Skundus teismui parašė buvę Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis, generalinis konsulas Sankt Peterburge Gintaras Ronkaitis, vicekonsulas Sankt Peterburge Darius Ryliškis, ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius ir antrasis sekretorius Ričardas Ramoška.

Visi jie prašo teismo panaikinti užsienio reikalų ministro Antano Valionio įsakymą dėl jų atleidimo iš darbo liepą savo noru.

Pirmąjį teismas pradėjo nagrinėti D.Ryliškio skundą. Po neilgai trukusio nagrinėjimo posėdis šioje byloje buvo atidėtas iki spalio 20 dienos, kadangi teismas iš Valstybės saugumo departamento nusprendė pareikalauti operatyvinės tyrimo medžiagos, telefoninių pokalbių įrašų.

D.Ryliškis teismo prašo grąžinti jį į darbą ir priteisti 18 tūkst. litų piniginę kompensaciją už visą "priverstinės pravaikštos" laikotarpį.

Buvęs diplomatas teigia, kad prieš jį buvo naudojamas psichologinis spaudimas, siekiant išgauti atsistatydinimo pareiškimą.

"Pasakė: neatsistatydinsi - išeisi su antrankiais", - žurnalistams sakė D.Ryliškis, pasakodamas apie jo ir ministro A.Valionio pokalbį.

Pasak pareiškėjo, jam buvo duotas paklausyti jo pokalbio su vienu asmeniu fragmentas. Šis pokalbis buvo nurodytas kaip argumentas, kad D.Ryliškis privalo palikti tarnybą.

Pareiškėjas aiškino, kad tai buvo asmenis pokalbis su pažįstamu, apie vizas kalbama nebuvo.

"Aš nedirbau su vizomis, aš buvau atsakingas už pilietybės klausimus", - aiškino jis.

Tuo tarpu URM atstovavęs advokatas Virgilijus Kaupas sako, kad D.Ryliškis nutyli svarbią aplinkybę - pareiškėjas nepasinaudojo galimybe atsiimti atsistatydinimo prašymą.

Atsistatydinimo prašymus ministras A.Valionis priėmė liepos 24 dieną.

"Atleidimo diena - po savaitės, liepos 31 diena. Jis (D.Ryliškis - BNS) turėjo teisę per tą laiką atsiimti savo pareiškimą. Tuomet ministras būtų privalėjęs atšaukti įsakymą", - sakė advokatas. Jo teigimu, URM atleidimo reglamentuojančios tvarkos nepažeidė, o priekaištų pareiškimas nėra psichologinis spaudimas.

L.Valentukevičius teismo prašė sustabdyti bylą ir kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad jis išaiškintų, ar Valstybės paslapčių įstatymas atitinka Konstituciją. Šį prašymą teismas atmetė.

Tačiau vėliau teismas patenkino prašymą nagrinėti bylą už uždarų durų.

Iš viso septyni konsulai liepą buvo atstatydinti iš Lietuvos diplomatinės tarnybos dėl, kaip skelbė URM vadovai, neteisėtai imto atlygio už lietuviškas vizas iš Rusijos ir Baltarusijos turizmo firmų.