2022 m. rugsėjį VRK nutarė, kad 2019 m. savivaldos rinkimuose į Vilniaus merus kandidatavęs A. Zuokas ir jo tuo metu vadovauja Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) pažeidė rinkimų finansavimo tvarką.

Komisija nusprendė, kad apie 17 tūkst. eurų, kuriuos sumokėjo juridiniai asmenys, buvo A Zuoko ir jo tuomet vadovautos partijos nepiniginės rinkimų kompanijos aukos, o dar 1,3 tūkst. eurų – neteisėtas partijos finansavimas.

VRK, atlikusi A. Zuoko rinkimų kampanijos į sostinės merus ir partijos rinkimų finansavimo tyrimą, nustatė, kad dalį išlaidų apmokėjo su politiku siejamos viešosios įstaigos „Azzara“, Jono Meko fondas ir „Vilnius 2035“.

Nustatyta, kad šios įstaigos sumokėjo bendrovei „Baltijos tyrimai“ už atliktą A. Zuokui ir jo vadovautai partijai naudingą sociologinę apklausą, bendrovei „Civitta“ už nemokamo transporto Vilniuje studiją, diskusijų organizavimo išlaidas, publikacijos parengimą apie A. Zuoką. Kaip nurodoma įstatymuose, rinkimų kampanijos išlaidos turi būti apmokamos per specialią rinkimų sąskaitą, kampanijos finansavimas per trečiuosius asmenis yra draudžiamas.

VRK tyrimo ėmėsi po LRT paskelbtos informacijos apie tai, kad per viešąjį įstaigą „Azzara“, apeinant įstatymus, galėjo būti ne tik renkama parama rinkiminei A. Zuoko bei jo bendražygių veiklai, bet ir atsiskaitoma su jos talkininkais.

Partija „Laisvė ir teisingumas“ skundžia VAAT jiems nepalankų VRK sprendimą ir prašo jį panaikinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją