Išdavė dukros žodžiai

Trisdešimt metų Kauno darželyje „Bitutė“ dirbančiai auklėtojai tėvai ir buvę darbuotojai meta rimtus kaltinimus. Viena mama pasakoja, kad iš dukros išgirdusi tai, kaip namie nėra kalbama.

„Sakė „aš tave papurtysiu“, „eik į kampą“, pradėjome klausti dukrytės, kas vyksta darželyje, tai ji sakė, kad per sprandą gavo“, – LNK žinioms pasakojo viena mama.

Ji susirūpino, kas gi vyksta minėtame darželyje.

„Pati stovėdama už durų išgirdau, kad buvo rėkiama „nulipk, nulipk, nulipk, nes tuoj gausi per pakaušį“, – pasakojo moteris.

Mama pasiskundė darželio vadovybei, tačiau jie esą nieko nesiėmė. Todėl neapsikentusi vaiko į šį darželį nebeleido.

„Atsimenu, kaip mano draugių du vaikai, kai jų ateidavo pasiimti, jie isteriškai verkdavo ir niekas nesuprasdavo, kodėl. Tai vaikai turbūt irgi siuntė savo signalą, negalėdami kalbėti“, – LNK žinioms pasakojo mama.

Ji sako, kad kilo įtarimų ir dėl alkoholio vartojimo darželyje.

„Esu girdėjusi ir esu užuodusi. Ne viena esu užuodusi. Su keliomis draugėmis ateidavome dukros pasiimti. Vieną kartą tai tikrai esu užuodusi“, – sakė mama.

Buvusios darbuotojos pasakojimas

Apie situaciją ir prabilo prieš 15 metų minėtame darželyje dirbusi darbuotoja.

„Ji eidavo su jais maudytis, vonioje, kuri būdavo vaikų tualete. Arba pririšdavo vaikus prie radiatoriaus tokia kaip virve iš chalato ištraukta. Tai vieną galą pririšdavo vaikui prie kojytės, kitą – prie radiatoriaus. Kad vaikas tiesiog nesimaišytų po kojomis“, – pasakojo buvusi darželio darbuotoja.

Buvusi darbuotojai taip pat pasakojo, kaip būdavo smurtaujama.

„Kokiu rankšluostuku per kaklą suduoda, arba per galvą. Bet ne su ranka, kad jokių mėlynių neliktų, aišku. O kadangi vaikai lopšelyje, tai kentėdavo labiausiai tie, kurie ir kalbėti nelabai gerai moka“, – pasakojo ji.

Esą vaikai net ir valgyti vaikai darželyje gaudavo mažiau, nei turėtų.

„Auklėtoja pasiima sau, savo vyrui rytojui į darbą įdėti. Ir jei vaisius vaikai gaudavo kartą per savaitę, tai būdavo, kad net ir negauna, auklėtojos išsidalina“, – kalbėjo buvusi darbuotoja.

Kauno lopšelis–darželis „Bitutė“

Auklėtoja kreipėsi į policiją

Kauno darželio–lopšelio „Bitutė“ vadovybė kalbėti su žurnalistais nepanoro, atsiuntė atsakymą raštu.

„Apie situaciją sužinojome tik iš socialinių tinklų. Raštiškų skundų dėl minėtos ikimokyklinio ugdymo mokytojos nesame gavę. Mokytoja dirba toliau, papeikimo skirti šiuo metu nėra pagrindo“, – LNK žinioms atsakė Kauno lopšelio–darželio „Bitutė“ direktorė Ritutė Širmulienė.

Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė sako, kad pasirodžiusiai informacijai dėl galimo smurto kalbėjo ir su direktore, dabar darželį lankančių vaikų tėvais.

„Iš 15 dalyvavo 11, visi tėveliai paneigė smurto apraiškas. Tikrai išsakė tokią nuomonę, kad auklėtoja yra gera, tvarkinga, dėmesinga“, – teigė O. Gucevičienė.

Auklėtoja dėl paviešintos informacijos kreipėsi į policiją.

„Vasario 24 dieną buvo gautas pareiškimas iš vienos ugdymo įstaigos darbuotojos dėl viešojoje erdvėje pasirodžiusios galimai žeidžiančios informacijos“, – LNK sakė Kauno policijos atstovė Dovilė Ežerinskienė.

Tyrimo ėmėsi ir vaiko teisių gynėjai.

„Nagrinėjame galimą vaiko teisių pažeidimą. Matome, kad yra būtinybė ir pačiame darželyje pasižiūrėti, kokia yra situacija, ištirti ją“, – sakė vaiko teisių gynėja.

Vaiko teisių specialistai kreipėsi į teisėsaugą.

Tai jau ne pirmas kartas, kai šis Kauno darželis atsiduria dėmesio centre. Prieš ketverius metus auklėtojos padėjėja buvo nuteista dėl to, kad dvimetį prigirdė raminamųjų vaistų, kad šis būtų ramesnis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: