„Medininkų byla rizikuoja likti Lietuvos teisės gūdžiausiu atveju. O gal – ir Europos“, – kaltinamajam antrino advokatas Arūnas Marcinkevičius.

Kategorišką poziciją, kad K. Michailovas nedalyvavo Medininkų žudynėse, o byloje nėra surinkta „bent spėjamų duomenų“ apie kaltinamojo kaltę, advokatas ir jo ginamasis pareiškė teismui nagrinėjant klausimą dėl kardomosios priemonės pratęsimo.

Valstybės kaltinimą palaikantis prokuroras Saulius Verseckas teismo prašė K. Michailovo nepaleisti iš Lukiškių kalėjimo ir siūlė jam kardomąjį kalinimą pratęsti maksimaliam įstatyme numatytam terminui – trims mėnesiams. Kaltinamajam suėmimo terminas baigiasi Medininkų žudynių 19–ųjų iškilmių išvakarėse – liepos 28–ąją.

Pasak prokuroro, po paskutinio kardomosios priemonės pratęsimo suėmimo pagrindai ir sąlygos nepasikeitė, todėl K. Michailovas turėtų būti toliau laikomas už grotų. Kaltintojas pažymėjo, kad byloje yra pakankamai duomenų, patvirtinančių K. Michailovo kaltę – tai ne tik įvykio vietos, daiktinių įrodymų apžiūros protokolai, ekspertizių išvados, bet ir beveik 30 liudytojų parodymai.

Be to, S. Versecko teigimu, kaltinamasis praeityje teistas du kartus, turi ryšių užsienyje, tarp jų – ir Rusijoje, kurioje slapstosi kiti nusikaltime dalyvavę asmenys.

„Yra pagrįstas manymas, kad K. Michailovas bėgs, slėpsis nuo teismo“, – Generalinės prokuratūros prokuroras pažymėjo, kad kaltinamajam, jeigu jo kaltę patvirtins teismas, gresia labai griežta bausmė.

K. Michailovas: apie kokį viešą interesą mes kalbame?

Tokia prokuroro pozicija ne juokais supykdė K. Michailovą. Ginkluotų pareigūnų į teismo salę atvestas kaltinamasis pareiškė, kad kaltintojas kiekvieną kartą teisme reiškia „samprotavimus šablonais“.

„Įsigilinę į jo kalbas suprantame, kad jose nėra jokio turinio“, – sakė buvęs „omonininkas“.

„Taip, byloje yra ekspertizės, deja, nužudyti žmonės, bet prie ko čia aš? – kalbėjo K. Michailovas. – Ne kartą prašiau prokurorų – parodykite, kuriame bylos tome ir lape yra įrodymai, kad esu susijęs su šia byla, bet man niekas taip ir neatsakė. Jeigu aš nesuprantu, tai man paaiškinkite. Kodėl aš to visiškai nematau, koks yra pagrindas mane laikyti už grotų be jokių kaltės įrodymų. Atsakykite man į šį klausimą“.

K. Michailovas trečiadienį teismui taip pat įteikė pareiškime, kuriame nurodė, kad Medininkų byloje esą jau seniai yra pasibaigę senaties terminai.

„Tai jau buvo žinoma išduodant mano sulaikymui skirtą Europos arešto orderį“, – pabrėžė kaltinamasis.

Jo teigimu, teisme apklausus 99 liudytojus nė vienas jų nepatvirtino kaltinamajame akte nurodytų kaltinimo teiginių.

„Visi sakė, kad mane mato pirmą kartą arba yra matę per televizorių, – sakė buvęs „omonininkas“. – Netgi nukentėjusysis Tomas Šernas teisme patvirtino, kad manęs nematė“.

Kaltinamasis taip pat pažymėjo, kad dar 2003 metais Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas įsiteisėjusiu nuosprendžiu patvirtino jo alibi – esą Medininkų žudynių metu jis buvęs OMON‘o bazėje Vilniaus Šiaurės miestelyje.

„Prieš mėnesį Apeliacinis teismas paskelbė, kad mano suėmimas yra grindžiamas viršuoju interesu – atsiprašau, bet įstatymas nenumato tokios sąlygos mane laikyti už grotų“, – pažymėjo K. Michailovas, teismo prašęs jį nedelsiant išleisti į laisvę.

Advokatas siūlė priimti drąsų ir principingą sprendimą

Tuo tarpu jo advokatas A. Marcinkevičius pareiškė, kad teismas privalės prisiimti moralinę ir teisinę atsakomybę už savo sprendimą.

„Mūsų ginamasis nieko bendro neturi su Medininkų žudynių byla, – sakė advokatas. – Dabar prokuroras pažėrė eilę pavardžių, kurios esą patvirtina kaltinimus. Gal mes užbaikime tą pasityčiojimą iš teisingumo? Juk nė vienas liudytojas teisme nei tiesiogiai, nei netiesiogiai to nepatvirtino“.

A. Marcinkevičiaus teigimu, yra visiškai atvirkščiai – esą vienas liudytojas teisme patvirtino, kad į Medininkus važiavo „omonininkų“ grupė, kuriai priklausė Igoris Gorbanis.

„Apeliaciniame teisme sužinojome, kad K. Michailovo suėmimas grindžiamas viešuoju interesu – kaip derėtų tai suprasti? - klausė advokatas. – Kokie duomenys tą viešąjį interesą pagrindžia? (...) Manau, teismui derėtų rasti drąsos ir išspręsti šį klausimą principingai, nepaisant nei žinybinių, nei asmeninių interesų“.

Tuo tarpu advokatė Ingrida Botyrienė pareiškė, kad šiandien jau nėra „jokio teisinio pagrindo“ tęsti suėmimo terminą K. Michailovui. Ji teismui pažėrė eilę Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimų, kuriuo konstatuota, kad net esant įrodymų kaltu nepripažinto asmens ypatingai ilgai negalima laikyti už grotų iki teismo nuosprendžio paskelbimo.

Ar K. Michailovas Medininkų žudynių minėjimo išvakarėse bus išleistas į laisvę, Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija žada paskelbti liepos 16-ąją.