas JP sakė, kad su prezidente D. Grybauskaite Panevėžyje buvo susitikęs ir ją priėmęs bent du kartus, o vienąsyk su ja net valgė sriubą.

Povilas Vadopolas

„Jei žiniasklaida žinojo apie Prezidentės vizitą, keistoka, kad to nežinojo meras ir, švelniai tariant, nesuprantu, kas darosi šventojoje Marijos žemėje“, – stebėjosi politikas.

P. Vadopolas sakė, kad bent anksčiau savivaldybė gaudavo ar susirasdavo informaciją apie aukščiausių šalies vadovų vizitus bei pasirūpindavo jų sutikimu ir priėmimu.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė naujienų portalui JP teigė, kad antradienį buvo teminis prezidentės vizitas pas šauktinius, o ne savivaldos reikalais, todėl jos apsilankymas kariniame dalinyje Pajuostyje su vietos savivaldybe nebuvo derinamas.

Politikos etiketo žinovas: „Taip negali būti“

Tuo tarpu protokolo ir etiketo žinovas, Seimo narys Arminas Lydeka, išgirdęs, kad Panevėžyje apsilankiusios prezidentės D. Grybauskaitės miesto meras R. Račkauskas nesutiko ir apie jos vizitą nieko nežinojo, teigė, jog tuo negali patikėti, nes taip negali būti.

Rita Tamašunienė, Arminas Lydeka

„Pagal etiketą, nesvarbu, ar dėl asmeninių, politinių ar dėl kitų priežasčių valstybės vadovą myli ar nemyli, ir nesvarbu, kur jis besilankytų, privalu pasitikti ir pasisveikinti. Tai protokolinė norma ir tai daro savivaldybės ar įstaigos vadovai“, – akcentavo A. Lydeka.

Anot protokolo ir etiketo žinovo, šalies vadovė – prezidentė – apie savo vizitus neprivalo pranešti, tačiau keisčiausia, kad apie tai nežino savivaldybės, kurioje ji lankosi, vadovai.

A. Lydekos teigimu, darytina prielaida, kad jie tiesiog nenorėjo žinoti.

Savivaldybė: prezidentė lankėsi ne Panevėžio mieste, o rajone

Ketvirtadienio vakarą Panevėžio miesto savivaldybė išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame portalą JP.lt kaltina „šališkos, tendencingos ir tikrovės neatitinkančios informacijos pateikimu“.
Savivaldybė patikslina, kad Karaliaus Mindaugo husarų batalionas (KMHB) yra įsikūręs Panevėžio rajone, Pajuosčio kaime, todėl prezidentė apie savo vizitą neinformavo Panevėžio miesto savivaldybės vadovų.

„Tad kaltinti nepasitikus Prezidentės Panevėžio miesto merą yra mažų mažiausiai neetiška. Šiuos klausimus turėtumėte uždavinėti tos savivaldybės vadovams, kurioje viešėjo šalies vadovė ir nedezinformuoti visuomenės melagingais teiginiais“, - rašoma pranešime.

Savivaldybė taip pat aiškina, kad pagal galiojantį svečių atvykimo į savivaldybes protokolą, organizuojančioji vizitą šalis (šiuo atveju Prezidentūra) informuoja priimančiąją šalį (t. y. savivaldybę) apie numatomą vizitą. Atvykus į priimančiosios šalies teritoriją (t. y. savivaldybę) pagal protokolą organizuojamas ir susitikimas su jos vadovais.

„Šiuo atveju nebuvo organizuojamas vizitas į Panevėžio miesto savivaldybę, todėl apie vizitą į kaimyninę teritoriją miesto vadovams nepranešta“, - teigiama savivaldybės pranešime.

DELFI atkreipia dėmesį, kad sausio 5 d. jp.lt išspausdino paneigimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų portalas „Jūsų Panevėžys“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1609)