Pirmadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto surengtoje diskusijoje "Vyriausybei dveji: kas pavyko ir kas ne" dr. T. Janeliūnas teigė, jog per dvejus metus Vyriausybės užsibrėžti tikslai galėjo gerokai šokiruoti visuomenę, todėl ji ir yra vertinama tik "patenkinamais" balais, tačiau Vyriausybė savo tikslų neatsisakė.

"Deja, ta drąsa neleidžia pasiekti geriausių rezultatų. Pavyzdžiui, socialinio draudimo reforma tik laukia esminių patvirtinimų, o būsto renovavimo programa jau dabar yra sukompromituota dar prieš realų įgyvendinimą. Vyriausybei reikėjo drąsos ir energetikos politikoje, išardant LEO LT, kai galimybės šiam projektui įgyvendinti jau steigimo metu buvo labai abejotinos. Dabar eskaluojamos strateginio investuotojo paieškos yra nedaug labiau rizikingos", - vardijo T. Janeliūnas.

Pastaruoju metu ypač aktualiam energetinės nepriklausomybės planui, politologo teigimu, didžiulę įtaką turi užsienio politika, kurioje labiausiai reiškiasi Rusija. Ši šalis nėra ta žaidėja, kuris laikytųsi garbingo žaidimo taisyklių, o sąžiningos konkurencijos Baltijos regione dar ilgai neturėtų būti.

Tomas Janeliūnas
"Užsienio politika šiuo metu visuomenėje yra vertinama geriausiai iš visų sektorių, tačiau geriausių vertinimų sulaukia tos sritys, apie kurias visuomenei yra pateikiama mažiausiai informacijos. Lietuvos užsienio saugumo situacija labiausiai priklauso nuo mūsų santykių su JAV, Rusija ir Lenkija. Dabar man kelia daug nerimo tai, kad dėmesys iš JAV pusės silpsta, o Lenkiją erzina ilgalaikės neišspręstos problemos", - teigė T. Janeliūnas.

"Drąsa įgyvendinant energetinio saugumo projektus pasiteisins, jei nepavyks pasikviesti strateginio investuotojo, ir tada bus galima pažiūrėti, ar tokiu atveju Vyriausybė turi bent keletą alternatyvų. (...) Drąsa yra niekas - rezultatas yra viskas. Tikiuosi, kad per kitus metus bus galima matyti ne tik drąsius tikslus, bet ir rezultatus, kuriuos pavyks pasiekti", - sakė T. Janeliūnas.