Šiame posėdyje ir toliau turėtų būti tęsiama kaltinamųjų apklausa.

Vasario viduryje vykusiame pirmajame posėdyje abu kaltinamieji – V. Bavėjanas ir jo vaikystės draugas Valys Venslovas – sutiko duoti parodymus ir savo kaltės nepripažino.

Teismo atstovas Vytautas Jončas BNS informavo, kad abu vyrai davė parodymus apie epizodus, dėl kurių yra kaltinami, tačiau neatsakinėjo į klausimus apie kriminalinės žvalgybos metu užfiksuotus pokalbius. Tai jie turėtų padaryti teisme perklausius visus įrašus.

Generalinė prokuratūra pernai lapkričio pradžioje pranešė apie baigtą ikiteisminį tyrimą šioje byloje, ją nagrinėti Šiaulių teismui paskyrė Lietuvos apeliacinis teismas.

Prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu šioje byloje taip pat kaltinamas V. Bavėjano vaikystės draugas V. Venslovas.

Bylos duomenimis, tuometinis Apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas 2015–2016 metais susitikinėjo ir kitaip bendravo su savo vaikystės draugu, savivaldybės įmonėje „Kauno vandenys“ dirbusiu V. Venslovu, kuris tuo metu buvo teisiamas Kauno apygardos teisme dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kitų nusikaltimų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdyto ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad V. Venslovas ir V. Bavėjanas galėjo ne kartą tartis, planuoti ir derinti, kaip galėtų pasiūlyti, pažadėti, susitarti duoti ir vėliau duoti 10 tūkst. eurų kyšį Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui, kad šis neteisėtai paveiktų V. Venslovo bylą nagrinėjusį teisėją Algerdą Urbšį dėl švelnesnės bausmės skyrimo.

Nors šio tikslo bendrininkams pasiekti ir nepavyko, nes Kauno teismas V. Venslovą nuteisė lygtine trejų metų laisvės atėmimo bausme ir skyrė beveik 38 tūkst. eurų baudą, ši byla buvo perduota nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui. STT teigimu, abu kaltinamieji tuomet siekė, kad byla būtų skirta nagrinėti tokiam teisėjui, kurį V. Bavėjanas galėjo tikėtis paveikti.

Pernai gruodį Apeliacinis teismas baigė nagrinėti V. Venslovo bylą ir pripažino jį kaltu dėl 10 iš 14 jam inkriminuotų veikų bei sumažino jam skirtą baudą iki 30 tūkst. eurų.

Tai yra dešimtoji iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis atskirta byla, ir pirmoji, kurioje kaltinimai pateikti vienam iš buvusių teisėjų.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų. Tiriama daugiau nei 110 nusikaltimų.

V. Bavėjanas iš pareigų atleistas 2019-ųjų rudenį, kai teisėsauga pateikė jam įtarimus korupcija.

Sprendimą dėl atleidimo V. Bavėjanas yra apskundęs, Vilniaus apygardos teismas jo ieškinį pernai atmetė, tačiau buvęs teisėjas pateikė ir apeliacinį skundą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)