VAAT priėmė nagrinėti laikinojo generalinio prokuroro R. Petrausko ir Kauno miesto tarybos nario S. Buškevičiaus prašymus panaikinti įsakymus leisti organizuoti Vilniuje eitynes bei laikinai sustabdė leidimo organizuoti renginį galiojimą.

Nors renginys buvo suplanuotas gegužės 8 d., anot VAAT atstovės spaudai Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės, kol kas nežinoma, kada prasidės abiejų skundų, sujungtų į vieną, nagrinėjimas. „Pagal Teismų įstatymą, yra nustatytas terminas, per kurį reikia pasiruošti nagrinėjimui. gauti atsiliepimus, dokumentus, paskirti teisėją ir nustatyti pirmojo posėdžio datą. Tam yra skirtas mėnuo, bylai išnagrinėti – du mėnesiai“, – DELFI sakė ji.

S. Jacinevičienė-Baltaduonė pripažino, jog teorinė galimybė renginiui įvykti yra – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas gali panaikinti VAAT nutartį. Skundas jam turi būti paduotas per septynias dienas.

„Tikrai skųsime nutartį, jau ruošiame dokumentus“, – trečiadienį DELFI sakė vienas iš eitynių organizatorių Vytautas Valentinavičius. Jis patikino, kad organizatoriai nepažeis įstatymų, tačiau kol kas „dedamos visos pastangos, kad eitynės įvyktų“.

Prezidentė stebisi institucijų nesusikalbėjimu

Tuo tarpu prezidentę Dalią Grybauskaitę skirtingi atsakingų institucijų vertinimai dėl galimų grėsmių per planuojamas seksualinių mažumų eitynes Vilniuje nustebino, trečiadienį sakė jos atstovas spaudai Linas Balsys.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad Konstitucija garantuoja piliečių teisę į taikius susirinkimus.

„Prezidentei kelia nuostabą nesusikalbėjimas tarp atsakingų žinybų, kurios turi kartu įvertinti grėsmes. Nuostabą kelia tai, kad policija teigia, jog yra pasirengusi užtikrinti saugumą, o laikinasis generalinis prokuroras mato grėsmes", - BNS trečiadienį sakė prezidentės atstovas spaudai L. Balsys.

„Už viešąją tvarką atsakingos žinybos, visų pirma policija, privalo užtikrinti, kad būtų išlaikyta rimtis ir nebūtų susidūrimų. Konstitucija garantuoja teisę į taikius susirinkimus. Jeigu piliečių grupės ar organizacijos neuždraustos įstatymu, jos turi teisę reikšti savo nuomonę", - prezidentės poziciją perdavė L. Balsys.

Argumentas vienas – viešosios tvarkos užtikrinimas

R. Petrauskas į VAAT kreipėsi pirmadienį, prašydamas laikinai sustabdyti sostinės savivaldybės leidimą šį šeštadienį organizuoti homoseksualų eitynes „Už lygybę“. „Argumentas vienas – viešosios tvarkos užtikrinimas. (...) Tuo atveju, kai gresia pavojus žmonių sveikatai, visuomenės saugumui, toks leidimas turėtų būti neišduodamas“, – antradienį žurnalistams teigė pareigūnas.

Jis sakė į teismą kreipęsis, kai gavo oficialios konfidencialios informacijos iš operatyvinių tarnybų. „Reikia pasverti – ar taikios eitynės, ar viešoji rimtis ir žmonių sveikata. Taip, gal ir galima ten aptverti teritoriją, saugoti, kad niekas prie jos neprieitų, tačiau visų pirma į tą teritoriją kažkas turi patekti ir iš jos turi išeiti“, – kalbėjo laikinasis generalinis prokuroras. Jis retoriškai klausė, kas bus kaltas, jei kažkas nukentės ar bus aukų, nors ir pripažino teisę į taikias eitynes – kadangi esame Europos dalis, esą turime sutikti, kad tokie renginiai anksčiau ar vėliau vyks.

Anot R. Petrausko, Lietuva atrodo homofobiška, „tačiau kaip mes atrodysime, jeigu bus parodyti reportažai, kuriuose smurtas ar dar kažkokie reiškiniai?“

Savo kreipimąsi į VAAT jis motyvavo siekiu apginti viešąjį interesą. Laikinasis GP vadovas paprašė panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus sausio 26 d., vasario 20 d. ir balandžio 23 d. įsakymus, kuriais leista gegužės 8 d. organizuoti eitynes. GP esą turi duomenų, kad prieš renginį ketina protestuoti ir įvairaus pobūdžio provokacijas organizuoja radikalių bei destruktyviai nusiteikusių grupių nariai. „Yra pagrindo manyti, kad valstybė negalės tinkamai įvykdyti pareigos susirinkimo dalyviams suteikti tinkamos apsaugos dėl suderintos susirinkimo vietos Vilniaus miesto gatvėse“, – nurodė pareigūnas. Minėtos aplinkybės esą išaiškėjo jau išdavus leidimą.

VAAT gavo ir Kauno miesto tarybos nario Stanislovo Buškevičiaus prašymą panaikinti savivaldybės administracijos direktoriaus balandžio 23 d. įsakymą. Anot pareiškėjo, leidus įvykti eitynėms, „būtų užgautos visoms Lietuvos šeimoms brangios vertybės – dora, ištikimybė, vaisingumas, žmogiškasis orumas“.

Tarybos narys mano, kad homoseksualaus gyvenimo būdo, kaip valstybei priimtinos gyvenimo normos propagavimas, prieštarauja vertybinėms šalies gyventojų daugumos nuostatoms. Gegužės 8 d. numatytomis surengti eitynėmis esą gali būti pažeista dorovė bei kitų asmenų teisės ir laisvės.

Balandžio pradžioje GP buvo atmetusi grupės Seimo narių prašymo „apginti viešąjį interesą“ – užkirsti kelią homoseksualų eitynėms „Už lygybę“.

Apskundė laikinąjį generalinį prokurorą

Savo ruožtu eitynių „Už lygybę“ organizatoriai apskundė GP jos pačios laikinąjį vadovą. Šios institucijos paprašyta pradėti ikiteisminį tyrimą dėl R. Petrausko padarytų „nusikalstamų veikų ir neteisėtų veiksmų“. Mat pareigūnas esą siekia daryti įtaką eitynių organizatorių – Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininko Vladimiro Simonko, Eduardo Platovo ir Vytauto Valentinavičiaus – valiai bei laisvam apsisprendimui, kad šie atsisakytų įgyvendinti savo teises dėl taikaus susirinkimo organizavimo ir dalyvavimo jame.

Kaip teigiama skunde, laikinasis generalinis prokuroras „daro neteisėtą poveikį ir spaudimą“, „piktnaudžiauja savo tarnybine padėtimi“, be to, nenurodo konkrečių viešojo intereso pažeidimų.