Tokias sankcijas politikui pritaikė Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas. DELFI duomenimis, tai pirmas kartas, kai teismas nusikalstama veika įtariamam politikui uždraudė dalyvauti miesto tarybos posėdžiuose.

Teismo apribojimai G. Kazakui taikomi nuo antradienio, tačiau teismo nutartis įtariamajam buvo įteikta tik trečiadienį. Ar „tvarkietis" laikysis tvarkos, kontroliuos prokurorai ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Draudimas dalyvauti Vilniaus miesto savivaldybės komisijų ir komitetų veikloje bei miesto tarybos posėdžiuose G. Kazakui pritaikytas trims mėnesiams – iki rugpjūčio 27-osios. Tokias sankcijas politikui ikiteisminio tyrimo teisėjo Valdo Petraičio paprašė korupcijos skandalą Vilniaus miesto savivaldybėje tirianti Vilniaus apygardos prokuratūra.

Teismo nutartį G. Kazakas dar galės apskųsti aukštesnės instancijos teismui, tačiau kol ji dar nepanaikinta, teismas draudimus nurodė vykdyti skubiai.

Baiminamasi, kad praėjusį penktadienį į laisvę paleistas politikas gali paveikti liudytojus, sunaikinti įvairius bylai reikšmingus dokumentus.

Į laisvę G. Kazakas buvo paleistas, nes teismas nusprendė nepratęsti jam kardomojo kalinimo. Politikui nurodyta tris kartus per savaitę registruotis policijoje bei uždrausta išvykti iš namų ilgesniam kaip septynių dienų laikotarpiui be pareigūnų žinios.

DELFI primena, kad G. Kazakas įtariamas bandęs papirkti ir kartą papirkęs konservatorių V. Urbonavičių.

G. Kazakas per V. Urbonavičių bandė paveikti privatizavimo komisijos narę Birutę Galinienę dėl sprendimo, susijusio su „Rubicon group" valdoma bendrove „Lazdynų būstas" priėmimo. Už palankų sprendimą konservatoriui buvo pažadėtas 10 tūkst. litų kyšis, tačiau greičiausiai jis nebuvo sumokėtas.

Be to, kyšis buvo žadamas ir už tai, kad V. Urbonavičius paveiktų B. Galinienę sprendžiant bendrovės „Corpmanagement" prašymą dėl daugiau kaip dviejų milijonų litų mokėjimo atleidimo.

Partijos „Tvarka ir teisingumas" narys G. Kazakas V. Urbonavičiui balandžio 22-iąją viename butų Kalvarijų gatvėje yra davęs 50 tūkst. litų už tai, kad šis pereitų į G. Kazako kuriamą nepriklausomą frakciją. Be to, konservatoriui buvo siūlomas ir vicemero postas ir 150 tūkst. Lt kyšis.

G. Kazakas įtariamas V. Urbonavičiui kyšį siūlęs tris kartus. Su juo tarybos narys derybas pradėjo dar praėjusių metų rugsėjo pabaigoje.

Kyšininkavimo byloje įtarimus prokurorai yra pareiškę ir sostinės vicemerui Evaldui Lementauskui. Jam praėjusį pirmadienį teismas skyrė suėmimą mėnesiui, tačiau šią nutartį politikas apskundė.

Įtarimus dėl bandymo papirkti V. Urbonavičių prokurorai yra pareiškę ir buvusiam Seimo nariui Audriui Butkevičiui. Jis taip pat nušalintas nuo veiklos komisijose ir komitetuose, tačiau jam leista dalyvauti miesto tarybos posėdžiuose.