„Žmonės santūrūs. Pirmą dieną nepajutome anketų su turtinėmis pretenzijomis antplūdžio“, - DELFI sakė „Litesko“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas.

Gyventojai specialiose anketose dažniausiai mini iš sprogusių radiatorių ištekėjusio vandens ir šalčio apgadintas grindis bei sienas, prarastus maisto produktus. Smulkesnių nuostolių, anot pašnekovo, jie nelinkę minėti.

N.Mikalajūnas teigė kol kas negalįs pasakyti nei kokią vidutinę žalą patyrė kiekviena šeima, nei kiek sieks bendri nuostoliai. „Mes kompensuosime bet kokią žalą - tiek dešimt litų, tiek tūkstančius. O bendrus nuostolius skaičiuoti dar anksti“, - pažymėjo jis.

Už žalos atlyginimą atsakingas „Vilniaus energijos" komercijos direktorius Rimantas Germanas Lietuvos radijui sakė, kad avarijos sukelti nuostoliai bus įvertinti per maždaug 3 savaites ir iškart bus kompensuojami.

Planuojama, kad dėl patirtų nuostolių į bendrovę kreipsis 3-4 tūkst. žmonių.

Bendrovė žada gyventojams kompensuoti visą turtinę ir neturtinę žalą, patirtą po centralizuoto šildymo sistemos avarijos. Žadama atlyginti nuostolius, patirtus iš šildymo sistemų ištekėjus vandeniui, dėl aptekėjusių sienų, sušalusių maisto atsargų, sugadintos buitinės ir kitos technikos, nušalusių vertingų augalų ir panašiai.

Taip pat ketinama kompensuoti ir už sveikatai patirtą žalą. Tam būtina pateikti gydytojų išrašytus receptus, skirtus vaistams, kuriais buvo gydomos po avarijos šalčio sukeltos ligos, ir čekiai iš vaistinių.

Be to, telšiškiai negaus sąskaitų už šildymą, karštą ir šaltą vandenį bei šilumos tiekimo sistemų priežiūrą už sausio mėnesį. Žadama padengti ir išlaidas už elektrą bei dujas, kurias telšiškiai sunaudojo būstų šildymui po avarijos. Ši iniciatyva, preliminariais skaičiavimais, „Litesko“ atsieis apie 2 mln. litų.

Specialiose anketose gyventojai prašomi apibūdinti patirtus nuostolius ir nurodyti galimą finansinę žalą. Šios anketos turi būti nusiųstos arba nuneštos į Žalų registravimo centrą, kurį "Litesko" įkūrė kartu su "Lietuvos draudimu".

Šis centras, N.Mikalajūno teigimu, dirbs tol, kol plauks gyventojų pretenzijos ir bus atlyginti visi nuostoliai. „Kompensacijų išmokėjimo greitis priklausys nuo gyventojų. Kuo greičiau jie pristatys anketas, tuo greičiau gaus kompensacijas“, - teigė jis.

Mieste taip pat dirba specialistų komanda, kuri padės fiksuoti gyventojų patirtus nuostolius. Pasak N.Mikalajūno, gyventojai patirtą žalą kol kas registruoja savarankiškai – jo žiniomis, iki pirmadienio 14 val. specialistai nebuvo nė karto iškviesti pas telšiškius.

DELFI primena, jog centralizuotas šilumos tiekimas didžiajai daliai Telšių sutriko sausio 20 dieną, trūkus vamzdžiui. Nors „Litesko" specialistai avarijos pasekmes žadėjo likviduoti tą patį vakarą, paskutinį namą šiluma pasiekė tik pirmadienį. Ilgiausiai be šilumos buvusiame bendrabutyje buvo pakeista visa šildymo sistema, nes dėl statybos broko po avarijos iš namo radiatorių buvo neįmanoma išleisti vandens.

Netrukus po avarijos atšalusiuose butuose pradėjo trūkinėti kanalizacijos vamzdžiai, dingti elektra, sproginėti radiatoriai, nuotekos užtvindė kambarius ir rūsius. Įjungus telšiškių įsigytus ar perduotus šildytuvus, kai kuriuose butuose išsilydė elektros laidai, įtampos neišlaikė elektros saugikliai.

Vyriausybė yra skyrusi 200 tūkst. litų šiluminės trasos avarijos padariniams Telšiuose likviduoti. Be to, buvo sudaryta tarpžinybinė komisija šio incidento sukeltoms problemoms tirti ir spręsti.