Kaip BNS sakė aktyvi Tibeto kultūros propaguotoja, keliautoja ir rašytoja Jurga Ivanauskaitė, šią akciją organizavo neformali Tibeto laisvės rėmėjų grupė.
I.Staškevičius:
"Įmonės vadovybė apie akciją dar nieko nežino"
Pasak J.Ivanauskaitės, "VP Market" parduotuvės yra užverstos pigiomis Kinijoje pagamintomis prekėmis, kurios iš tikrųjų yra blogos kokybės, be to, šios šalies pramonėje pasitaiko vaikų ir belaisvių išnaudojimo atvejų.

"Gyvename demokratinėje visuomenėje, kurioje parduotuvės yra ne kokios nors citadelės, o visų mūsų", - teigė J.Ivanauskaitė, paklausta apie akcijos teisėtumą. Jos teigimu, panašias akcijas Tibeto rėmėjai organizuoja daugelyje Europos ir Azijos šalių.

"VP Market" tinklą valdančios bendrovės "Vilniaus prekyba" generalinis direktorius Ignas Staškevičius BNS sakė negalįs komentuoti Tibeto rėmėjų veiksmų, nes įmonės vadovybė apie akciją dar nieko nežino.

Tik Ingos vardu prisistačiusi viena iš akcijos organizatorių BNS korespondentui sakė, jog akcija prieš Tibeto okupaciją ir nekokybiškas prekes buvo suorganizuota "VP Market" prekybos centruose, nes jie yra patys didžiausi, be to juose daugiausia prekiaujama nekokybiškomis prekėmis.

"Tačiau akcija nėra nukreipta prieš pačius prekybos centrus - ji daugiau yra politinė", - sakė Tibeto rėmėja. Pasak jos, kitą mėnesį ruošiamasi suorganizuoti "daug platesnę akciją".

Tremtyje Indijoje veikianti Dalai Lamos vadovaujama Tibeto vyriausybė siekia savo šalies autonomijos, kurią prarado po Antrojo pasaulinio karo, Kinijai paskelbus Tibetą savo neatskiriama dalimi ir paskyrus savo administraciją.

Oficialusis Vilnius laiko Tibetą neatskiriama Kinijos dalimi, tačiau Lietuvoje veikia nevyriausybinės Tibeto nepriklausomybės rėmėjų organizacijos. o Lietuvos Seime - parlamentinių ryšių su Tibetu grupė.