DELFI pasiekė informacija, kad aukštas pasieniečių pareigūnas pasinaudodamas tarnybine padėtimi darbo metu su tarnybiniu automobiliu bei kitomis priemonėmis grobstė privačiam asmeniui priklausantį mišką. Taip pat buvo atsiųstos ir nuotraukos, kuriose užfiksuotas pasieniečių tarnybinis automobilis su priekaba medienos.

„Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės Šilgalių užkardos vadas majoras Ramūnas Maksvytis 2016 lapkričio mėnesį (darbai vyko apie savaitę laiko) naudodamas Šilgalių užkardos inventorių t.y: tarnybinę transporto priemonę, Šilgalių užkardai priklausančia priekaba, medžio pjovimo pjūklus, užkardos darbininką, darbo metu pjovė mišką esantį Pasienio ruožo ribose Panovių km. Supjautas malkas vežė savo mamai. Dalį supjautų malkų pardavė.

Miškas, kurį kirto Šilgalių užkardos vadas R. Maksvytis priklauso žmogui, kuris negyvena Lietuvoje ir galimai nežinojo apie jo pjaunamą mišką. Viskas buvo daroma nelegaliai, neturėjo jokių leidimų“, - rašoma į DELFI redakciją atsiųstame laiške.

Pradėtas tyrimas

DELFI informaciją apie įtartinas aplinkybes dar sausio 17-ą dieną perdavė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinei. Jos viešųjų ryšių vyresnioji specialistė Asta Šimkuvienė patvirtino, kad bus atliekamas tyrimas.

„Jūsų informaciją perdaviau vadovybei, Imuniteto poskyriui. Tam, kad būtų patikrinta informacija ir atsakyta į visus klausimus bus atliktas tarnybinis patikrinimas“, - komentavo A. Šimkuvienė.

Ji patvirtino, kad automobilis iš tiesų yra tarnybinis, taip pat ir priekaba, automobilis iš tiesų priklauso Šilgalių užkardai. Atstovė teigė, kad dar reikia išsiaiškinti įvykio aplinkybes ir kitus klausimus, galbūt pasieniečiai galėjo tiesiog tvarkyti miško kelią.

Buvo suimtas, dabar nušalintas nuo tarnybos

Pirmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas praneša, kad R. Maksvytį tos pačios rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pasieniečiai sulaikė sausio 25 d.

Pareigūnas įtariamas piktnaudžiavimu tarnyba ir vagyste. Po dviejų parų iš areštinės jis buvo paleistas ir nuo tarnybos nušalintas 3 mėnesiams.

Pranešama, kad šiame Pagėgių rinktinėje atliekamame ikiteisminiame tyrime R. Maksvytis nėra vienintelis įtariamasis, tačiau daugiau pareigūnų jame šiuo metu nėra.

R. Maksvytis: mes tik tvarkėme išvartas

Pats Pagėgių rinktinės Šilgalių užkardos vadas R. Maksvytis DELFI teigė, kad medienos nevogė, o tik tvarkė miško išvartas.

„Ten buvo vėjo išvartos ir mes tvarkėme patrulių taką. Ant tako buvo išversti medžiai ir buvo sutvarkyta ta vieta, ten niekas nieko nekirto“, - kalbėjo R. Maksvytis.

Paklaustas, kur nukeliavo mediena, jis teigė, kad atidavė ją bendruomenei: „Nuvežta buvo į Panovių bendruomenės centrą, seniūnaičio žinioje.“

Pasiniečių tarnybinis automobilis su mediena

Paklaustas, ar apie tokius tvarkymo darbus žinojo Miškų tarnyba, jis teigė, kad apie darbus buvo pranešta urėdijai: „Buvo suderinta su girininkija ir kadangi čia yra pasienio juosta, joje tvarkome mes.“

Miškų tarnyba: jeigu medieną pasisavina ne miško savininkas, tai jau yra vagystė

Teritoriją prižiūrintis Valstybinės miškų tarnybos Kauno teritorinio poskyrio vyriausiasis specialistas Algirdas Dičpinigaitis DELFI teigė, kad sausuolius medžius gali kirsti miško savininkas ir naudoti savo reikmėms, tačiau tokios medienos pasisavinimas iš svetimo miško yra vagystė.

„Iš pateiktų nuotraukų matyti kad priekaboje sukrautos malkos yra pagamintos iš sausuolių medžių. Leidimai miškui kirsti privačių miškų savininkams išduodami vadovaujantis LR Vyriausybės patvirtintais privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatais, pagal kuriuos atliekant valdoje sausuolių medžių ir vėjavartų kirtimą, pranešimą apie ketinimus kirsti mišką mūsų Tarnybos poskyriui pristatyti nebūtina, jeigu savininkas tokią medieną panaudoja savo reikmėms.

Jeigu tokią medieną pasisavina kiti asmenys, ne miško savininkas, tai jau yra vagystė, o ne administracinis teisės pažeidimas, kurį galėtume mes nagrinėti, čia jau Policijos kompetencijos byla, tačiau kad pradėti tyrimą turi būti gautas miško savininko pareiškimas. Šiai dienai Panovių km. ribose yra išduotas tik vienas leidimas sanitariniams kirtimams, bet čia vietovė patys Panoviai. Informaciją natūroje patikrinsime artimiausiu metu“, - komentavo A. Dičpinigaitis.

Girininkas: mes nesikišame į pasienio ruožą

Pareigūno teigimu, darbai miške buvo suderinti su girininkija. Šakių miškų urėdijos Baltkojų girininkijos girininkas Vidas Baranauskas teigė girdėjęs apie tvarkomą mišką, tačiau kadangi ten pasienio ruožas, urėdijos darbuotojai nesikiša į situaciją.

„Mes kalbėjome apie tai, bet ten, kur jis dirbo, ten yra pasienio miškas, jis yra ne valstybinis, ne privatus, jis yra pasienio žinioje. Kelią jie norėjo apsivalyti, kad galėtų pravažiuoti, mes neturime jokios teisės derinti, nes tai ne mūsų valdoma teritorija. Jie tvarko tiek, kad išeitų praeiti arba pravažiuoti“, - kalbėjo V. Baranauskas.

Paklaustas, ar urėdija žino, kur tokiu atveju turėtų būti panaudojama mediena, jis teigė tokių dalykų nekontroliuojantis: „Mes nekontroliuojame, kur mediena padedama, mes į tuos reikalus nesikišame, nes tai ne mūsų valdoma teritorija.“

Seniūnaitis medienos nematė, bendruomenė gavo, nes „jų žmogus dirba tarnyboje“

Pareigūnas teigė, kad medieną atidavė bendruomenei ir ji yra seniūnaičio žinioje. Šakių rajono savivaldybės puslapyje nurodyta, kad Panovių seniūnaitijos seniūnaitis yra Petras Petkūnas, tačiau jis DELFI teigė nieko apie medieną nežinantis ir apskritai dabar nedirbantis.

Panovių kaimo bendruomenės centro atstovas DELFI teigė, kad bendruomenė gavo kažkiek medienos, nes jų žmogus dirba toje tarnyboje.

„Kažkiek tai pasiekė, nes mūsų žmogus ten dirbo. Dabar negaliu pasakyti, kiek ten tos medienos buvo, nes ji nėra apdorota, dar tik ruošiama, ten tokie rankų storio medžiai. Kadangi mes turim kūrenamas patalpas, tai yra toks poreikis“, - kalbėjo bendruomenės atstovas.