Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gegužės 24 dieną patenkino „Judex“ skundą ir grąžino bylos nagrinėjimą Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT), kuris balandžio pradžioje buvo nusprendęs nutraukti ginčo nagrinėjimą, nes nebeliko ginčo objekto - skundžiamas VMVT nutarimas jau nebegaliojo.

„Teisėjų kolegija nesutinka su pirmosios instancijos teismo išvada, kad VMVT sprendimo teisėtumo ir pagrįstumo vertinimas tėra fakto konstatavimas ir nagrinėjant bylą iš esmės nebūtų ginamos materialinės pareiškėjo („Judex“ - BNS) teisės ir teisėti interesai“, - rašoma LVAT nutartyje.

„Judex“ teismo prašo pripažinti neteisėtu pernai rugpjūtį VMVT priimtą sprendimą laikinai stabdyti įmonės cecho Kaune veiklą.

Bendrovės mėsos perdirbimo cecho veiklą VMVT sustabdė pernai rugpjūčio pradžioje, išnagrinėjusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją bei pačios tarnybos patikrinimo akto medžiagą. Tuomet šaldytuose produktuose rasta patogeninių bakterijų Salmonella ir Escherichia coli. Cecho veiklą leista atnaujinti beveik po mėnesio - rugpjūčio pabaigoje.

STT įtaria, kad „Judex“ per Seimo narį „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Šiame tyrime jos buvusiam vadovui Jonui Miliui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba. Teisėsauga taip pat įtaria, kad tarnyba ar jai pavaldžios įstaigos galėjo gauti informacijos iš Rusijos apie „Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją, tačiau šį faktą nuslėpė ir nesiėmė veiksmų.