„Ši diena teismams yra be galo sunki ir sudėtinga. Tokioje situacijoje nelabai komentarų gali būti. Tai labai skaudžiai paliečia teisėjų bendruomenę“, - sakė Lietuvos teisėjų tarybos ir Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Algimantas Valantinas.

Jis taip pat kreipėsi į teisėjų bendruomenę, kad jie ir toliau atsakingai atliktų savo pareigas.

Teismo pirmininkas nebuvo linkęs spekuliuoti nuomonėmis, ar nebuvo įmanoma nujausti apie galimas korupcijas apraiškas teisėjų bendruomenėje.

„Aš norėčiau, kad suprastumėte, ką daro teisėjas. Teisėjas niekada nesivadovauja nuojautomis“, - sakė A. Valantinas.

Pasak jo, sulaikyti teisėjai toliau bylų nagrinėti negalės, tai daryti bus pavesta kitiems teisėjams.

Teisėjų tarybos pirmininko teigimu, šiuo metu yra pakankamai saugiklių, kurie užkirstų kelią korupcijos apraiškoms. Jis paaiškino, kad teisėjas negali pasirinkti bylos, teisėjo atrankos kriterijai ir vertinimo kriterijai yra griežti. Ta situacija, kuri skamba žiniasklaidoje, pasak jo, yra "vakar dienos situacija".

Priimant sprendimą dėl Vijūnėlės dvaro nedalyvaus

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas Rimvydas Norkus teigė asmeniškai skaudžiai išgyvenąs šią situaciją.
Jis patikino, kad sulaikytas LAT teisėjas Egidijus Laužikas nagrinėjo išimtinai civilines bylas.

Kalbėdamas apie per spaudos konferenciją Generalinėje prokuratūroje paminėtą bylą, susijusią su ikiteisminiu tyrimu dėl Vijūnėlės dvaro, jis teigė, kad E. Laužikas 2017 m., kada buvo priimtas sprendimas griauti tą dvarą, bylos nagrinėjime nedalyvavo.

Pasak jo, šiuo metu yra teismą pasiekusi kita byla, susijusi su tuo pačiu aspektu - ar nereikėtų keisti vykdymo tvarką. Žemesnių instancijų teismai yra pasisakę, kad tvarka neturi būti keičiama.

LAT teismo posėdis tuo klausimu vyks kovo 13 d. Pasak R. Norkaus, teisėjas E. Laužikas nėra paskirtas nagrinėti tos bylos.

Sulaikyti 8 teisėjai, 5 advokatai

Kaip rašė DELFI, Lietuvoje – dar neregėtas korupcijos skandalas: net aštuoni teisėjai įtariami kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu. Prezidentūra praneša, kad nusikaltimais įtariami trys Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus m. apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Generalinė prokuratūra pranešė, kad šiandien anksti ryte taip pat buvo sulaikyti asmenys, suinteresuoti atitinkamais teismų sprendimais bei asmenys, įtariami papirkimu, tarpininkavimu paperkant ir kitomis nusikalstamomis veikomis. Tarp jų - 5 praktikuojantys advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys, Klaipėdoje praktikuojantis Marius Navickas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo padėjėjas, teisininkai bei kiti asmenys. Iš viso šiandien sulaikyti 26 asmenys.

Sulaikytieji įtariami padarę apysunkius ir sunkius nusikaltimus bendrininkaujant ir veikiant organizuotose grupėse. Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. eurų.

Kaip teigė Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Žydrūnas Bartkus, bylos yra labai įvairios - administracinės, civilinės, baudžiamosios.

„Tai – ir bylos dėl rimtų, žiaurių organizuoto nusikalstamumo grupių padarytų nusikaltimų, dėl kardomųjų priemonių skyrimo, dėl paleidimo iš įkalinimo įstaigų.

Taip pat įdomu tai, kad buvo ir bylų, kuriose buvo korupciniu būdu sprendžiamas bylos likimas, kai byla pati yra dėl korupcijos. (…) Taip pat buvo bylų, kurios sukėlė didelį rezonansą visuomenėje, galiu paminėti Vijūnėlės dvaro bylą, kur lyg ir priimtas sprendimas, kad dvaras turi būti nugriautas, bet žinome, kad dvaras iki šiol stovi, ir nematomoje gyvenimo pusėje vyksta korupciniai susitarimai, kad sprendimas būtų pakeistas“, – sakė Ž. Bartkus.

Teisėsauga prašys panaikinti Druskininkų mero neliečiamybę dėl „Vijūnėlės dvaro“ bylos.