Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

"Išnagrinėjęs komisijos prašymą, susipažinęs ir įvertinęs rašytinę medžiagą, laidos "Žmogus ir įstatymas" vaizdo įrašus, teismas konstatavo, kad komisijos nustatytos aplinkybės atitinka Lietuvos Respublikos Visuomenės informavimo įstatymo nuostatas ir tenkino komisijos prašymą, sankcionavo spalio 9 dienos sprendimą", - BNS sakė S.Jacinevičienė-Baltaduonė.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija parengė medžiagą ir penktadienį kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą dėl PBK.

Komisija trečiadienį nusprendė įpareigoti Lietuvos jurisdikcijai priklausančius retransliuotojus laikinai, trims mėnesiams, sustabdyti PBK programą sudarančių ne Europos Sąjungos šalių laidų retransliavimą Lietuvoje. Teismo buvo prašoma sankcionuoti šį komisijos sprendimą.

Teismas šį prašymą sankcionavo.

Radijo ir televizijos komisija sprendimą priėmė po to, kai per rusišką Pirmąjį Baltijos kanalą buvo parodyta melaginga propagandinė laida apie Sausio 13-ąją.

Anot komisijos, laidoje buvo paskleista neapykantą kurstanti ir tikrovės neatitinkanti informacija, tyčiojamasi iš Lietuvos žmonių ir niekinamas kovotojų už Lietuvos laisvę atminimas.

Melagingi faktai apie 1991 metų sausį įvykdytą sovietų agresiją paskelbti spalio 4 dienos propagandinėje laidoje "Žmogus ir įstatymas". Laidoje buvo interviu su Vilniaus televizijos bokštą šturmavusios grupės "Alfa" tuometiniu vadu Michailu Golovatovu ir kitais pašnekovais, kurie neigė buvus kariškių ataką.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei šturmuojant televizijos bokštą žuvo 13 Lietuvos laisvės gynėjų, tarp jų viena mergina - Loreta Asanavičiūtė, kuri pateko po tanko vikšrais ir mirė ligoninėje. Į medicinos įstaigas kreipėsi 580 nukentėjusiųjų.

Po minėtos laidos vienas iš kabelinės televizijos operatorių "Cgates" sustabdė Pirmojo Baltijos kanalo retransliavimą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pabrėžė, kad "žiniasklaidos laisvės negalima sieti su tikslingomis pastangomis menkinti žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimą bei neigti tautos istorinę atmintį".

Kabelinės televizijos turėtų sustabdyti PBK transliacijas?

Teismui pirmadienį trims mėnesiams sustabdžius kai kurių rusų kalba transliuojančio Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) dalies programų retransliavimą Lietuvoje, šalies kabelinės televizijos asociacijos vadovė mano, jog dauguma šių televizijų operatorių tiesiog išjungs kanalo retransliavimą, nes įgyvendinti teismo sprendimą bus sunku.

"Komisijos sprendimas buvo priimtas trečiadienį ir visi operatoriai susidėliojo savo planus ateičiai. Aš manau, kad didžiosios kabelinės, kurios pajėgs techniškai tai įgyvendinti, tai jos turbūt tą ir padarys, o tos, kurios negalės to padaryti, tiesiog išjungs patį kanalą. Nelabai įsivaizduoju, kaip operatoriai galėtų sekti, kuri programa yra rusiška, o kuri yra Europos Sąjungos šalyje pagaminta. Tai yra labai didelis papildomas darbas, reikia turėti tinklelius, žinoti, kas yra gamintojai", - BNS sakė asociacijos prezidentė Vaiva Žukienė.

"Manau, kad dauguma tiesiog pasirinks išjungti kanalą. Mažesni, manau, tikrai nesivargins ir išjungs tą kanalą. Mes šiandien paklausėme operatorių, ką jie darys", - pridūrė ji.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Edmundas Vaitekūnas BNS sakė, jog komisija laukia oficialaus teismo sprendimo.

"Informuosime kabelinių televizijų operatorius, kad tą nutarimą reikia įgyvendinti. Po to svarstysime, žinoma, labai svarbu, kokius sprendimus priims mūsų kolegos Latvijoje. Kiek žinau, jie svarstė tą situaciją, kadangi jie yra išdavę licenciją", - BNS sakė E.Vaitekūnas.

Anto jo, kabelinių televizijų operatoriai nuo antradienio privalės apriboti PBK retransliavimą.

"Tai jau nuo rytojaus privalo", - BNS sakė jis, paklaustas, kada operatoriai turės nutraukti rusiškų programų retransliavimą.

Kol kas tik kabelinė televizija "Cgates" yra sustabdžiusi PBK retransliavimą.

Teismo sprendimu per kanalą negalės būti rodomos Rusijoje ir kitose ne Europos Sąjungos (ES) šalyse sukurtos laidos. Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Tuo metu Pirmasis Baltijos kanalas penktadienį pareiškė, jog kanalo transliacijų išjungimą be atitinkamo teismo sprendimo traktuoja kaip neteisėtą.

Praėjusį penktadienį atsistatydino Pirmąjį Baltijos kanalą valdančio holdingo vadovė Lietuvoje Jolanta Butkevičienė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1525)