Sąrašas paskelbtas iniciatyvos „LGBT Friendly Vilnius“ „Facebook“ puslapyje. Čia skelbiama, kad sudarant sąrašą sekta pasauline praktika: pasaulyje įprasta sudarinėti įvairius įtakingiausių viešų LGBT asmenų sąrašus.

Vienas sąrašo iniciatorių kino režisierius, žmogaus teisių aktyvistas Romas Zabarauskas aiškina, kad JAV prezidentas Barackas Obama nuo 2009-ųjų kasmet oficialiai birželį skelbia LGBT savigarbos mėnesiu. Šis mėnuo švenčiamas jau gana seniai – taip minimos 1969-ais Niujorke įvykusios Stonewall riaušės, kai LGBT bendruomenė nepasidavė policijos spaudimui ir po eilinio reido gėjų bare pastovėjo už save. Atsimenant šį lūžį LGBT teisių istorijoje, kasmet visame pasaulyje rengiamos eitynės ir paradai. Tai laikas švęsti žmogaus teisių pergales ir toliau siekti lygiateisiškumo.

Romas Zabarauskas
„LGBT Friendly Vilnius“ iniciatyvos sudarytas atsiskleidusių LGBT+ asmenų sąrašas – tai būdas atsiminti savo istoriją ir pagerbti žmones, nebijančius būti savimi. Aš asmeniškai atsiskleidimą laikau ne žmogaus teise, o pareiga. Jei tik galime, visi privalome būti atviri ir drąsūs tam, kad pasibaigtų niekuo nekaltų žmonių niekinimas. O svarbiausia, kad atsiskleidimas jau yra kiekvieno asmeninė pergalė – jei sugebi išlikti savimi net tada, kai tai nepatogu ir nelengva, vadinasi, tu jau nugalėjai“, – DELFI sakė R. Zabarauskas.

Pasak R. Zabarausko, sąrašas įdomus tuo, kad kaip ir kiekvienoje didelėje šeimoje, čia yra įvairiausių vaikų, tarp jų ir neklaužadų, tokių kaip Rokas Žilinskas. „Juk jis, nors ir atsiskleidęs, nuolat manipuliuoja viešąja nuomone ir net pats balsuoja už homofobiškus įstatymus. Tačiau žvelgiant optimistiškai, negaila ir jam už drąsą per petį patapšnoti!“, – sakė režisierius.

Lesbietė: sąrašo nereikėtų, jei žmonės galėtų būti savimi

Viena sąrašo iniciatorių – edukologė, žmogaus teisių aktyvistė, viešosios įstaigos „Įvairovės ir edukacijos namai“ direktorė, jau 4 metai kartu su partnere dukrą auginanti Vilma Gabrieliūtė.

– Kodėl nusprendėte būti atvira dėl savo lytinės orientacijos?

– Kadangi aš pati vedu įvairovės ugdymo mokymus suaugusiems, suprantu, kaip svarbu yra naikinti tą ribą tarp „mes“ ir „jūs“ bei kad stipriausios išankstinės nuostatos ir baimės, susijusios su nežinojimu ir mitų kūrimu. Lietuvoje tik 11 proc. gyventojų pažįsta LGBT asmenų – tai labai mažas skaičius žinant, kad bent kas penktas asmuo yra neheteroseksualus. Kai tam tikros grupės teisės yra pažeidžiamos, labai svarbu garsiai apie tai kalbėti bei būti matomiems, nes jei nėra žmonių, nėra ir teisių. Be to, kuo daugiau žmonių bus atviri, tuo daugiau įvairovės galėsime aplink save matyti ir pripažinti. Juk kai supranti, kad tavo kaimynė lesbietė turi tokius pat kasdienius rūpesčius ir džiaugsmus, kaip ir bet kuris kitas žmogus, lieka mažiau laiko fantazijoms ir pasipiktinimui:)

–Jei visi LGBT Lietuvoje būtų atviri, kaip atrodytų šis sąrašas? Dalis visuomenės sąrašu pasipiktins – klaus, kodėl norima išskirtinio dėmesio ir lendama į viešumą?

Vilma Gabrieliūtė
– Jei visi žmonės galėtų būti savimi ir jų teisės būtų užtikrintos, tokio sąrašo nereikėtų. O jei vis dėlto tektų parengti tokį sąrašą, jis būtų labai įvairus – nuo prezidentės patarėjo iki mokslininkės, nuo ledų pardavėjos iki dažytojo. Dažnai girdžiu pasipiktinimą – kam jums reikalingos eitynės, kodėl norite gauti tiek dėmesio. Noriu priminti – džiaukitės, kad jums rengti eitynių nereikia ir kad nepatiriate diskriminacijos dėl savo lytinės orientacijos ar identiteto. Juk jei staiga Jus atleistų iš darbo vien todėl, kad esate rudaakis, argi neišeitumėte į gatves?

