Prieš teismą stos Seimo kancleris Jonas Milerius, buvusi Seimo kanceliarijos Finansų departamento direktorė Danutė Petrauskienė ir jos pavaduotoja Dalė Špakauskienė, taip pat buvusi Seimo kasininkė Regina Petkelienė, kuri už iš Seimo kanceliarijos kasos iššvaistytus daugiau nei 441 tūkst. litų nuteista kalėti dvejus metus ir jau atlieka bausmę.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Vilma Vidugirienė BNS sakė, kad vasario pabaigoje teismui perduotoje byloje iš viso yra 11 įtariamųjų, jie yra Seimo kanceliarijos darbuotojai. Teismo posėdžiai kol kas dar nepaskirti.

"Byla išsiųsta dėl dokumento suklastojimo, tarnybos pareigų neatlikimo ir aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymas - pagal tris straipsnius. Kiekvienam įtarimai pareikšti pagal tai, kaip kvalifikuota jo veika", - BNS sakė prokurorė V.Vidugirienė.

R.Petkelienė bus teisiama dėl galimo dokumento suklastojimo, J.Milerius - dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo ir galimo dokumento suklastojimo, D.Petrauskienei įtarimai pareikšti dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo ir aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Nė vienas įtariamųjų nėra nušalintas nuo pareigų.

"Nebuvo pagrindo - viskas buvo susiję su kasa, kasos darbu, o kasos Seimo kanceliarijoje nuo 2009-ųjų nėra, viskas per banko sąskaitą. Po to įvykio nėra atsiskaitymo grynais", - sakė prokurorė.

Jos teigimu, ši byla susijusi su ankstesne byla dėl pinigų iššvaistymo, kurioje jau nuteista R.Petkelienė ir Olga Goluskaitė.

"Su tais įvykiais - su pinigų iššvaistymu iš Seimo kanceliarijos kasos ir būtent su tais įvykiais susijęs ir dokumento klastojimas, ir tarnybos pareigų neatlikimas, ir aplaidus buhalterinės apskaitos tvarkymas - būtent su Seimo kanceliarijos kasos veikla susiję visi inkriminuojami straipsniai", - sakė prokurorė V.Vidugirienė.

Šioje byloje civilinio ieškinio nėra.

Specialistai pateikė išvadas dėl buhalterinės apskaitos, savo išvadas tyrėjams taip pat pateikė ir kompiuterių specialistai, jos pateiktos byloje. Pagal šias išvadas kvalifikuotos ir įtariamųjų veikos.

Pats J.Milerius BNS yra sakęs, kad įtarimai jam pateikti dėl to, kad 2008 metų rugpjūčio 1 dieną dirbo komisijoje, kuriai buvo pavesta suskaičiuoti pinigus Seimo kasoje.

"Kasos grobstymas demaskuotas 2009 metais, o 2008 metais buvo eilinis kasininkės išėjimas atostogų. Tuometinis kancleris mane įtraukė į penkių žmonių grupę kasai perduoti naujai kasininkei. Mes trūkumo nematėme, o pagal tyrėjų manymą, tuo metu jau buvo trūkumas. Esame įtariami, kad pasirašėme neteisingus aktus", - yra sakęs Seimo kancleris.

Tuomet jis ėjo Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento direktoriaus pareigas.

"Mano manymu, to trūkumo tikrai nebuvo. Bet jie (tyrėjai - BNS), matyt, turi pagrindo manyti, kad buvo. Aš nežinau, kokiu pagrindu jie mano, kad trūkumas jau buvo", - sakė J. Milerius.

Jis tvirtino Seimo kasoje buvusių pinigų pats neskaičiavęs, pasitikėjęs pavaduojančia kasininke.

"Skaičiavo žmogus, kuris perėmė kasą. Aš tų pinigų neskaičiavau, aš tikėjau ta, kuri priima kasą. Pasirašiau po to, kai jos buvo parašas padėtas", - BNS sakė jis.

Anksčiau J. Milerius byloje apklaustas kaip liudytojas, o sausį tapo įtariamuoju. Kodėl pasikeitė jo statusas, kancleris sakė nežinąs.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo Seimo kanceliarijoje pradėtas po to, kai 2009 metų liepą Seimo kanceliarijos kasoje pasigesta per 440 tūkst. litų.

Byloje užfiksuota, kad pinigai iš kasos buvo skolinami vėliausiai nuo 2008 metų sausio.

Iš pradžių įtarimai dėl galimo aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo ir tarnybos pareigų neatlikimo buvo sulaukusios tik buvusios Seimo kanceliarijos Finansų departamento direktorė D. Petrauskienė ir jos pavaduotoja D.Špakauskienė. Vėliau įtarimai pareikšti ir kitiems Seimo kanceliarijos darbuotojams.

Dėl dingusių pinigų yra nuteistos buvusi Seimo kasininkė R.Petkelienė ir buvusi Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė O.Goluskaitė. Joms skirta po dvejus metus laisvės atėmimo. Paaiškėjo, kad R.Petkelienė skolino O.Goluskaitei pinigus iš Seimo kasos, o ši juos teigia pralošusi kazino.

R.Petkelienė taip pat teigė, kad dalis pinigų skolinta Seimo kanceliarijos darbuotojams, parlamentarams.

Pernai gruodžio 13 dieną Lietuvos apeliacinis teismas atmetė abiejų nuteistų moterų skundus. Po šios nutarties nuosprendis joms įsiteisėjo.