Ar tokiam teismo sprendimui turėjo įtakos prieš keletą dienų iki teismo posėdžio, kuriame išnagrinėta ši byla, priimtas Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų panaikinimo – neaišku. Teismo sprendimo motyvai, iki įsiteisės teismo sprendimas, prieinami tik proceso šalims.
Generalinės prokuratūros, gynusios viešąjį interesą, ieškinys pirmadienį atmestas pirmos instancijos – Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Teismas priteisė Generalinę prokuratūrą sumokėti bylinėjimosi išlaidas atsakovams: dabartiniam pastato savininkui Žilvinui Poviloniui – 1000 eurų bylinėjimosi išlaidų, Druskininkų savivaldybei – 72 eurus bylinėjimosi išlaidų.

Teismo sprendimą per 30 dienų proceso šalys gali apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Gynė viešąjį interesą

Generalinė prokuratūra, gindama viešąjį interesą, kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą, prašydama panaikinti 2011 m. spalio 4 d. Druskininkų savivaldybės patvirtintą teritorijos, esančios Turistų g. 13, Druskininkų mieste, detalųjį planą, panaikinti Nacionalinės žemės tarnybos Druskininkų skyriaus leidimą valstybinei žemės nuomai, leidimą pakeisti valstybinės žemės, taip pat – panaikinti statybų sąlygas ir leidimus, išduotus gyvenamojo namo, pastatyto adresu Turistų g. 13, Druskininkuose, buvusiems ir esamiems savininkams – Alytaus miesto gyventojui, vienos saugos firmos apsaugininkui Romui Baranauskui ir kauniečiams sutuoktiniams, verslininkui Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Į teismą Generalinė prokuratūra kreipėsi po to, kai 2013 metais Druskininkų centre, kurortinėje zonoje, sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, pradėjo dygti beveik 600 kv. metrų gyvenamasis namas, vietinių pramintas Vijūnėlės dvaru. Tam reikalingus sprendinius ir teisės aktus priėmė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai.

„Druskininkų savivaldybė 2011 metais patvirtino detalųjį planą, kuriuo sujungė buvusio rekreacinio pastato – valčių nuomos punkto, rekreacinės paskirties žemės sklypą su Vijūnėlės parko teritorijos sklypu, kartu pakeisdama pastato žemės naudojimo paskirtį iš rekreacinės į gyvenamąją”, - DELFI sakė viešojo intereso ieškinį teisme palaikanti Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Deimantė Nikitinienė.

Pagrindinis motyvas – prokurorai pavėlavo

Pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Diana Jankienė, priėmusi atsakovams palankų sprendimą, pagrindiniu motyvu, lėmusiu bylos baigtį, įvardijo tai, kad Generalinė prokuratūra praleido kreipimosi į teismą terminus.

Antruoju motyvu įvardinta tai, esą detaliojo plano priėmimo aplinkybes sąlygoję sprendiniai atitiko teisės aktus ir buvo galiojantys.

Praėjusią savaitę kilo skandalas, kai DELFI paskelbė, kad likus vos penkioms dienoms iki teismo posėdžio, kuriame išnagrinėta ši byla, Vyriausybė skubos tvarka priėmė Vyriausybės nutarimą, kuriuo panaikino kurortines zonas. Ar minėtas nutarimas teismo buvo vertinamas priimant sprendimą byloje – neaišku.

DELFI primena, kad iš pradžių klausimą dėl viešo intereso gynimo svarstė Kauno apygardos prokuratūra, tačiau ši neįžvelgė nei reikalo, nei būtinybės eiti į teismą dėl Druskininkų vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų teisėtumo.

Tuo metu Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), tyrusiai galimus pažeidimus, vadovavo dabartinis Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriato vadovas Žimantas Pacevičius. Jo vadovaujamos tarnybos Kauno valdybos operatvyninkai rinko įrodymus apie galimą viešojo intereso pažeidimą Druskininkuose, Vijūnėlės dvaro statybose.

Tačiau STT Kauno valdybos operatyvininkų surinkti įrodymai Kauno apygardos prokurorų neįtikino kreiptis į teismą.

Situacija pasikeitė, kai STT vadovavęs Ž.Pacevičius išėjo iš tarnybos ir jį pakeitė Saulius Urbonavičius. Tuomet tyrimas dėl Druskininkų Vijūnėlės dvaro statybų buvo atnaujintas ir į teismą viešo intereso gynimo kreipėsi Generalinė prokuratūra.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad buvęs STT vadovas Ž.Pacevičius dar tarnybos STT metu, o ir vėliau – būdamas vidaus reikalų viceministru, Druskininkuose nemokamai nakvodavo ir maudydavosi Druskininkų savivaldybei priklausančiame Druskininkų poilsio ir sveikatinimo centre „Aqua“.

Praėjusią savaitę taip pat paaiškėjo, kad iš pareigų traukiasi STT Kauno valdybos viršininkas Darius Amšiejus.