– Lietuvoje daug televizijos, kino, teatro žmonių, kurie nėra viešai prisipažinę, tačiau aplinkiniai apie jų seksualinę orientaciją viską žino. Kodėl ne visi žinomi žmonės išdrįsta atsiskleisti?

– „Įvairovės ir edukacijos namų“ prieš keletą metų atliktos apžvalgos duomenimis, LGBT asmenys Lietuvoje jaučiasi labai nesaugūs. Kai nėra jokios teisinės formos, kuri užtikrintų partnerės(-io) ir vaikų gerovę, kai kasdien žiniasklaidoje ar politikų debatuose mirga psichologinis smurtas, nukreiptas prieš homoseksualius, biseksualius ar translyčius asmenis – tikrai nėra pati palankiausia erdvė jaustis savimi ir save priimti.

Dauguma jaunų žmonių bijo prarasti draugus, būti atstumti, prarasti tėvų meilę ir finansinę paramą. Vyresni žmonės bijo atsiverti baimindamiesi savo vaikų reakcijos ar galimo psichologinio smurto darbo vietoje. Atrodytų, žinomiems asmenims turėtų būti lengviau atsiskleisti, tačiau retas kuris yra pasirengęs patirti atstūmimą, riziką dėl savo karjeros ar atviras patyčias, kurios Lietuvoje, deja, vis dar toleruojamos. Atlaikyti tiek neapykantos, kiek susilaukia marginalizuotos grupės Lietuvoje, gali tik labai stiprios asmenybės. Todėl jei Jums atsivėrė draugė (-as) ar kolegė (-a), pasidžiaukite kartu su juo ir palaikykite, bei įvertinkite šį pasitikėjimą Jumis.

– Kas padėtų LGBT žmonėms būti atviresniais?

– Žmonės daug atviriau kalbėtų apie savo lytiškumą, jei visos su seksualumu susijusios temos nebūtų tabu ir jei Lietuvoje vyktų mokslu grįstas lytinis ugdymas. Valstybėse, kuriose vaikai nuo mažens žino, kad šeimos būna įvairios ir kad yra kelios lytinės orientacijos, gali save identifikuoti jau paauglystėje ir kurti sėkmingus santykius.

Deja, Lietuvoje nemažai lesbiečių ar gėjų pragyvena dalį gyvenimo neigdami ar bandydami save (arba kitus) apgauti. Taip pat būtų daug lengviau atsiverti, jei Lietuvos visuomenė nebūtų heteronormatyvi ir nebūtų įsivaizduojama, kad jei tu vyras, tai tavo antra pusė turi būti moteris, o jei esi moteris, tavo didžiausia svajonė yra surasti savo princą. Verta pasimokyti iš mūsų dukrelės ir teiraujantis apie asmeninį gyvenimą užduoti klausimą nepriklausomai nuo pašnekovo lyties: „ar turi vaikiną/ merginą?“

Lietuvos LGBT+ sąrašas:

Dainininkas Ruslanas Kirilkinas
Seimo narys Rokas Žilinskas
Video blogerė Agness Landau (Raulė Mammadli)
Kino režisierius Romas Zabarauskas
Rašytoja, literatūros kritikė Neringa Mikalauskienė-Dangvydė
Publicistė Lina Žigelytė
Šokėjas, aktorius Denisas Kolomyckis
Menininkė Eglė Shaltmira
Aktorius Darius Sužiedėlis
Žurnalistas Andrius Kunčina
Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis
Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko
LGL programų koordinatorius Eduardas Platovas
LGL valdybos narys Ing Stankė
LGL valdybos narė Ausma Sakalauskaitė
LGL valdybos narė Elena Dapkūnaitė
Edukologė Vilma Gabrieliūtė
Realybės šou „Ferma“ dalyvis Andrius Baležentis
Realybės šou „Holivudas“ dalyvis Melani (Renaldas)
Sociologas Arnas Zdanevičius
Žurnalo „Naglis“ redaktorius Stasys Dimbelis
MTV laidos „Vaivorykštė“ vedėjas Artūras Burnickis-Vipas
Ekonomistas Rimvydas Baltaduonis
„Men's Factory“ klubo savininkas Aleksėjus Terentjevas

Spaudoje/Youtube.com atsiskleidę LGBT+ bendruomenės nariai:

Edgaras Rušinskas
Marius Gorochovskis
Kristina Kunsteinaitė
Tomas Reves
Tomas Raskevičius
Mindaugas Grudzinskas
Justas Sereika
Elvis Lief'de Howk
Edgaras Sonne
Ieva Nakvišėlė
Mobis Audrius
Baltic Pride 2013 klipo dalyviai: